Μεθώνη: Πρώτο ταξίδι μετά τον εγκλεισμό

Πρώτο ταξίδι μετά τον εγκλεισμό, στη Μεθώνη! Τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα πραγματοποιούνται όλα όσα ονειρευόσασταν στη διάρκεια της καραντίνας. Δεν αναφέρομαι σε διάφανα νερά κι αμμούδινες ακτές, αλλά σε κάστρα, πριγκίπισσες κι ιππότες, κατευθείαν από τα κανάλια της “Γαληνοτάτης”.

Δίπατα σπίτια με κεραμίδια, γύρω από την κεντρική πλατεία, μια τεράστια παραλία στη δίχως κόσμο εκδοχή της και η αποκάλυψη όλων, το Κάστρο με το πετρόκτιστο Μπούρτζι, στην άκρη του κόλπου. Τυχεροί όσοι καταφέραμε και ταξιδέψαμε τον Ιούνιο κι υπέροχη η αίσθηση του να έχεις έναν τόπο “μόνο για σένα”. Ατέλειωτες περατζάδες, βουτιές, ξεγνοιασιά και χαλάρωση.

Η Μεθώνη, βέβαια, σιγά-σιγά επανέρχεται στους ρυθμούς της και ζωντανεύει ξανά από επισκέπτες. Τα τρία τέσσερα ταβερνάκια της, που μένουν ανοιχτά καθημερινά, μέχρι και τον Ιούνιο δούλεψαν αποκλειστικά με τους ηλικιωμένους ξένους συνταξιούχους, που έχουν χτίσει εξοχικά στον διπλανό λόφο της Τάπιας. Ο Ιούλιος προβλέπεται, όμως, πιο ζωντανός!

methoni_1
Δεν αναφέρομαι σε διάφανα νερά κι αμμούδινες ακτές, αλλά σε κάστρα, πριγκίπισσες κι ιππότες…

Η μικρή πόλη της Μεθώνης

Λίγοι γνωρίζουν ότι η ρυμοτομία της μικρής αυτής πόλης χαράχτηκε με σχέδιο του Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο εκπονήθηκε στις 4 Μαΐου του 1829 από τον λοχαγό Adubart του μηχανικού συντάγματος της Γαλλικής στρατιάς του Μαιζόν. Εγκεκριμένο φέρει τον αριθμό 1, προφανώς γιατί είναι το πρώτο σχέδιο ελληνικής πόλεως και την υπογραφή του Κυβερνήτη.

Σήμερα στην είσοδο της πόλης, δυο παράλληλοι κεντρικοί δρόμοι οδηγούν, ο ένας στην αγορά και ο άλλος στο Κάστρο και στην παραλία. Το Κάστρο εξακολουθεί να εμπνέει. Δεν θα συναντήσετε ιππότες, θα ακούσετε όμως την ιστορία για τον Ιωάννη Κουτρούλη, τον άνδρα που έζησε στο τέλος του 14ου αιώνα και περίμενε επτά χρόνια για να πάρει διαζύγιο η εκλεκτή της καρδιάς του και να την παντρευτεί. Στη συνέχεια, έγινε ο περίφημος “Γάμος του Κουτρούλη”.

methoni_2
Τυχεροί όσοι καταφέραμε και ταξιδέψαμε τον Ιούνιο!

*Κάθε χρόνο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, γίνεται η αναβίωση του “Γάμου” με αυθεντικές βενετσιάνικες φορεσιές από το βεστιάριο του πολιτιστικού συλλόγου Μεθώνης, που πρόσφατα ίδρυσε και εργαστήρι φουστανέλας, για τη διατήρηση της τέχνης της ραφής της. 

Μεθώνη, όπως λέμε Κάστρο

Το Κάστρο της Μεθώνης, ένα από τα πιο σημαντικά οχυρωματικά συμπλέγματα στην Ελλάδα, είναι σήμερα ένας πολύ όμορφος αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται σε περίπου 93 στρέμματα και καταλήγει στο Μπούρτζι, έναν οκτάπλευρο πύργο που βρέχεται ολόγυρα από θάλασσα.

Οι Βενετοί είχαν σκοπό να απομονώσουν το Κάστρο από την στεριά επεκτείνοντας την τάφρο του, αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν αυτή τους την πρόθεση, διότι το 1500 εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους. Απέναντι από το Κάστρο, στη δυτική πλευρά, υπάρχει ένα σημείο που λέγεται Ηλιοδύσιο, απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.

methoni_3
Ο περίπατος ξεκινά από την επιβλητική πύλη του Κάστρου.

Ο περίπατος ξεκινά από την επιβλητική πύλη του Κάστρου, κατά μήκος του οποίου σώζονται τα θολωτά κτίρια από δύο οθωμανικά λουτρά, η βάση από έναν κατεστραμμένο μιναρέ και άλλα σημάδια της μακραίωνης ιστορίας του χώρου. Κάποτε η Μεθώνη υπήρξε σημαντική καστροπολιτεία και έχει ζήσει δύο ενετοκρατίες και δύο τουρκοκρατίες.

*Για την ιστορία, στη διάρκεια της Επανάστασης το Κάστρο δεν κατελήφθη ποτέ από τους Έλληνες, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που είχαν καταβάλει, και παραδόθηκε τελικά το 1828 στο συμμαχικό γαλλικό εκστρατευτικό σώμα.

methoni_4
Σημάδια της μακραίωνης ιστορίας του Κάστρου

Οργανώστε το ταξίδι σας

Η Πύλος απέχει 274 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 53 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Η απόσταση μεταξύ Πύλου και Μεθώνης είναι περίπου 12 χιλιόμετρα, η παραλιακή και πολύ τουριστική Φοινικούντα βρίσκεται 11 χιλιόμετρα πιο κάτω, και ακολουθεί η Κορώνη, 18 χιλιόμετρα μετά. Η Καλαμάτα απέχει 52 χιλιόμετρα από την Κορώνη. Αν θέλετε να μετακινηθείτε με ΚΤΕΛ, πληκτρολογήστε www.ktelmessinias.gr ή καλέστε στα Τ/27210-28.581 (Καλαμάτα) και 210-51.34.293 (Αθήνα).

methoni_5
Yπέροχη η αίσθηση του να έχεις έναν τόπο “μόνο για σένα”!

Τυχεροί όσοι καταφέραμε και ταξιδέψαμε τον Ιούνιο κι υπέροχη η αίσθηση του να έχεις έναν τόπο, τη Μεθώνη, “μόνο για σένα”. 

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *