70 χλμ βόρεια της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τους Ευζώνους και τη Γευγελή. Κι όμως ο στόχος δεν είναι να περάσουμε τα σύνορα. Στρίβουμε αριστερά στο Πολύκαστρο. Μπροστά μας το όρος Πάικο και δίπλα μας ο ποταμός Αξιός. Συνεχίζουμε λίγο ακόμα και βρισκόμαστε ανάμεσα σε γάργαρες πηγές και σειρές από αμπέλια… Φτάσαμε στη Γουμένισσα!
Ακούγεται ίσως παράλογο να ταξιδέψει κανείς από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να δοκιμάσει ένα καλό κρασί. Ο οινοτουρισμός, όμως, που εξελίσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι παραπάνω από την ξενάγηση σε ένα οινοποιείο, είναι μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 27 εκατομμύρια ταξιδιώτες στις ΗΠΑ και 5 εκατομμύρια στην Ιταλία εντάσσουν τα τελευταία χρόνια την επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο στο ταξίδι τους. Το ίδιο είχαμε σκοπό να κάνουμε κι εμείς…
Όπως μας είπαν, οινοτουρισμός δεν είναι μόνο το οινοποιείο, τα αμπέλια και το κρασί. Στο σύνολό του αποτελεί μια πολυδιάστατη εμπειρία που περιλαμβάνει το φαγητό, το φυσικό περιβάλλον, τους υπαλλήλους, τους επισκέπτες, την ευρύτερη περιοχή και την πολιτιστική κληρονομιά της. Η αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον τόπο και το τοπίο διαμορφώνουν, ουσιαστικά, έναν οινοπροορισμό. Την εμπειρία αυτή, λοιπόν, αναζητήσαμε στη Γουμένισσα.
Οινοτουρισμός στην Ελλάδα
Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι ακόμη τόσο γνωστή στους οινόφιλους τουρίστες, όμως υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Αττική. Μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, τα περισσότερα επικεντρώνονταν αυστηρά στην παραγωγή του κρασιού. Χρόνο με τον χρόνο, παράλληλα με την αναγνώριση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, άρχισαν να αυξάνονται τα οινοποιεία που επένδυαν στην τεχνολογική καινοτομία αλλά και στις υποδομές υψηλής αισθητικής, προκειμένου να προσελκύσουν το οινόφιλο κοινό.
Παράλληλα, τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία άρχισαν να εμπλουτίζουν τις οργανωμένες ξεναγήσεις τους με επισκέψεις σε οινοποιεία. Ενδεικτικά, ένα από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Ελλάδας, του “Κυρ-Γιάννη“, υποδέχεται ετησίως περίπου 3.000 επισκέπτες, το 40% των οποίων είναι τουρίστες από την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αμερική, την Κεντρική Ευρώπη και την Κύπρο. Εμείς, εναλλακτικά, αναζητήσαμε κάτι μιρκότερο και κατευθυνθήκαμε στη Γουμένισσα.
Οι Δρόμοι του Κρασιού στη Bόρεια Ελλάδα
Στη Bόρεια Ελλάδα, η ίδια προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 1993 με τους Δρόμους του Κρασιού, ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε όταν 13 οινοπαραγωγοί συνειδητοποίησαν την ανάγκη του επισκέπτη να δοκιμάζει το κρασί στον τόπο όπου παράγεται, γευόμενος παράλληλα τη γαστρονομία της περιοχής. Επαγγελματίες του κρασιού από πολλούς νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου έγιναν μέλη του δικτύου. Παράλληλα, Ξεκίνησε μια προσπάθεια χαρτογράφησης των οινοποιείων, αναδείχθηκαν τα αξιοθέατα και τα μνημεία κάθε περιοχής, ενώ έγιναν ενέργειες ενίσχυσης των τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Σήμερα οι Δρόμοι του Κρασιού είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), η οποία, παράλληλα, έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες διαδρομές με γεωγραφικά, κυρίως, κριτήρια:
• Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου
• Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
• Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
• Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
• Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
• Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
• Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
• Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
*Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες www.winesofnorthgreece.gr και www.wineroads.gr.
Η Διαδρομή Πέλλας-Γουμένισσας
Αν βρεθείτε στη Βόρεια Ελλάδα για κάποιες μέρες, όπως εμείς, αντί για κάποια “θαλασσινή διαδρομή”, επιλέξτε να ακολουθήσετε ένα Δρόμο του Κρασιού. “Η παραλία μπορεί να περιμένει όσο εμείς θα περπατάμε ανάμεσα στους αμπελώνες με τα σχεδόν γινωμένα σταφύλια και θα δοκιμάζουμε τοπικές ποικιλίες κρασιού”, σκεφτήκαμε και πήραμε την απόφαση να κατευθυνθούμε προς τη Γουμένισσα.
Επιπλέον, οι ντόπιο φίλοι που θα μας ξεναγούσαν μείωσαν στο ελάχιστο τις όποιες αμφιβολίες για την απόφασή μας. Η Διαδρομή γεωγραφικά ανήκει στους νομούς Κιλκίς και Πέλλας και περιλαμβάνει τις περιοχές Γουμένισσας και Γιαννιτσών. Τα οινοποιεία Μπουτάρη και Κτήμα Χατζηβαρύτη -στην περιοχή- συμμετέχουν στους Δρόμους του Κρασιού.
Στη Γουμένισσα υπάρχει η Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσας, η οποία εκτείνεται στις παρυφές του όρους Πάϊκου, με τα οινοποιεία του Χρίστου Αϊδαρίνη, της Μπουτάρη Α.Ε. και της οικογένειας Τάτση. Αν συνεχίσετε νοτιανατολικά, θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πέλλας, ενώ δυτικά βρίσκεται η περιοχή της Αριδαίας.
*Μια πολύ καλή πρόταση για τον επισκέπτη είναι και η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, την 1η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνονται δρώμενα σχετικά με το κρασί, μιας κι ο Άγιος θεωρείται προστάτης της αμπελουργίας.