Νέα Υόρκη, Μπιλμπάο και Βενετία. Τρεις προορισμοί φαινομενικά ασύνδετοι μεταξύ τους που, όμως, έχουν κάτι κοινό. Οι πιστοί φίλοι του It Girl σίγουρα έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Οι υπόλοιποι αποδεσμεύστε -για λίγο- το ταξίδι από τον προορισμό και μείνετε στην εμπειρία της επίσκεψης… στο μουσείο Guggenheim!
Τα μουσεία Guggenheim αποτελούν από μόνα τους προορισμό! Αξίζει να τα επισκεφτείτε όχι μόνο για τις συλλογές τους αλλά και για τα σημαντικά κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος στα οποία στεγάζονται. Λίγες είναι οι φορές που τα έργα τέχνης συνυπάρχουν τόσο αρμονικά με το χώρο στον οποίο εκτίθενται, δίνοντας στους επισκέπτες μια πλήρη εικόνα της σύγχρονης τέχνης.

Ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη
Το μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη σχεδιάστηκε από τον από τον Αμερικανό Frank Lloyd Wright. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα, λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του -εξωτερικά και εσωτερικά.
Εσωτερικά, τα έργα εκτίθενται κυκλικά από το κεντρικό επίπεδο μέχρι την κορυφή του κτηρίου, σε μια μοναδική παρουσίαση. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση δίνει την αίσθηση ότι το μέρος αλλάζει διαρκώς, ενώ οι επισκέπτες παρατηρούν τα έργα από διαφορετικές οπτικές γωνίες!
Τα τελευταία χρόνια, οι καλλιτέχνες έχουν ξεκινήσει να προσθέτουν τη δική τους σφραγίδα στο κτίριο του Wright, καθώς το εσωτερικό του αποτελεί τη βάση για εντυπωσιακές εικαστικές εγκαταστάσεις. Οι νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, προτείνοντας και υλοποιώντας τις δικές τους ιδέες στους χώρους του Guggenheim.
Νέα Υόρκη (μέρος 2ο): Γνωρίστε την πόλη όπου όλα μπορούν να συμβούν!
Συνεχίζοντας στο Μπιλμπάο
Το Μπιλμπάο χρωστάει τη φήμη του στο μουσείο Guggenheim, το οποίο λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας περιοχής. Μια βιομηχανική πόλη σε οικονομική κρίση, με διαλυμένες τις βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα και τα ναυπηγεία της, εξαιτίας της ύφεσης. Το μουσείο ήταν ο καταλύτης για την αλλαγή.
Μια περιοχή της πόλης που πριν ήταν βιομηχανική και συναφής με το λιμάνι μετατράπηκε σε περιοχή του μέλλοντος. Η τουριστική ανάπτυξη έφερε πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, σε μια πόλη που μαζί με την ευρύτερη περιοχή μετρά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Το μουσείο με μια λέξη είναι για την πόλη το μεγαλύτερο έσοδο.

Ο σχεδιασμός του μουσείου ανατέθηκε στον καναδοαμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry. Οι τεράστιες μεταλικές επιφάνειές του πλέκονται μεταξύ τους και κάνουν το κτίριο να αστράφτει κάτω από το φως του ήλιου, όταν δεν έχει συννεφιά.
Το Guggenheim φιλοξενεί μια μόνιμη συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης και διοργανώνει πλήθος περιοδικών εκθέσεων. Στους εξωτερικούς χώρους του έχουν τοποθετηθεί έργα σημαντικών εικαστικών, όπως, η αράχνη της γαλλοαμερικανίδας Louise Bourgeois, το Puppy και οι τουλίπες του αμερικανού Jeff Koons.
Μια μέρα στο Μπιλμπάο: Το It Girl ταξιδεύει στη Χώρα των Βάσκων
Καταλήγοντας στη Βενετία
Δεν γίνεται να πάτε στη Βενετία και να μην επισκεφτείτε το μουσείο Guggenheim. Δημιουργίες κορυφαίων ευρωπαίων και αμερικανών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα και μια ολόκληρη αίθουσα αφιερωμένη στο Jackson Pollock, μέσα σε ένα βενετσιάνικο παλάτι του 18ου με εκπληκτική θέα στο Μεγάλο Κανάλι.
Το μουσείο φιλοξενείται στο σπίτι της αμερικανίδας συλλέκτριας Peggy Guggenheim, στην αυλή του οποίου είναι και η ίδια θαμμένη, δίπλα στα πολυαγαπημένα σκυλιά της.

Η Peggy δε συμφιλιώθηκε ποτέ με το καθεστώς της εμπορίας των έργων τέχνης και εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη για να επιστέψει στην Ευρώπη με σκοπό να ιδρύσει ένα μουσείο και να εδραιώσει την πολύτιμη συλλογή της.
Το 1947 φτάνει στη Βενετία, αγοράζει το παλάτι Vernier dei Leoni και το μετατρέπει σε συγγραφικό και καλλιτεχνικό πόλο έλξης. Το 1948, μάλιστα, κλήθηκε να παρουσιάσει τη συλλογή της -που είχε συγκεντρώσει εκεί- στο ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε. Η Ελλάδα λόγω εμφυλίου δεν έστειλε εκείνη τη χρονιά καλλιτέχνη στη διοργάνωση.
Η συλλογή που εξέθεσε χαρακτηρίστηκε ως “αμερικανική εμπειρία του μοντερνισμού στην Ευρώπη”. Η Peggy αποθεώνεται στον κόσμο της τέχνης και η συλλογή της ταξίδεψε στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Πρόκειται για τα ίδια έργα που σήμερα εκτίθενται στη Βενετία.
Βενετία: Πώς να μετατρέψετε τη βαρκάδα στο Μεγάλο Κανάλι σε εμπειρία!