Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τη Θεσσαλονίκη είναι το φθινόπωρο. Χωρίς την πνιγηρή υγρασία του καλοκαιριού ή τον παγωμένο Βαρδάρη του χειμώνα, αυτή την περίοδο η πόλη είναι πιο φωτογενής από ποτέ και η πολιτιστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ της. Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφοθ, το It Girl περνά ένα διήμερο στην πόλη που αυτή την εποχή τα έχει όλα, βόλτες, εξωστρέφεια, στάσεις πολιτισμού και, φυσικά, καλό φαγητό!
1η Μέρα
9 π.μ.
To να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του στη Θεσσαλονίκη με ένα κομμάτι ζεστή, τραγανή μπουγάτσα, γλυκιά ή αλμυρή, αποτελεί ιεροτελεστία. Η μπουγάτσα “Γιάννης” (Μητροπόλεως 106) λειτουργεί περισσότερα από 20 χρόνια και είναι ίσως το πιο γνωστό κατάστημα του είδους στην πόλη. Αν κι ο περισσότερος κόσμος σταματάει στο “Γιάννη” κατευθείαν μετά τη βραδινή διασκέδαση, εσείς θα πάτε εκεί για πρωινό. Επιλέξτε μπουγάτσα με τυρί και πιείτε, αντί για καφέ, αριάνι. Ό, τι πρέπει για να πάρετε δυνάμεις!
11 π.μ.
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, αρχίστε τη βόλτα σας στη Θεσσαλονίκη από το Λευκό Πύργο, που προσφέρει στον επισκέπτη μια εξαιρετική εισαγωγή στην πόλη. Ένα διαδραστικό ταξίδι στην πρόσφατη ιστορία, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και νοσταλγικές αναμνήσεις. Από τον τελευταίο όροφο θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στο Θερμαϊκό και στην Άνω Πόλη.
*Ο Λευκός Πύργος είναι ανοιχτός καθημερινά 08.00-20.00 έως τις 31 Οκτωβρίου και 08.00-16.00 από την 1η Νοεμβρίου και μετά, είσοδος 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ.
1 μ.μ.
Από τον Λευκό Πύργο δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε πολύ για το μεσημεριανό σας φαγητό. Στην πλατεία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, η γοητεία του ιστορικού καφέ Ντορέ παραμένει ζωντανή στο εστιατόριο Ζύθος (Τσιρογιάννη 7), το οποίο στεγάζεται στο χώρο που βρισόταν για δεκαετίες το θρυλικό θεσσαλονικιώτικο στέκι. Μεγάλη ποικιλία κλασικών πιάτων, καλές τιμές και εξαιρετική επιλογή σε μπύρες, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, έχουν κάνει το μαγαζί αγαπημένο στέκι ντόπιων και επισκεπτών.
3 μ.μ.
Αρκετά κοντά και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO), το οποίο γεννήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία και τη γενναιοδωρία μιας κοινότητας φιλότεχνων. Φιλοξενεί σήμερα μια πλούσια συλλογή έργων από έλληνες και ξένους δημιουργούς του 20ού αιώνα, καθώς και σύγχρονες θεματικές εκθέσεις. Αυτή την περίοδο μη χάσετε την έκθεση μνήμης για τον μαικήνα της τέχνης Αλέξανδρο Ιόλα, με έργα περισσότερων από 90 καλλιτεχνών. (Διάρκεια: 6/10/18 – 20/1/19)
*Το Μουσείο λειτουργεί Πέμπτη 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-19.00, Σάββατο 10.00-18.00 και Κυριακή 11.00-15.00, είσοδος 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ.
5 μ.μ.
Ο Νοέμβρης στη Θεσσαλονίκη είναι συνώνυμος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Από τα πέριξ του Λευκού Πύργου περπατήστε μέχρι τη δυτική άκρη της παραλιακής, όπου βρίσκεται η Προβλήτα Α’, το άλλοτε εμπορικό λιμάνι της πόλης. Αν και ακόμα διατηρεί τον βιομηχανικό της χαρακτήρα, εκεί πλέον χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ. Επιλέξτε να δείτε κάποια ταινία στις παλιές αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες προβολών.
Στον ίδιο χώρο λειτουργούν και το Μουσείο Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης που στεγάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Ιανουαρίου τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης (thessalonikibiennale.gr).
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών και την αγορά εισιτηρίων: www.filmfestival.gr
9 μ.μ.
Η μέρα κλείνει στη σκεπαστή Αγορά Μοδιάνο, στο Καπάνι (ή αλλιώς Αγορά Βλάλη), αλλά και στα γραφικά σοκάκια γύρω από την πλατεία Αθωνος. Εκτός από την κεντρική κρεαταγορά και ψαραγορά, που λειτουργούν κάτα τη διάρκεια της ημέρας, εκεί θα βρείτε και πολλά καλά παντοπωλεία με αλίπαστα, αλλαντικά και τυροκομικά από τους γύρω νομούς, που προσφέρουν ούζο με μεζέ, όπως η Salumeria (Μπαλάνου 5). Ανάμεσα στα μεζεδοπωλεία και μαγειρεία που υπάρχουν μέσα στην Κεντρική Στοά, κάντε μια στάση για μπιφτεκάκια στα φημισμένα Βομβίδια (Βασιλέως Ηρακλείου 39-37).
11 μ.μ.
Μείνετε στην κάτω πλευρά της Εγνατίας και γύρω από την οδό Βαλαωρίτου, όπου οι στοές με τις βιοτεχνίες και πρατήρια λευκών ειδών τα τελευταία χρόνια έχουν μεταμορφωθεί σε κόμβο της νυχτερινής ζωής. Προτιμήστε για ποτό τις Τέσσερις Εποχές (Πάικου 2), το μοναδικό μπαρ που υπήρχε στην περιοχή της Βαλαωρίτου πριν από την επέλαση της ξέφρενης διασκέδασης και αντέχει μέχρι σήμερα. Συνεχίστε για κοκτέιλ στο La Dose (Βηλαρά 1) ή, λίγο πιο κάτω κι από την πάνω πλευρά της Εγνατίας, στο Bord Del’ Eau (Εγνατία 45), ένα δημιουργικό χώρο όπου συστεγάζονται μπαρ, εργαστήριο design, γραφείο οπτικής επικοινωνίας και φωτογραφικό στούντιο.
2η Μέρα
9 π.μ.
Ξεκινήστε τη μέρα σας από τη Ροτόντα, μερικά βήματα βόρεια της Αψίδας του Γαλερίου (γνωστή και ως Καμάρα), ένα μνημείο που δηλώνει την πολυπολιτισμικότητα και τον σύνθετο ιστορικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Η Ροτόντα χτίστηκε γύρω στο 306 μ.Χ., ως ναός αφιερωμένος στον Δία. Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και κοσμήθηκε με ψηφιδωτά, ενώ μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους μετατράπηκε σε τέμενος. Έπειτα από αναστηλωτικές εργασίες, είναι επισκέψιμη ως μουσείο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
11 π.μ.
Με αφετηρία τη Ροτόντα, ανεβείτε προς την Άνω Πόλη. Περνώντας την οδό Κασσάνδρου και Ολυμπιάδος, σε λίγα μόλις λεπτά, θα βρεθείτε σε γειτονιές βγαλμένες από άλλη εποχή. Τα γραφικά καλντερίμια και οι χαμηλές κατοικίες έρχονται σε αντίθεση με το πολύβουο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φτάνοντας στο ψηλότερο άκρο της Ανω Πόλης, τα Βυζαντινά Τείχη και ο Πύργος Τριγωνίου, που κάποτε αποτελούσαν τη βασική οχύρωση της Θεσσαλονίκης, σήμερα προσφέρουν την καλύτερη πανοραμική θέα στον επισκέπτη. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα διακρίνετε τον πάντα χιονισμένο Όλυμπο. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε και το εσωτερικό της φυλακής του Επταπυργίου ή Γεντί Κουλέ, ανοιχτό Τρίτη-Παρασκευή, 08.00-15.00.
1 μ.μ.
Η συνήθεια του brunch καλά κρατεί και στη Θεσσαλονίκη. Στην Άνω Πόλη αναζητήστε το Little Big House (Ανδοκίδου 24) που αρχικά συστήθηκε στους επισκέπτες ως hostel και σταδιακά εξελίχθηκε σ’ ένα χώρο συνάντησης για καφέ, πρωινό, χαλαρό ποτό, διάβασμα και συζητήσεις με φίλους.
3 μ.μ.
Κατεβείτε ξανά στο κέντρο και αναζητήστε την πρόσφατα αναπλασμένη στοά του Παλιού Ταχυδρομείου (Τσιμισκή 22). Εκεί λειτουργεί το TOMS Flagship Store, όπου μπορείτε, εκτός από ψώνια, να απολαύσετε και το καφεδάκι σας. Μία ακόμη στοά που συνδυάζει το αρχιτεκτονικό με το γαστρονομικό ενδιαφέρον είναι και αυτή που ανοίγεται πίσω από την αψιδωτή είσοδο του Βοσπόριου Μεγάρου (Αριστοτέλους 8), όπου θα συναντήσετε το Ουζερί Αριστοτέλους αλλά και το καφέ Palermo στον 1ο όροφο, με έντονα στοιχεία art deco.
5 μ.μ.
Συνεχίστε με Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Ολύμπιον της Πλατείας Αριστοτέλους, ένα κτίριο που συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική ιστορία της πόλης, αφού στους χώρους του φιλοξενήθηκαν οι πρώτες διοργανώσεις του Φεστιβάλ Eλληνικού Kινηματογράφου τη δεκαετία του ’60.
*Το φετινό 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από την 1η έως τις 11 Νοεμβρίου, τις προτάσεις του It Girl θα τις βρείτε εδώ.
7 μ.μ.
Οι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης προσφέρουν ένα εναλλακτικό δίκτυο μήκους 12 χλμ. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο από κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες ενοικίασης ή μέσω του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων i-bike (thessbike.gr). Η ποδηλατάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει κανείς την αναπλασμένη Νέα Παραλία και τους οκτώ θεματικούς κήπους που εκτείνονται στην παραθαλάσσια διαδρομή από το Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, περίπου 3,5 χλμ. Το σούρουπο είναι η καλύτερη στιγμή της μέρας γι αυτή τη βόλτα!
9 μ.μ.
Η βόλτα αξίζει να σας οδηγήσει και στις λιγότερο δημοφιλείς περιοχές πάνω από την Εγνατία, στη δυτική πλευρά της πόλης. Μη χάσετε το Μπιτ Μπαζάρ (Ολύμπου και Βενιζέλου), όπου εκτός από τα δεκάδες παλαιοπωλεία θα βρείτε και γραφικά καφενεία και μεζεδοπωλεία. Δοκιμάστε επίσης τη Σιβηρία (Ιουστινιανού 12), όπου η κυρία Γαλήνη σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις του Καυκάσου, χειροποίητα ρωσικά ζυμαρικά χινκάλι και καυτερή βότκα με μέλι και βότανα, που φτιάχνει η ίδια.
Περνώντας από τη Ρωμαϊκή Αγορά, που χρονολογείται τον 2ο αιώνα μ.Χ., τον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και το Αλατζά Ιμαρέτ που χρονολογείται το 1484, θα βρείτε το παραδοσιακό -vintage πλέον- γαλακτοπωλείο Δορκάδα (Κασσάνδρου 91), με το φημισμένο γιαούρτι και το παγωτό από πρόβειο γάλα.
Μετάβαση
Στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να μεταβείτε με κάθε μέσο. Από την Αθήνα και μετ’ επιστροφής οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
- Mε το αυτοκίνητο θα χρειαστείτε περίπου 120 ευρώ για βενζίνη και κάτι λιγότερο από 60 ευρώ για τα διόδια.
- Με το αεροπλάνο, εφόσον έχετε κάνει κράτηση τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, μπορείτε να πετάξετε από 61 ευρώ/άτομο. Από το αεροδρόμιο στην πόλη μπορείτε να μετακινηθείτε με τη welcome.
- Με το τρένο η μετάβαση μετ’ επιστροφής στοιχίζει από 40,20 ευρώ (καλύτερες τιμές θα βρείτε στη σελίδα ηλεκτρονικών κρατήσεων ose.gr).
- Αντίστοιχα, με το ΚΤΕΛ Αττικής (από το Πεδίον του Aρεως) η διπλή μετάβαση θα σας κοστίσει 59 ευρώ/άτομο.