Τo It Girl ταξιδεύει στη λίμνη Τσιβλού των 30… something!

Το παλιό  αυτοκίνητο ασθμαίνει στο δρόμο για την Τσιβλού… Αφήνουμε πίσω μας και το τελευταίο χωριό κι ανηφορίζουμε προς το βουνό. Η θέα της θάλασσας από ψηλά μας αποζημιώνει για τις απανωτές στροφές της διαδρομής. Συνεχίζουμε ανοδικά και γύρω μας εμφανίζονται τα πρώτα έλατα. Η θάλασσα δε φαίνεται πια κι εμείς βυθιζόμαστε στο πράσινο.

Σε υψόμετρο 2,625 μ. στο Χελμό στην Αχαΐα βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού κι αν νομίζετε ότι εκεί θα συναντήσετε μόνο αθηναίους τουρίστες μαζί με τους λιγοστούς ηλικιωμένους των γύρω χωριών, έχετε πέσει έξω.

Νέοι άνθρωποι, 30… something, μπορεί και μικρότεροι, αποφάσισαν να μετακομίσουν στην επαρχία αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από τα αστικά κέντρα.

tsivlou_1
Σε υψόμετρο 2,625 μ. στο Χελμό, στην Αχαΐα, βρίσκεται η λίμνη Τσιβλού.

Οδηγός μας στο ταξίδι στη λίμνη Τσιβλού μια φίλη μου από τα παλιά, η Κωνσταντίνα. Το ιδιαίτερο -για όλους μας- αυτό καλοκαίρι κυνήγησε την τύχη της μακριά από την πόλη, στις ευκαιρίες που θα της έδινε ο τόπος καταγωγής της. Ένα τόσο όμορφο μέρος, άλλωστε, δε μπορεί παρά να είναι και πολλά υποσχόμενο!

Την επιλογή της Κωνσταντίνας φαίνεται πως είχαν ακολουθήσει νωρίτερα και άλλοι συνομήλικοί της. Τους βρήκαμε κι αυτούς -μαζί της- στη λίμνη Τσιβλού και μαζί ξετυλίξαμε το κουβάρι του πως φτάνεις στην απόφαση να αφήσεις την πόλη.

platanos_1
Mια καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από τα αστικά κέντρα…

Αφήνοντας πίσω την πόλη

30… something… Οικογένειες, παρέες ή εργένηδες, άνθρωποι μορφωμένοι, καριερίστες κάποιοι απ’ αυτούς, με έντονη κοινωνική ζωή, έφυγαν από την Αθήνα αναζητώντας ποιότητα στην καθημερινότητά τους. Το μόνο που αλλάζει στον καθένα ήταν η αφορμή γι’ αυτή την απόφαση. 

“Η κινητήριος δύναμη ήταν και είναι η αναγκαιότητα να ζούμε όσο γίνεται με περισσότερη σοφία και σεβασμό ως προς το περιβάλλον”, μας λέει η Κωνσταντίνα. “Να νιώθεις ευγνώμων για το τι έχεις και να μπορείς να το αξιοποιήσεις, ώστε να ζήσουν οι επόμενες γενιές με πιο βιώσιμο τρόπο.”

tsivlou_2
“Nα ζούμε με περισσότερη σοφία και σεβασμό ως προς το περιβάλλον.”

“Ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε ένα community με αυτάρκεια στην περιοχή, ώστε να προσφέρει ασφάλεια στους ανθρώπους που ζουν εδώ αλλά και την ζεστασιά στους επισκέπτες τους”, συμπληρώνουν οι υπόλοιποι της παρέας.

Κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, δημιουργία μικρών ξενώνων, οικοπεριηγήσεις αλλά και δουλειές, όπως χειροτεχνίες, ακόμη και επαναλειτουργία ορεινών καταφυγίων είναι μέσα στις ασχολίες των 30 something φίλων μας, στις περιοχές κοντά στην Τσιβλού

platanos_2
“Κάθε τοπική επιχείρηση αποτελεί κρίκο της ταυτότητας της περιοχής.”

Η αρχή είναι δύσκολη…

Οι άνθρωποι αυτοί, βέβαια, συνάντησαν, όπως ήταν φυσικό, και δυσκολίες σε αυτήν τους τη μετάβαση. Το mindset. Ο επικοινωνιακός κώδικας στις επαρχίες -πάντα και παντού- είναι διαφορετικός και για να μπορέσεις να ενταχθείς στην τοπική κοινωνία χρειάζεται να αποδείξεις ότι μπορείς να παλεύεις και με τα χέρια, όχι μόνο με το μυαλό”, επισημαίνει η Κωνσταντίνα.

“Αντικειμενικά, όσο περισσότερο αγαπάς και έχεις δίψα γι αυτό που κάνεις τόσο περισσότερο οι δυσκολίες παύουν να υπάρχουν”, μας λέει και μαζί της φαίνεται να συμφωνούν και οι φίλοι της.

tsivlou_3
Ένα τόσο όμορφο μέρος, άλλωστε, δε μπορεί παρά να είναι και πολλά υποσχόμενο!

Σχέδια για το μέλλον στη λίμνη Τσιβλού

“To να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια δυναμική ως περιοχή όπου όλοι θα μπορούμε να λειτουργούμε αποδοτικά, συνεργατικά και βιώσιμα”, είναι η ιδέα που έχουν στο μυαλό τους οι 30… something της λίμνης Τσιβλού

“Θέλουμε, τονίζουν, κάθε τοπική επιχείρηση να είναι ο κρίκος της δικής μας πολιτιστικής ταυτότητας και κάθε ταξιδιώτης να απολαμβάνει τον ερχομό του εδώ ως μια αυθεντική εμπειρία, ως μια ξεκούραστη διαδρομή. Η ιδέα αυτή συμπυκνώνει όλα όσα σκεφτόμαστε για το μέλλον!”

platanos_3
“Μια περιοχή, όπου όλοι θα μπορούμε να λειτουργούμε αποδοτικά, συνεργατικά και βιώσιμα.”

“Στη λίμνη Τσιβλού θέλουμε κάθε ταξιδιώτης να απολαμβάνει τον ερχομό του ως μια αυθεντική εμπειρία.”

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *