Η Αγγελίνα Μήλα βρέθηκε για 2 μήνες στην Ινδία και μοιράζεται μαζί μας όλα όσα θα ήθελε να ξέρει πριν το ταξίδι της. Βρείτε εδώ όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και προετοιμαστείτε κατάλληλα, για να μη μείνει καμία σας μέρα εκεί ανεκμετάλλευτη.
Διαβάστε παρακάτω:
1. Πριν φτάσετε στην Ινδία
2. Μόλις φτάσετε στην Ινδία
3. Οι μετακινήσεις στην Ινδία
4. Καμία μέρα ανεκμετάλλευτη στην Ινδία
1. Πριν φτάσετε στην Ινδία
Λόγω υπερατλαντικών πτήσεων, τα εισητήρια είναι συνήθως ακριβά. Αν κλείσετε, όμως, νωρίς, οι τιμές θα είναι αρκετά προσιτές. Οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθεί κανείς την Ινδία είναι τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Δεκέμβρη.
Η διαδικασία για τη βίζα είναι εύκολη και αρκετά γρήγορη (σε αντίθεση με τους πολύ αργούς ρυθμούς της ινδικής γραφειοκρατίας). Η Ινδία έχει μπει στην υπηρεσία της ηλεκτρονικής βίζας (e-visa), διευκολύνοντας τους ταξιδιώτες.
Αναφορικά με την υγιεινή και προστασία, κανένα εμβόλιο δεν απαιτείται (σε αντίθεση με παλιά), αλλά τα χάπια για την ελονοσία είναι προτιμότερο να τα παίρνει οποισδήποτε ταξιδεύει για παν ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά, τίποτα από αυτά δεν είναι υποχρεωτικό από την Πρεσβεία και έγκεινται στη βούληση του καθενός.
Για τους ταξιδιώτες που πρέπει να κλείσουν μόνοι τους διαμονή υπάρχουν πολλές σελίδες online. Όπως είναι φυσικό, ο καθένας θα βρεί πολλές επιλογές, ενώ τα youth hostels και τα guest houses, τα οποία και χρησιμοποιούνται πολύ από τους solo travelers και τους νέους, είναι εξαιρετικά διαδεδομένα.
Το νόμισμα την Ινδίας ειναι ινδικές ρούπιες και η αναλογία προς το ευρώ ειναι 1 προς 75 ρούπιες. Είναι προτιμότερο να έχετε αρκετό συνάλλαγμα πάνω σας -ήδη από τη χώρα σας και σίγουρα όχι στο αεροδρόμιο. Στην Ινδία είναι εξίσου εύκολο να κάνετε συνάλλαγμα, αν κι όλες οι τράπεζες κρατούν μεγάλη προμήθεια.
Η καθαριότητα είναι δυστυχώς ένα από τα αδύναμα σημεία της χώρας. Όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι σκουπίδια, ενώ υπάρχουν ελάχιστοι κάδοι που είναι συνήθως άδειοι (!) Εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα για να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και να μπορείτε να διαχειριστείτε οποιαδήποτε κατάσταση.
2. Μόλις φτάσετε στην Ινδία
Η περίοδος των μουσώνων είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, όταν ταξίδεψα κι εγώ στην Ινδια, οι οποίοι κάνουν τις μετακινήσεις, ειδικά στα βόρεια σημεία της χώρας, δύσκολες και ίσως επικίνδυνες. Οι βροχές μπορεί να μην κρατούν πολύ, αλλά είναι δυνατές και πλημμυρίζουν τα πάντα. Όλη την Ινδία καλύπτει ένα τρομερό στρώμα-νέφος, γι αυτό και μπλέ στον ουρανό βλέπεις 1 στις 15 μέρες. Η υγρασία και η κουφόβραση είναι αφόρητες, για αυτό στην αρχή χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής. Πολλά υγρά και νερό είναι το καθημερινό must!
Η γλώσσα της χώρας είναι τα ινδικά τα οποία αποτελούνται από ιερογλυφικά σύμβολα. Ένα σημαντικό ποσοστό των Ινδών μιλάει αγγλικά, αλλά αυτοί βρίσκονται συνήθως στα γραφεία εταιριών ή σε τουριστικά μέρη. Σε περιοχές έξω από τα εμπορικά κέντρα κανείς δεν μιλάει αγγλικά, οπότε η νοηματική είναι η μόνη λύση (!)
Η Ινδία οφείλει τις παραδόσεις της και τη φιλοσοφία της τόσο στη μεγάλη της ιστορία όσο και στην προσήλωσή της στη θρησκεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ινδών είναι Ινδουιστές, ένα μικρότερο Βουδιστές και ένα ακόμα μικρότερο Μουσουλμάνοι (κυρίως στο Kashmir) και Σίκι.
Οι Ινδοί είναι τρομερά θρήσκοι και δίνουν σημασία στην ιεροτελεστία και στον τρόπο παραμονής στο ναό. Όλοι οι ναοί είναι επισκέψιμοι και, όταν προγραμματίσετε να πάτε, υπολογίστε ότι θα ξοδέψετε αρκετό χρόνο, αφού θα ξεναγηθείτε σε όλα τα μέρη τους και θα γευτείτε -ακόμα κι εκεί- παραδοσιακές γεύσεις.
3. Οι μετακινήσεις στην Ινδία
Με τις μετακινήσεις ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο. Οι δρόμοι στην Ινδία ειναι χαοτικοί, υπάρχουν ελάχιστα φανάρια και οι οδηγοί πατάνε κόρνα, χωρίς να φρενάρουν. Ο σιδηρόδρομος είναι κάτι παραπάνω από ένα μέσο μεταφοράς, είναι μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσει κανείς. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αχανές, γι αυτό χρειάζεται υπομονή κι επιμονή μέχρι να μπείτε στο τρένο και μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.
Στις περιοχές χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση, μπορείτε να ταξιδέψετε με ένα από τα χιλιάδες λεωφορεία που κινούνται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες λεωφορείων, κανονικά, λουξ, ντελούξ, κλιματιζόμενα, εξπρές κλπ. και η κατάστασή τους διαφέρει αρκετά ανάλογα με την επαρχία. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζεστε κάποια διαδικασία, όπως με το τρένο, για να βγάλετε εισιτήριο και τα δρομολόγιά τους είναι αρκετά πυκνά.
Τα “κανονικά λεωφορεία”, είναι συνήθως ερείπια, άβολα, με μεγάλο στριμωξίδι, με κότες και άλλα κατοικίδια κάτω από τα καθίσματα, ενώ δεν είναι σπάνιο ένας αριθμός επιβατών να ταξιδεύει στην οροφή, πάνω από τις αποσκευές.
Για τις μετακινήσεις στις πόλεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταξί ή uber που είναι πολύ φθηνό, το πασίγνωστό oto ή tuk-tuk και τρίκυκλα ποδήλατα. Αυτά ως εκ θαύματος γλιτώνουν την τελευταία στιγμή τα τρακαρίσματα και σας πηγαίνουν παντού. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να κανονίσετε την τιμή πριν επιβιβαστείτε, κάνοντας καλό παζάρι (!)
4. Καμία μέρα ανεκμετάλλευτη στην Ινδία
Μια μεγάλη διαπίστωση που έκανα στην Ινδια αφορά στο χρόνο. Περνάει αστραπιαία και ποτέ δεν είναι αρκετός. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, οπότε τα ταξίδια στο εσωτερικό χρειάζονται σωστό προγραμματισμό κι αρκετό ελεύθερο χρόνο. Μπορεί ο χρόνος να ρέει σαν νερό, αλλά καμία ημέρα δε θα μείνει άδεια ή βαρετή.
Όταν σκέφτομαι το φαγητό, έντονα αρώματα, πολλά μπαχαρικά και μια μακριά παράδοση έρχονται στο νου μου. Η διατροφή των Ινδών βασίζεται στη γεωργία της χώρας κι αποτελείται από λαχανικά, ρύζι και λεπτές πίτες (aka chapatti). Οι περισσότεροι Ινδοί είναι χορτοφάγοι -η σχέση με τα ζώα είναι ιερή- αλλά θα βρείτε και πολλά μέρη για να φάτε κοτόπουλο, μαγειρεμένο με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Σχεδόν όλα τα φαγητά είναι καυτερά, γι αυτό και προσοχή στην αρχή.
Υπάρχουν χιλιάδες μικροί πάγκοι που πουλούν snacks και μικρές μερίδες. Αυτό είναι το λεγόμενο street food που δυστυχώς δεν είναι ακίνδυνο. Καλό θα ήταν να το αποφεύγετε -ειδικά στην αρχή- μέχρι να συνηθίσει ο οργανισμός σας. Προσοχή και με το νερό, όμως. Επιλέγετε το εμφιαλωμένο κι αποφεύγετε τις βρύσες.
Για ψώνια, υπάρχουν άπειρες υπαίθριες αγορές και μπαζάρ. Στο Palika Bazaar, στη Sarojini Market και στο Dilli Haat στο Δελχί θα βρείτε τα πάντα και σε απίστευτα φθηνές τιμές. Η εμπειρία στις αγορές είναι μοναδική, καθώς οι Ινδοί φημίζονται για τα χειροποίητα υφάσματα, τα κεραμικά και τα κοσμήματα.
Όσο αφορά τη νυχτερινή ζωή, σε συγκεκριμένες περιοχές στο Δελχί (πχ. Hauz Khas, Connaught Place) υπάρχουν πολλά μαγαζιά που μένουν ανοιχτά μέχρι την 1 π.μ. με μουσική και ινδικό χορό. Σχεδόν κάθε βράδυ οργανώνουν ladies’ night (σχεδόν όλα τα ποτά και κοκτέιλ είναι free για τις κοπέλες). Ρατσιστικό μεν, αλλά βολικό αν είσαι κοπέλα (!) Και για μέσα στην μέρα, φυσικά, υπάρχουν πολλά εστιατόρια με όλων των ειδών τις κουζίνες και μαγαζιά με ωραίο στυλ.
Pavlos Satolias
Ανάλαφρη μα και ουσιώδης (κατα)γραφή!