Το Ημερολόγιο ενός Road Trip: Δεύτερος σταθμός Πράγα – Βουδαπέστη

 • Το Ημερολόγιο ενός Road Trip: Δεύτερος σταθμός Πράγα – Βουδαπέστη
 • Το Ημερολόγιο ενός Road Trip: Δεύτερος σταθμός Πράγα – Βουδαπέστη
 • Το Ημερολόγιο ενός Road Trip: Δεύτερος σταθμός Πράγα – Βουδαπέστη
 • Το Ημερολόγιο ενός Road Trip: Δεύτερος σταθμός Πράγα – Βουδαπέστη

Αυτόν τον Ιούνιο στο It Girl κάνουμε road trip. Δώδεκα ημέρες, τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα κι εφτά πόλεις-σταθμοί. Mια χορταστική εμπειρία που ξεκινά από τη Βαρσοβία και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Τα αεροπορικά εισιτήρια της αναχώρησης έκλεισαν κι η επιστροφή μπορούσε να περιμένει μέχρι εξαντλήσεως όλων των αποθεμάτων, χρηματικών και σωματικών.

Τέσσερις μέρες στο δρόμο και ήδη πάνω από χίλια χιλιόμετρα, όλα μέσα στην ίδια χώρα. Το ταξίδι μου φαινόταν άνετο ως την ώρα, επίπεδο τόπιο, δάση κατά μήκος του δρόμου και μια υπερσύγχρονη εθνική οδός που εκμηδένιζε τις αποστάσεις. Από την Katowice, την τελευταία πόλη της Πολωνίας που άφησα πίσω μου, ως την Πράγα είχα την αίσθηση ότι τηλεμεταφέρθηκα.

Το ταξίδι διήρκησε περίπου 6 ώρες, κόστισε 20 ευρώ (μοιραστήκαμε τα έξοδα όσοι επιβαίναμε στο αυτοκίνητο) κι αυτό που μου εντυπώθηκε περίσσότερο στη μνήμη ήταν η οι άπειρες λωρίδες του δρόμου που ενώνει τη Νότια Πολωνία με την Τσεχία. Η κινητικότητα επίσης μεγάλη, κυρίως εκδρομείς του Σαββατοκύριακου.

2nd-stop
Επόμενος Σταθμός: ΠράγαΒουδαπέστη

Σταθμός τρίτος – Πράγα

Για την Πράγα είχα ακούσει πολλά. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, έχει γεννήσει σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, αλλά και αθλητές. Η πόλη, που δεν καταστράφηκε όπως ο πρώτος σταθμός μου, η Βαρσοβία, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες πόλεις της Ευρώπης. Όλοι εντυπωσιάζονται από τη γοτθική, μυστηριακή της ατμόσφαιρα, ενώ κάποιοι τη θεωρούν στοιχειωμένη.

Στη δική μου περίπτωση, το καλοκαίρι και οι Πολωνοί φίλοι μου, δυστυχώς, σκότωσαν οποιαδήποτε διάθεση μυστηρίου. Χαριτολογώντας κατηγόρησαν τους Τσέχους ότι “πούλησαν” την πόλη τους, για να μην καταστραφεί στον πόλεμο. Οι δεύτεροι, από την πλευρά τους, αυτό το θεωρούν επίτευγμα, καθώς έσωσαν την πολιτιστική κληρονομιά τους. Σε κάθε περίπτωση, η Πράγα το καλοκαίρι είναι κι αυτή άλλη μία ανατολικοευρωπαϊκή πόλη.

Charles Bridge
Πόζαρα κι εγώ μαζί με τους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Εξερευνήστε την Πράγα

Έχοντας στη διάθεσή μου λίγες μέρες προτού συνεχίσω το ταξίδι μου, προσπάθησα να συμπυκνώσω όλα τα βασικά αξιοθέατα σε μια βόλτα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε κάποιο free guided tour (θα βρείτε πολλά on line). Η διαδρομή ξεκινάει από την Πλατεία Wenceslas, σύμβολο της “Βελούδινης Επανάστασης”. Εκεί κατάλαβα τη σημασία που δίνουν οι Τσέχοι στην επιθυμία τους για ελευθερία και λιγότερο στην ανάγκη τους για σταθερότητα.

Στο ενδιάμεσο, βρέθηκα στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, όπου ξεχωρίζουν τα γοτθικά κωδωνοστάσια της Παναγίας του Tyn, και σταμάτησα μαζί με τους τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο μπροστά από το μοναδικό στον κόσμο Αστρονομικό Ρολόι. Ο κατασκευαστής του, Master Hanus, λέγεται ότι τυφλώθηκε μετά την υλοποίηση του έργου, ώστε να μην επαναλάβει το επίτευγμά του πουθενά αλλού!

astronomical clock
Το Αστρονομικό Ρολόι είναι μοναδικό στον κόσμο, αφού ο κατασκευαστής του τυφλώθηκε, για να μην το επαναλάβει πουθενά αλλού!

Επειτα από ένα πέρασμα από την εβραϊκή συνοικία, όπου είδα το τεράστιο Κοιμητήριο και τη Συναγωγή, διέσχισα την ωραιότερη ίσως γέφυρα στην κεντρική Ευρώπη. Η Γέφυρα του Καρόλου συνδέει τη συνοικία της Παλιάς Πόλης με αυτή της Mala Strana και οδηγεί προς το Κάστρο.

Το Κάστρο είναι ένα σύμπλεγμα κτισμάτων στην κορυφή ενός λόφου στην αριστερή όχθη του Μολδάβα, όπου σήμερα βρίσκεται η προεδρική κατοικία. Περιλαμβάνει τους βασιλικούς κήπους, το παλιό βασιλικό ανάκτορο και τον γοτθικό Καθεδρικό του Αγίου Βίτου.

prague_castle
Ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου στο Κάστρο

Οι Τσέχοι περηφανεύονται για τις καλύτερες μπύρες στον κόσμο και, κατά συνέπεια, κατέχουν την υψηλότερη ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση του συγκεκριμένου ποτού. Τα καλοκαιρινά βράδια αξίζει να χαλαρώσετε με τη μπύρα σας στο χέρι στις όχθες του Μολδάβα.

praguebynight
Τα καλοκαιρινά βράδια αξίζει να χαλαρώσετε με τη μπύρα σας στο χέρι στις όχθες του Μολδάβα.

 Σταθμός τέταρτος – Βουδαπέστη

Στην Πράγα συνέχισα να νιώθω το ίδιο άνετα όσο στην Πολωνία. Με φιλοξένησε, άλλωστε, ένας Τσέχος φίλος μου που μιλά άπτεστα ελληνικά. Ήμουν πανέτοιμη για τον επόμενο σταθμό μου κι ίσως και για λίγη περιπέτεια. Στη Βουδαπέστη  ταξίδεψα με λεωφορείο, σε ένα από τα πιο ανέλπιστα φτηνά ταξίδια της ζωής μου, με την εταιρεία student agency που, παρά το όνομά της, απευθύνεται και σε μη φοιτητές. Το ταξίδι διαρκεί 6 ώρες κι η διαδρομή περνά από τη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Έφτασα αργά το απόγευμα και θα έμενα μόνο για ένα βράδυ. Φιλοξενήθηκα ξανά σε ντόπιους, οι οποίοι φρόντισαν παράλληλα και για την πιο περιεκτική και συμπυκνωμένη βόλτα στην πόλη. Χωρίς αυτούς, δεν θα τα είχα καταφέρει, δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης γλώσσας και του γεγονότος ότι οι Ούγγροι αποφεύγουν τα αγγλικά.

Αν και οι τρείς προηγούμενη σταθμοί μου διατρέχονταν από ποτάμια, ο Δούναβης είναι πραγματικά μεγαλειώδης. Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη εικόνα της Βουδαπέστης από ψηλά, στη Citadella. Η πόλη είναι γεμάτη όμορφα κτίρια, γοτθικά, μπαρόκ και αρτ νουβό, που αναδεικνύονται από το ποτάμι.

Μέχρι το 1867, η Ουγγαρία ήταν υπό τον έλεγχο της αυστριακής αυτοκρατορίας. Η Βουδαπέστη δημιουργήθηκε το 1873. Ως πρωτεύουσα ήθελε να εδραιώσει μια ισχυρή ταυτότητα και είχε πλέον την αυτονομία και τους πόρους για να μπορέσει να το πετύχει. Την περίοδο αυτή που σηματοδότησε τη στροφή της χώρας προς την ανάπτυξη χτίστηκαν κτίρια ορόσημα, όπως το Κοινοβούλιο και ο Πύργος των Ψαράδων.

danube
Ο Δούναβης είναι μεγαλειώδης, δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη εικόνα της πόλης από ψηλά!

Εξερευνήστε τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη, με περισσότερες από 100 φυσικές ιαματικές πηγές, είναι μία από τις πιο διάσημες λουτροπόλεις της Ευρώπης. Αυτός ο φυσικός πλούτος γίνεται αντιληπτός στα spa-λουτρά της. Επιλέξτε ανάμεσα στα Király fürdő, από τα πιο παλιά της πόλης, τα διάσημα Gellért και τα μουσειακών διαστάσεων Szechenyi.

Gellért
Το εσωτερικό των λουτρών Gellért είναι βγαλμένο από άλλη εποχή.

Τα μπαρ-ερείπια, όπως το Mazel Tov και το Koleves Kert, που έχουν ανοίξει σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη νυχτερινή ζωή. Γύρω τους έχει αναπτυχθεί ένας ολόκληρος κόσμος, με ιστορικές γειτονιές να ξαναζωντανεύουν. Στο παλιό εβραϊκό τρίγωνο, επίσης, θα βρείτε εστιατόρια, καφέ, εναλλακτικούς χώρους και μπαρ.

budapest
Στο παλιό εβραϊκό τρίγωνο θα βρείτε εστιατόρια, καφέ, εναλλακτικούς χώρους και μπαρ.

Φτάνοντας στη Γέφυρα Ελευθερίας, μην παραλείψετε να μπείτε στη Σκεπαστή Αγορά που λειτουργεί από το 1897. Τον επάνω όροφο μονοπωλούν τα είδη χειροτεχνίας, ενώ στο ισόγειο θα βρείτε κυρίως τρόφιμα.

Τα kávéház, τέλος, είναι καφέ που έγιναν διάσημα στα χρόνια της Αυστροουγγαρίας ως κέντρα πολιτισμού και πνευματικής ζωής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το New York Cafe, ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης, με εντυπωσιακό μπαρόκ διάκοσμο.

metro budapest
Οι συρμοί της γραμμής 3 του μετρό χρονολογούνται από τη σοσιαλιστική εποχή!

Αν χάσατε τον πρώτο σταθμό του road trip, δείτε εδώ.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Comments 1

 1. Το Ημερολόγιο ενός Road Trip: Τρίτος σταθμός Ζάγκρεμπ
  Reply

  […] Αν χάσατε τον προηγούμενο σταθμό του road trip, δείτε εδώ. […]

  24 Ιούνιος, 2018

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *