Re-green: Τα μυστικά της φύσης κρύβονται 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

  • Re-green: Τα μυστικά της φύσης κρύβονται 2 ώρες μακριά από την Αθήνα
  • Re-green: Τα μυστικά της φύσης κρύβονται 2 ώρες μακριά από την Αθήνα
  • Re-green: Τα μυστικά της φύσης κρύβονται 2 ώρες μακριά από την Αθήνα
  • Re-green: Τα μυστικά της φύσης κρύβονται 2 ώρες μακριά από την Αθήνα

Υπάρχει ένα μέρος 2 ώρες μόνο μακριά από την Αθήνα στο οποίο το wifi δε λειτουργεί από επιλογή, το φαγητό έρχεται απευθείας από τον κήπο και τα παπούτσια βγαίνουν υποχρεωτικά στην είσοδο. Αν όλα αυτά σας κέντρισαν το ενδιαφέρον, το Re-green δεν έχει παρά να γίνει ο επόμενος προορισμός σας.

Το Re-Green απέχει πολύ από αυτό που ονομάζουμε ξενώνα. Σε ένα αγρόκτημα της Αχαίας, δίπλα σε ένα φαράγγι με καθαρό τρεχούμενο νερό, περιτριγυρισμένο από πυκνά δάση και με θέα τον Κορινθιακό, οι επισκέπτες βιώνουν τη φυσική ζωή. Η προσέγγιση απέναντι στο περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετική, στόχος είναι η αναγέννηση της Γης.

regreen1
Περάσαμε χρόνο στην εξοχή, διαβάσαμε κείμενα για τη φύση κι έπειτα γράψαμε τις δικές μας ιστορίες.

Στο Re-Green βρέθηκα χάρη στην Αμάντα Μιχαλοπούλου, η οποία είχε την ιδέα να περάσουμε ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο στο βουνό. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η περιγραφή της φύσης στη σύγχρονη λογοτεχνία είναι συχνά αμήχανη ή διεκπεραιωτική, η Αμάντα μας πρότεινε να περάσουμε χρόνο σε ένα αγρόκτημα, να διαβάσουμε κείμενα με θεματικό άξονα τη φύση και στη συνέχεια να γράψουμε τις δικές μας ιστορίες.

1. Η Περμακουλτούρα στο Re-Green

Νομίζω δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή. Στο Re-Green δύσκολα θα βρεθεί κάποιος απλά ως επισκέπτης. Στόχος των ιδιοκτητών, του Χρήστου και της Φλέρυ, είναι να εντάξουν τους “φιλοξενούμενούς” τους στη φυσική ζωή. Στο αγρόκτημα εφαρμόζονται ενεργά οι αρχές της Περμακουλτούρας. Ο σχεδιασμός δηλαδή ενός βιώσιμου τρόπου ζωής που δεν δανείζεται από το μέλλον, αλλά αντιθέτως εξασφαλίζει τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές.

regreen2
Στόχος της περμακουλτούρας είναι ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου τρόπου ζωής.

Ένας εναλλακτικός τίτλος γι αυτή την εμπειρία θα ήταν “επιστροφή στη φύση”. Για 2 μέρες βρέθηκα μακριά από όλα αυτά που με αγχώνουν στην πόλη. Μένωντας σε ένα πέτρινο κτίριο 250 ετών, που έχει ανακαινιστεί με φυσικά υλικά, και βιώνοντας έναν πλούσιο κήπο, όπου συνυπάρχουν αρμονικά διάφορα φρούτα, λαχανικά, βοτάνια και ζώα, επέστρεψα στο “χωριό” των παιδικών μου αναμνήσεων. Περπάτησα στη φύση, κατέβηκα στον καταρράκτη που βρίσκεται μόνο λίγα μέτρα μακριά, διαπίστωσα ότι είναι εφικτός ένας φυσικός τρόπος καλλιέργιας, χαλάρωσα κι… έγραψα κι εγώ τη δική μου ιστοριούλα.

Regreen3
Για 2 μέρες βρέθηκα μακριά από όλα αυτά που με αγχώνουν στην πόλη.

2. Δραστηριότητες στο Re-Green

Επειδή στο Re-Green γνωρίζουν ότι απευθύνονται “σε ανθρώπους της πόλης”, έχουν φροντίσει και για ορισμένες ανέσεις. Στο αγρόκτημα υπάρχει η φυσικής δόμησης αίθουσα Μαλόκα που προσφέρεται για γιόγκα, το επίσης φυσικής δόμησης ατμόλουτρο Temazcal, λίμνη για κολύμβηση, κοινόχρηστες ανέσεις, ξηρές τουαλέτες και ηλιακά ντους. Τα φαγητά μαγειρεύονται με βιολογικά προϊόντα από το αγρόκτημα ή καλλιεργητές από την κοντινή Κοινότητα Καλών Γειτόνων.

regreen5
Δεν είχα ξαναδεί ξηρή τουαλέτα…

Ένα από τα highlights είναι και το γειτονικό αγρόκτημα “Λιβελούλα”. Ένα ζευγάρι από το Βέλγιο και την Ολλανδία, παλιοί εθελοντές στο Re-Green, αγόρασαν τα δικό τους χωράφι στην περιοχή, έμειναν για καιρό σε τροχόσπιτο και σιγά-σιγά τα κατάφεραν. Σήμερα καλλιεργούν τη γη τους με φυσικό τρόπο, ενώ έχτισαν το σπίτι τους ακολουθώντας τις αρχές της φυσικής δόμησης.

regreen4
Στη “Λιβελούλα” έχτισαν το σπίτι τους ακολουθώντας τις αρχές της φυσικής δόμησης.

Το Re-Green απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα, απόσταση που θα καλύψετε σε περίπου 2,5 ώρες. Για να το επισκεφτείτε καλό είναι να ενταχθείτε σε κάποια από τις δραστηριότητες που γίνονται εκεί. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

regreen6
Ο καταρράκτης του ποταμού Κριού

Πώς σας φάνηκαν τα μυστικά της φύσης; Στείλτε μου την εμπειρία σας!

Αν έχετε απορίες για το Re-Green, μη διστάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μου στο info@itgirl.gr

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *