Αυτή τη βδομάδα η πιο διάσημη προσκυνηματική διαδρομή στον κόσμο έρχεται στο It Girl. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Santiago de Compostela, σε ένα ταξίδί που γίνεται εξ ολοκλήρου με τα πόδια. Η Χρύσω, που περπάτησε από την Πορτογαλία μέχρι τη Γαλικία της Ισπανίας, μας μαθαίνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για το “Δρόμο των Προσκυνητών”.
Η Χρύσω περπάτησε τμήμα της πορτογαλικής διαδρομής, Caminho Portugues, που ξεκινάει απο τη Λισαβόνα και φτάνει μέχρι το Santiago. Ξεκίνησε από την Ponte de Lima στη βόρεια Πορτογαλία και διένυσε, μέσα σε πέντε μέρες, 150 χιλιόμετρα μέχρι τον τελικό προορισμό.
*Πέραν αυτής της διαδρομής, υπάρχει η costal route, διασχίζοντας τις ακτές Πορτογαλίας-Ισπανίας, και η γαλλική διαδρομή, η οποία ξεπερνά τα 900 χιλιόμετρα, μέχρι το Santiago.
Οι πρώτες συμβουλές
Ετοιμαστείτε να βγείτε εκτός δρόμου! Η διαδρομή για το Santiago περνά από μονοπάτια μέσα στο πράσινο, δίπλα από αμπελώνες, χωράφια, βουνά και ποτάμια. Ο καθένας αντιλαμβάνεται το οδοιπορικό διαφορετικά, αναψυχή, πρόκληση, πνευματική γαλήνη. Σ’ αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι ως εμπειρία είναι μοναδικη. Μια συνεχής επιβράβευση, όταν φτάνεις τον καθημερινό στόχο χιλιομέτρων. Δύσκολα περιγράφεται με λόγια!
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια άσκηση προετοιμασίας, εκτός αν κάνετε πεζοπορίες 20 – 30 χιλιομέτρων κάθε εβδομάδα. Ακόμα και μια ομάδα μαραθωνοδρόμων, που γνώρισε η Χρύσω, θεώρησε τη διαδρομή πρόκληση. Το πιο σημαντικό είναι πέρα από τα γερά πόδια, η ψυχική αντοχή και η προσήλωση στο στόχο.
Αν ταξιδέψετε με φίλους, φροντίστε να είναι άτομα που γνωρίζετε καλά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις κακουχίες, έχουν αντοχές και αγαπούν τη φύση. Καλό είναι να μην είστε παραπάνω από τέσσερα ατομα. Πολλοί ξεκινούν με παρέα και στη συνέχεια “σπάνε” και συνεχίζουν με άλλους. Όλα γίνονται αποδεκτά, είναι μια έντονη σωματική και ψυχική άσκηση.
Αν ταξιδέψετε καλοκαίρι, κάντε τις αναγκαίες κρατήσεις πολύ καιρό πιο πριν. Στο Santiago κατά τους θερινούς μήνες είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε διαμονή, καθώς ο αριθμός των προσκυνητών αυξάνεται εκπληκτικά.
Γλώσσα
Η Γαλικία είναι μια περιοχή με έντονες πορτογαλικές επιρροές. Η τοπικη διάλεκτος-γλώσσα, τα Galego, ειναι μια μίξη ισπανικών και πορτογαλικών. Η Χρύσω, μιλώντας πορτογαλικά δεν είχε θέμα συννενόησης, αλλά, μιας και το Camino είναι πολύ δημοφηλές στον καθολικό κόσμο, πάντα θα υπάρχουν άτομα που μιλούν τουλάχιστον αγγλικά. Ελληνικά, όμως, δύσκολα θα ακούσετε. Οι περισσότεροι ενθουσιάζονταν, όταν ανακάλυπταν ότι η Χρύσω είναι Ελληνίδα!
Καιρός
Οι καλύτερες περίοδοι για να ταξιδέψετε στο Santiago είναι μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, αν παραβλέψετε τη ζέστη. Το Μάιο και Σεπτέμβρη υπάρχει πιθανότητα βροχής, αν και η ζέστη υποχωρεί. Τους υπόλοιπους μήνες βρέχει αρκετά ή κάνει κρύο, με αποτέλεσμα η διαδρομή να γίνεται δύσβατη.
Ασφάλεια
Η Χρύσω έκανε τη διαδρομή παντελώς μόνη, χωρίς να αιστανθεί κινδυνο. Δύσκολα θα περπατήσει κάποιος μόνος του, αφού θα συναντά συνεχώς κι άλλους προσκυνητές. Θα γνωρίσετε άτομα στις στάσεις αλλά και στα μέρη διαμονής. Κόσμος από όλη την υφήλιο φτάνει στο Santiago. Αν αυτό είναι το πρόβλημά σας, δεν θα νιώσετε ποτέ μοναξιά, εκτός αν το επιλέξετε!
Διαμονή
Η πιο συνηθισμένη πρόταση διαμονής είναι οι albergues, τα τοπικά πανδοχεία φτιαγμένα για να φιλοξενούν τους πελλεγκρίνους (προσκυνητές). Μπορείτε να κοιτάξετε για ξενοδοχείο ή και για δωμάτιο σε κάποιο ιδιόκτητο σπίτι. Στην Πορτογαλία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10 με 15 ευρώ ανά βράδυ. Στην Ισπανία ανεβαίνουν στα 15 με 20 ευρώ. Σε κάθε πόλη-σταθμό υπάρχει πλήθος επιλογών, ανάλογα με τα χρήματα που θέλετε να ξοδέψετε, 15 με 40 ευρώ για ξενοδοχείο και 5 με 7 ευρώ για albergue. Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται κοντά σε καταστήματα για τις αναγκαίες αγορές κάθε ημέρας.
Οι albergues έχουν χωρητικότητα 50 με 80 ατομα (20 με 40 άτομα ανά δωμάτιο). Έχουν συνήθως κοινό μπάνιο, κουζίνα και τραπεζαρία ή κήπο. Είναι η πιο φθηνή αλλά και κλασική επιλογή των πελλεγρίνων. Η προσέλευση γίνεται μεταξύ 19:00 και 20:00 και η αναχώρηση την επόμενη ημέρα μεταξύ 8:00 και 9:00.
Οι περισσοτεροι πελεγκρίνοι ξεκινουν πιο νωρίς, μεταξυ 6:00 και 7:30. Θυμηθείτε ότι οι albergues δεν δέχονται κρατήσεις και δρουν στη βάση του first come, first served. Τους θερινούς μήνες, όταν πολλαπλασιάζεται η ζήτηση, η προσέλευση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλιώς θα διανυκτερέυσετε σε ξενοδοχείο ή camping.
*Λόγω των πολλών ατόμων, μέσα στις albergues κάνει ζέστη. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να έχετε μαζί σας ελαφριά νυχτικά.
Διατροφή
Αναφορικά με το φαγητό, κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα βρείτα πολλά τοπικά καφέ. Στην Ισπανία υπάρχουν πάμπολλα μέρη για tapas. Επειδή το budget διαφέρει από ταξιδιώτη σε ταξιδιώτη, μπορείτε να ετοιμάζετε σάντουιτς για μεσημεριανό από το προηγούμενο βράδυ. Η Χρύσω είχε πάντοτε μαζί της energy-protein bars για σνακ, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Συνιστά δε ανεπυφύλακτα τις μικρές στάσεις, κάθε 2 ώρες περίπου, για 15 με 30 λεπτά.
Γερό πρωινό και βραδινό με ελαφρύ μεσημεριανό ήταν ο κατάλληλος συνδυασμός για εκείνη. Στην Πορτογαλία συνάντησε πολλές πηγές με πόσιμο νερό για να γεμίσει το μπουκάλι της ή να ξεκουράσει τα πόδια της. Στο ισπανικό κομμάτι, όμως, δεν υπάρχουν τόσα πολλά σημεία. Πάντα, μα πάντα, λοιπόν, να έχετε μαζί ένα μπουκάλι νερό!
*Εάν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με διαβήτη ή υπέρταση καλό είναι να έχει μαζί ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ, αντίστοιχα. Σε ορισμένα τμήματα του camino είναι πιθανό να μην μπορείτε να βρείτε φαγώσιμα.
Ρούχα
Όσον αφορά τα ρούχα, η βόρεια Πορτογαλία είναι πιο “δροσερή” τα βράδια, ενώ η Ισπανία έχει ξηρό κλίμα. Αν κάνετε τη διαδρομή Απρίλη-Μάιο να είστε προετοιμασμένοι τόσο για βροχή όσο και για ήλιο. Αδριάβροχο jacket, παντελόνι και παπούτσια για παν ενδεχόμενο.
Tα top στη λίστα της Χρύσως: 1) backpack με σωστή στήριξη στην πλάτη, το βάρος το σακιδίου πρέπει να είναι περίπου το 1/10 του βάρους σας. Αν έχετε πιο βαρύ σακίδιο, υπάρχουν εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μεταφορά από τον ένα σταθμό στον επόμενο έναντι αμοιβής. 2) walking sticks που βοηθούν στο να ελαφραίνουν τα γόνατα από το βάρος. 3) επιγονατίδες και στήριξη για τους αστραγάλους, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να ξεκουραστούν σωστά τα πόδια. 4) αθλητική ταινία για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. 5) καπέλο το καλοκαίρι και polarized γυαλιά.
Ένα κοχύλι πρέπει να είναι πάντοτε δεμένο στο σακίδιό σας. Με αυτόν τον τρόπο διακρίνονται οι προσκυντητές του Santiago από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες!
*2-3 ζευγάρια κάλτσες, 3-4 εσώρουχα, 2 κολάν και 3 τοπς συνήθως είναι αρκετά. Αν ταξιδεύετε για παραπάνω μέρες, θα πλύνετε τα ρούχα σας στο μέρος που θα διανυκτερεύσετε.
Παπούτσια
Tο πιο σημαντικό απ’ όλα είναι τα σωστά παπούτσια, για trekking. Τα αγοράζετε τουλάχιστον ένα με δύο μήνες πριν και τα φοράτε συνέχεια, μέχρι να τα συνηθίσετε. Ποτέ, μα ποτέ μην αγοράσετε παπούτσια λίγο πριν φύγετε. Θα καταστραφούν τα πόδια σας. Προμηθευτείτε επίσης ειδικές κάλτσες για την πεζοπορία, στεγνώνουν μέσα σε λίγη ώρα από τον ιδρώτα.
Όπου κι αν κάνετε στάση, βγάλτε παπούτσια και κάλτσες κι αφήστε τα πόδια σας να ξεκουραστούν. Έτσι, στεγνώνει ο ιδρώτας και δεν δημιουργούνται φουσκάλες. Το πρωί, πριν ξεκινήσετε, χρησιμοποιήστε βαζελίνη στα ξηρά σημεία των ποδιών, για να τα κρατήσετε μαλακά.
Πληγές και Φροντίδα
First aid kit: compeed για φουσκάλες, είναι θαυματουργό, οινόπνευμα για τον καθαρισμό των πληγών, bedadine, τσιρότα, ιατρική ταινία, βελόνα και κλωστή.
Οι φουσκάλες θα σας ταλαιπωρήσουν αρκετά. Μην τις σπάσετε στη μέση της διαδρομής, το υγρό που περιέχουν βοηθά στο να μην πονάτε πολύ. Κάθε βράδυ καθαρίστε και περιποιηθείτε τις πληγές σας, ώστε να συνεχίσετε ακάθεκτοι την επόμενη μέρα. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στο δέρμα σας.
*Όταν σπάσετε μια φουσκάλα, περάστε μέσα την βελόνα με την κλωστή, για να μην κλείσει έχοντας κρατήσει υγρό.
Εντομοαποθητικό
Λόγω της διαδρομής μέσα στη φύση, είναι πιθανό να μεταφέρετε μαζί σας έντομα. Τα περισσότερα μέρη διαμονής έχουν πλαστικά καλύμματα και σεντόνια μιας χρήσης για να αποφεύγονται τέτοια προβλήματα. Πάντοτε, όμως, να προσέχετε. Ψεκάστε με εντομοαποθητικό τα πράγματά σας το πρωί και όταν φτάσετε στη διαμονή σας, ακόμα και το κρεβάτι πριν κοιμηθείτε.