Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες

 • Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες
 • Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες
 • Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες
 • Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες
 • Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες
 • Πορτογαλία: Από το Βορρά μέχρι το Νότο σε 7 ημέρες

Πορτογαλία, διακοπές με φόντο τον Ατλαντικό, γιγάντια κύματα κι απέραντες παραλίες, πόλεις γεμάτες ιστορία, ήχοι φάβο, τραμ να σκαρφαλώνουν τη Λισαβόνα, καλό κρασί και γεύση από βακαλάο…

Πριν λίγες μέρες, από τη Βαρκελώνη, σας υποσχέθηκα να μιλήσουμε για την Πορτογαλία και να που έφτασε η ώρα. Χρειάστηκαν 7 ημέρες για να διασχίσουμε τη χώρα από το Βορρά μέχρι το Νότο, με το πλάνο να αναπροσαρμόζεται συνεχώς και τις συμβουλές των Πορτογάλων φίλων μας να αποδεικνύονται παραπάνω από πολύτιμες. Πρώτη στάση το Πόρτο, έπειτα η Λισαβόνα και τελευταίο το Φάρο. Η αρχική ιδέα να ξεκουραστούμε με κοκτέιλ στην παραλία και τα κύματα να σκάνε στα πόδια μας έμεινε μόνο στη φαντασία…

Διαβάστε παρακάτω:

 1. Πως να οργανωθείτε: Πτήσεις, διαμονή, ενοικίαση αυτοκινήτου
 2. Πόρτο και περιοχή του Ποταμού Douro
 3. Η περιοχή της Λισαβόνας (Sintra – Cascais – Setubal)
 4. Νότος: Costa Alentejana – Algarve – Φάρο
tram
“Το τραμ το τελευταίο” στη Λισαβόνα
Vasco da Gama Bridge
Γέφυρες περάσαμε πολλές, η Vasco da Gama ήταν η μεγαλύτερη…

1. Πως να οργανωθείτε: Πτήσεις, διαμονή, ενοικίαση αυτοκινήτου

Αν πιστεύετε ότι η Πορτογαλία είναι κοντά, μην ξεχνάτε πως βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Επιπλέον, δε γνωρίζω κάποιον που να έχει φτάσει ως εκεί χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Στην περίπτωσή μου, αυτός ήταν η Βαρκελώνη. Σε γενικές γραμμές, η Ισπανία αποτελεί καλή επιλογή, καθώς υπάρχει καθημερινή και οικονομική σύνδεση -αρκετές εταιρείες- όχι μόνο προς Λισαβόνα αλλά και προς Πόρτο και Φάρο.

Η διαμονή, σε αντίθεση με τις πτήσεις, δεν αποτελεί πρόβλημα. Οι τιμές σε hostel, διαμερίσματα airbnb και ξενοδοχεία είναι ικανοποιητικές ακόμα και κατά τη θερινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ο κανόνας του όσο νωρίτερα -κλείσετε- τόσο καλύτερα.

Αυτοκίνητο θα σας συμβούλευα να νοικιάσετε, μόνο αν σκοπεύετε να μετακινηθείτε από το Βορρά στο Νότο, όπως εμείς. Διαφορετικά, η σύνδεση με τρένο και λεωφορείο είναι συχνή κι οικονομική. Παραπάνω θα βρείτε εδώ.

*Παλαιότερα είχα πετάξει στη Λισαβόνα με low cost πτήση από το Λουξεμβούργο. Η σύνδεση είναι καλή και συχνή, λόγω του μεγάλου αριθμού Πορτογάλων στη χώρα. Μπορείτε ακόμα να το ψάξετε.

**Από το αεροδρόμιο στην πόλη μπορείτε να μετακινηθείτε με την εταιρεία welcome.

2. Πόρτο και περιοχή του Ποταμού Douro

Porto
Γέφυρα Dom Luis I, Πόρτο
Porto by night
Το Πόρτο το βράδυ

Πρώτη μας στάση στην Πορτογαλία ήταν το Πόρτο. Η πόλη θυμίζει εξίσου Εδιμβούργο και Σαν Φρανσίσκο, λόφοι, τραμ, γέφυρες, καλό φαγητό και ακόμα καλύτερο κρασί. Όπως αποκαλύπτει και το όνομά του, το Πόρτο είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε το ομώνυμο κρασί στα οινοποιεία της περιοχής Gaia και για να δείτε τους αμπελώνες κατά μήκος του ποταμού που διασχίζει την πόλη, του Douro. Περισσότερα, όμως, θα σας αποκαλύψω σε επόμενο άρθρο.

Αφού περάσαμε δύο μέρες στο Πόρτο, αποφασίσαμε να δούμε και τη γύρω περιοχή. Με αυτοκίνητο, όπως εμείς, καραβάκι τρένο ή λεωφορείο, αξίζει να κάνετε μια εκδρομή στον Douro μέχρι να φτάσετε σε κάποιο παραδοσιακό οινοποιείο, Quinta στα προτογαλικά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε καλό κρασί και να δείτε τη διαδικασία παραγωγής του, τα 10 μέρη που δεν πρέπει να χάσετε θα τα βρείτε εδώ.

*Εκδρομές θα κλείσετε σχεδόν παντού στο κέντρο του Πόρτο ή και online. Για να επισκεφτείτε κάποιο οινοποιείο, κοιτάξτε από πριν τις ώρες επισκέψεων ή κάντε κράτηση online.

**Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία.

Amarante

Amarante
Amarante

Κατά μήκος του Douro το τοπίο είναι μοναδικό. Εμείς, εξερευνώντας την περιοχή, βρεθήκαμε στο γραφικό Amarante, το τελευταίο μέρος στο οποίο περιμέναμε να συναντήσουμε Έλληνες. Ο Νίκος, που έμελλε να γίνει ξεναγός μας, δουλεύει εθελοντικά για την Casa da Juventude de Amarante μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (EVS). Αν βρεθείτε εκεί το καλοκαίρι, μην παραλείψετε να ψάξετε τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

*Στο Amarante δείτε την εκκλησία του São Gonçalo και τη γέφυρα, κάντε βόλτα στο ποτάμι και δοκιμάστε προσούτο και vihno verde σε ένα από τα τυπικά μαγαζάκια της πόλης. Το καλοκαίρι μπορείτε να κλείσετε εισιτήριά και για το MIMO Music Festival.

Amarante friends
Συναντώντας το Νίκο στο Amarante

Για να δούμε το Πόρτο και την περιοχή του Douro χρειαστήκαμε τρεις ημέρες, δύο στην πόλη και μία κατά μήκος του ποταμού.

3. Η περιοχή της Λισαβόνας (Sintra – Cascais – Setubal)

Praia de Galapinhos
Praia de Galapinhos
Miradouro de Santa Luzia
Miradouro de Santa Luzia, Λισαβόνα

Από το Πόρτο κατεβήκαμε στη Λισαβόνα, προσπαθώντας να κινηθούμε παραλιακά. Περάσαμε από το Aveiro και τη Figueira da Foz, για να πάρουμε γεύση ωκεανού πριν ακολουθήσουμε την κύρια εθνική οδό. Στη Λισαβόνα, την οποία θα είχαμε για βάση μας τις τέσσερις επόμενες ημέρες, φτάσαμε αργά το βράδυ. Όσα έμαθα για τη Λισαβόνα θα σας τα γράψω σύντομα. Σ’ αυτό το άρθρο θέλω να επικεντρωθώ σ΄αυτά που μπορείτε να κάνετε εκτός πόλης.

Αν επισκέπτεστε την Πορτογαλία για πρώτη φορά, πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τη Sintra. Δε σας το προτείνω επειδή πηγαίνουν όλοι, αλλά επειδή αξίζει. Η πόλη αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και είναι γνωστή για τα τρία παλάτια της, όλα ρομαντικής αρχιτεκτονικής. Παραπάνω πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Τη Sintra μπορείτε να τη συνδειάσετε με τα θεαματικά κύματα του Cascaisτο οποίο οι surfers σίγουρα έχουν ακουστά. Εμείς προτιμήσαμε να ακούσουμε τις συμβουλές των Πορτογάλων φίλων μας και να κινηθούμε στην περιοχή Setubal, την καλύτερη ίσως επιλογή για μπάνιο κοντά στη Λισαβόνα. Εκεί, στο φυσικό πάρκο της Arrábida θα κάνετε και πάλι βουτιά στον Ατλαντικό, απλά σε μια πιο μικρή και γραφική παραλία.

Praia de Galapinhos
Όμορφη αλλά κρύα…

*Για μπάνιο επιλέξτε είτε την Praia de Galapinhos, τα καλύτερα νέρα της Πορτογαλίας σύμφωνα με τη σελίδα Lisbon Lux, στην οποία, εκτός από παραλίες, θα βρείτε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, είτε την Praia da Ribeira do Cavalo.

**Στη Sintra και το Cascais μπορείτε να φτάσετε εύκολα με το τρένο. Αν έχετε αυτοκίνητο, όμως, εκμεταλλευτείτε το και δείτε τις παραλίες της Arrábida.

4. Νότος: Costa Alentejana – Algarve – Φάρο

Praia da Marinha
Praia da Marinha

Σε προηγούμενο ταξίδι δεν είχαμε ποτέ κάνει τόσο καλή χρήση του αυτοκινήτου. Αν κι αρχικά ο Νότος ήταν εκτός πλάνου, σκεφτήκαμε ότι ίσως δεν παρουσιαστεί άλλη ευκαιρία να δούμε το Φάρο, γι αυτό και κατευθυνθήκαμε ως εκεί.

Οι επιλογές στο Νότο, σύμφωνα με τους Πορτογάλους πάντα, είναι δύο, είτε να ακολουθήσετε τη Rota Vicentina για να βρεθείτε στην Costa Alentejana, νότια και δυτικά, είτε να φτάσετε όσο πιο νότια γίνεται, στο Algarve. Εμείς κινηθήκαμε προς τη δεύτερη επιλογή, με την εκδρομή στην Praia da Marinha να μας μένει αξέχαστη

Rota Vicentina είναι μια αρκετά γνωστή διαδρομή στη νοτιοδυτική Πορτογαλία. Ακολουθείστε την κατά γράμμα και σταματήστε όχι μόνο στις παραλίες αλλά και στα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος.

**Στο Algarve διαλέξτε ανάμεσα στην Praia da Marinha, στο Farol da Ponta da Piedade και στην Praia Do Camilo. Το τοπίο παντού εξίσου όμορφο, κόκκινοι βράχοι και γαλαζοπράσινα νερά.

***Για να δείτε το Νότο της Πορτογαλίας, θα σας συμβούλευα να επιλέξετε για βάση σας το Φάρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα day trip από τη Λισαβόνα είναι απαγορευτικό.

friends
Η καλύτερη παρέα!

Εσείς έχετε επισκεφτεί άλλες περιοχές της Πορτογαλίας; Στείλτε μου την εμπειρία σας!

Αν έχετε απορίες για το ταξίδι, μη διστάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μου στο info@itgirl.gr

 

Comments 2

 1. Βαρκελώνη: Πως να πάρετε γεύση της πόλης σε μόλις μια μέρα
  Reply

  […] επιστροφή από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Πορτογαλία, για το οποίο ετοιμάζομαι να σας μιλήσω αναλυτικά μέσα […]

  16 Αύγουστος, 2017
 2. Φέτος τον Ιούλιο το It Girl γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια!
  Reply

  […] Πρώτος σταθμός η Πορτογαλία, διακοπές με φόντο τον Ατλαντικό, γιγάντια κύματα κι απέραντες παραλίες, πόλεις γεμάτες ιστορία, ήχοι φάβο, τραμ να σκαρφαλώνουν τη Λισαβόνα, καλό κρασί και γεύση από βακαλάο. Το It Girl χρειάστηκε 7 ημέρες για να διασχίσει τη χώρα από το Βορρά μέχρι το Νότο, με το πλάνο να αναπροσαρμόζεται συνεχώς. Πρώτη στάση το Πόρτο, έπειτα η Λισαβόνα και τελευταίο το Φάρο. Διαβάστε παραπάνω εδώ. […]

  31 Ιούλιος, 2018

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *