Στη Νίσυρο, οι διακοπές είναι χωρίς ξαπλώστρες, με γενναίες δόσεις τέχνης και μονοπάτια που καταλήγουν στα έγκατα της γης. Η γη εκεί έχει τη δική της φωνή, την αφουγκράζεται κανείς με το που θα πατήσει το πόδι του στο νησί. Η Νίσυρος καλεί τον επισκέπτη να τη γνωρίσει, από το ενεργό της ηφαίστειο, τα ιαματικά λουτρά και τους υπέροχους οικισμούς της.
Η Νίσυρος δεν είναι ένα νησί σαν όλα τ’ άλλα. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν νησί. Πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο, το νεαρότερο του τόξου του Νότιου Αιγαίου, με δύο τουλάχιστον μεγάλες εκρήξεις τα τελευταία 45.000 χρόνια και μία ακόμα πιο καταστροφική, που σκέπασε την ευρύτερη περιοχή με τέφρα πριν από 16 χιλιετίες. Τα τελευταία 130 χρόνια το ηφαίστειο “λαγοκοιμάται”, αλλά οι επιστήμονες αφουγκράζονται προσεκτικά τον καθημερινό του “βήχα”.
Μέσα στους κρατήρες
Το ηφαίστειο της Νισύρου είναι από τα ελάχιστα επισκέψιμα του πλανήτη, αφού μπορεί οποιοσδήποτε να φτάσει εκεί με το αυτοκίνητό του και να περάσει ώρες περιδιαβαίνοντας τους 10 υδροθερμικούς κρατήρες με τα υπέροχα ονόματα: Στέφανος, Πολυβώτης, Αλέξανδρος. Είναι αξιοθέατο παγκόσμιας κλάσης και θα μπορούσε να υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Επειδή όμως βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας, σε ένα νησάκι με δύσκολη πρόσβαση, χωρίς αεροδρόμιο, θα το εξερευνήσετε με μια χούφτα συνοδοιπόρους για συντροφιά.
Θα περπατήσετε προσεκτικά μέσα στους κρατήρες, θα ξαφνιαστείτε όταν εντοπίσετε τα σημεία από όπου βγαίνει καυτός ατμός. Θα θαυμάσετε τον τέλειο κύκλο του κρατήρα “Στέφανος” και θα το φωτογραφίσετε αμφιθεατρικά από τον οικισμό του Εμπορειού. Χρειάζεστε μόνο γερά παπούτσια και καπέλο, αφού ο καλοκαιρινός ήλιος δεν αστειεύεται. Όποιος αντέχει δεν θα προσεγγίσει το ηφαίστειο οδικώς, αλλά με τα πόδια, αξιοποιώντας το δίκτυο των σαράντα καλοδιατηρημένων μονοπατιών που διασχίζουν τη Νίσυρο απ’ άκρη σ’ άκρη.
Για βόλτα στους οικισμούς
Ο ορεινός οικισμός του Εμπορειού εγκαταλείφθηκε μετά τον σεισμό του 1933, αλλά σιγά σιγά αποκτά παλμό, αφού πολλά παραδοσιακά σπίτια αποκτούν νέους ιδιοκτήτες ή μετατρέπονται σε ξενώνες. Πολλοί τον επισκέπτονται για τις ταβέρνες του ή για τη φυσική σάουνα που υπάρχει σε μια μικρή σπηλιά στην είσοδο του χωριού. Αθέατος από τη θάλασσα και σκαρφαλωμένος στα τείχη της καλντέρας σαν απόκρημνο κάστρο, γνώρισε άνθηση την περίοδο της πειρατείας.
Στο απέναντι χείλος του γκρεμού, τα Νικιά, με μια πολυφωτογραφημένη πλατεία (ονόματι Πόρτα), προσφέρει απίθανη θέα στους κρατήρες. Στην είσοδο του χωριού θα εντοπίσετε το θαυμάσιο Ηφαιστειολογικό Μουσείο, αλλά και το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου, με το κόκκινο μαντίλι του στην εξώπορτα.
Κοινότητα που ζει και αναπνέει δώδεκα μήνες τον χρόνο, το Μανδράκι, με τη χτισμένη μέσα στον βράχο μονή της Παναγίας Σπηλιανής να κρέμεται από πάνω του, είναι η πρωτεύουσα του νησιού και έχει όλα τα κομφόρ, προσαρμοσμένα στα δεδομένα της Νισύρου. Οι ευκατάστατοι εμιγκρέδες του νησιού καταφτάνουν με τις προφορές τους τον Δεκαπενταύγουστο, για προσκύνημα, διακοπές και επιστροφή στις ρίζες.
Η βόλτα ολοκληρώνεται στο Αυλάκι, το παλαιό πειρατικό αγκυροβόλι όπου δεν ζει πια κανείς.
Στα Λουτρά…
Το θαλασσινό και βρόχινο νερό αναμειγνύεται με τα γεωθερμικά ρευστά του ανώτερου υδροφόρου ορίζοντα και η Νίσυρος προσφέρει ανακούφιση με τα ιαματικά της λουτρά σε όσους υποφέρουν από μυοσκελετικές, δερματολογικές και γυναικολογικές παθήσεις. Το καυτό νερό που αναβλύζει από διάφορα σημεία του νησιού –και από τη θάλασσα– μπορεί να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς, αλλά τα Δημοτικά Λουτρά, που ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και τελούν υπό διαρκή αναβάθμιση, μαζεύουν μάλλον νεαρόκοσμο και χίπστερ παρά ανήμπορα γεροντάκια.
Το καφενείο που βρίσκεται στο ισόγειο έχει καλό φαγητό και γλυκόπιοτο τσίπουρο, ενώ τα δωμάτια του δημοτικού ξενώνα που νοικιάζονται στους επισκέπτες, με θέα στη θάλασσα που βρίσκεται μπροστά στο όμορφο κτίριο, είναι φθηνά και καθαρά. Τον παλιό καλό καιρό, λειτουργούσαν εδώ καζίνο, θέατρο και βιβλιοθήκη. Πρόσφατα εξαγγέλθηκε μεγαλεπήβολη επένδυση για δημιουργία σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας και πλήρης αναβάθμιση των Λουτρών, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Βουτιές με λίγα κομφόρ
Η Νίσυρος είναι ο παράδεισος του επισκέπτη που ονειρεύεται κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά, αλλά απεχθάνεται τις οργανωμένες παραλίες. “Αύριο να πάμε για μπάνιο στο παλιό πειρατικό λιμάνι στο Αυλάκι, ή να βουτήξουμε στους Χοχλάκους, με το χοντρό μαύρο βότσαλο, ή να στήσουμε σκηνή στην Παχιά Άμμο“. Οι παραλίες του νησιού δεν είναι ούτε πολλές ούτε οργανωμένες ούτε σκιερές. Εάν θελήσετε σκιά και δροσιά στην άμμο, θα πρέπει να αγοράσετε δική σας ομπρέλα και να πάρετε μαζί σας πόσιμο νερό.
Η Παχιά Αμμος αγαπάει τον γυμνισμό και το ελεύθερο κάμπινγκ, οπότε ας την αποφύγουν όσοι υποφέρουν από δυσανεξία στα σχετικά… σπορ. Έχει βεβαίως χώρο για όλους, αφού είναι απέραντη και απέχει 15 λεπτά με τα πόδια από το κοντινότερο πάρκινγκ. Λίγο παραέξω, οι Λιες προσφέρουν περισσότερη ησυχία. Κρατήστε κατά νου ότι η Όαση, στις Λιες, είναι ο τελευταίος σταθμός για ανεφοδιασμό -πάσης φύσεως- πριν από την Παχιά Άμμο.
Στους Χοχλάκους, με τα μεγάλα βότσαλα, πέντε βήματα από το Μανδράκι, μπορείτε να βρείτε χώρο κάτω από τα αρμυρίκια, για να μη μας φάει το λιοπύρι. Με ή χωρίς σκιά, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις βουτιές θα καταλήξετε για τσίπουρο και μεζεδάκια στον Οξό, το ταβερνάκι πάνω από την παραλία.
Τέλος, οδηγήστε μέχρι τη βόρεια άκρη του νησιού, για κολύμπι στο παλαιό λιμανάκι των πειρατών στο Αυλάκι. Εάν αντέχετε το πρωινό ξύπνημα, θα ανεβείτε στο καραβάκι μαζί με τους μεροκαματιάρηδες της ελαφρόπετρας και θα περάσετε την ημέρα στα ήρεμα νερά του νησιού Γυαλί, απέναντι από τη Νίσυρο.
Νίσυρος… by night
Το νυχτερινό ποτό στα μπαρ της Μικρής Βενετίας του Μανδρακίου, με το κατάφωτο μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής να γεμίζει τον ορίζοντα, είναι ξεχωριστή εμπειρία. Τα ντεσιμπέλ της μουσικής δεν είναι τόσα, ώστε να επηρεάσουν τη ραστώνη. Κοκτέιλ με σουμάδα ή κανελάδα και άλλα πιο… ορθόδοξα ποτά θα βρείτε σε όλα τα μπαράκια του νησιού, αλλά την καλύτερη ροκ μουσική την έχει το Εναλλάξ, στο τέρμα της Μικρής Βενετίας. Για την καλύτερη θέα θα πάτε στο Αποσπέρι, στον Εμπορειό.
Για φαγητό, οι περισσότεροι επισκέπτες θα σας μιλήσουν με κολακευτικά λόγια για την ταβέρνα του Ιταλού, το Bacareto Μαργαρίτα στο Μανδράκι και για την Απο-λωλή Κόρη, με δημιουργική ελληνική κουζίνα και ήσυχη εσωτερική αυλή. Οι μερακλήδες της ψαροφαγίας θα σας στείλουν στους Πάλους, όπου συνυπάρχουν η Αφροδίτη, η Αστραδενή και το Captain’s house. Στον δρόμο που οδηγεί στους Πάλους υπάρχει μια ωραία οικογενειακή ταβέρνα ονόματι Λιμενάρι, με επίσης μεγάλη αυλή. Παντού θα σας σερβίρουν πιτιά, μπουκουνιές και το τοπικό τυρί σακουλιαστή.
Ραντεβού με τον πολιτισμό
Η Νίσυρος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το ετήσιο εργαστήρι σεναρίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (24 Ιουνίου-6 Ιουλίου, mfi.gr). Παράλληλα πραγματοποιούνται εκθέσεις, συναυλίες και άλλες δράσεις. Η καλλιτεχνική αύρα είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώ το έντεχνο τραγούδι βρίσκει τον ναό του στο πάλαι ποτέ στέκι του Νίκου Παπάζογλου, το καφενείο Ο Αντρίκος – Βάρδα Στεναχώρια, στη σκιερή πλατεία Ηλικιωμένης στο Μανδράκι.