Εξωτικές νύχτες, ηλιοβασιλέματα στον Ατλαντικό, η Σαχάρα υπό το φως των αστεριών, δαιδαλώδεις πολύχρωμες αγορές, παιδάκια που πουλάνε παιχνίδια από χαρτί για λίγα κέρματα, γυναίκες που σπάνε καρπούς με πέτρες, άνθρωποι που προσεύχονται γονατιστοί, όλοι στραμμένοι προς το ίδιο σημείο, πρωτόγνωρες μυρωδιές κι αρώματα. Το ταξίδι στο Μαρόκο είναι σίγουρα απρόβλεπτο κι αυθεντικό.
Η Αντιγόνη επιστρέφει στο It Girl με έναν προορισμό ονειρεμένο, το Μαρόκο! Μαζί της φέρνει αέρα εξωτικό, σε συνδυασμό με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες αλλά κι εικόνες. Το ταξίδι ξεκινάει από τις μαροκινές πόλεις, Καζαμπλάνκα, Μαρακές, Φεζ, Ραμπάτ και Ταγγέρη.
Για να μπορέσουμε, όμως, να περιηγηθούμε σ’ αυτές, μας χρειάζεται το βασικό τοπικό λεξιλόγιο. Κάθε παλιά πόλη ονομάζεται medina. Εκεί βρίσκονται όλα τα παραδοσιακά σπίτια, riad, καθώς και το παζάρι που αποτελείται από souk, δηλαδή σκεπαστά σοκάκια.
Καζαμπλάνκα
H Καζαμπλάνκα, όπως κάθε μεγαλούπολη, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην φαίνεται όμορφη, αλλά είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Κρυμμένες πίσω από τις κεντρικές λεωφόρους υπάρχουν γειτονιές, όπως το Cartier Gauthier, γεμάτες νεοκλασικά κτίρια που πλέον στεγάζουν μουσεία και γκαλερί.
Εκεί που τελειώνει η μεγάλη λεωφόρος του λιμανιού, ξεκινά η ξακουστή Corniche, η παραλιακή λεωφόρος με τις φοινικιές και τα clubs που συγκεντρώνουν τους πλούσιους και διάσημους της πόλης.
Ανάμεσα στις δύο αυτές λεωφόρους, υψώνεται ο μεγαλύτερος μιναρές του κόσμου, αυτός του τζαμιού του Hassan II, με ύψος 200 μ. Το εντυπωσιακό τζαμί βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και το εισιτήριο για το εντυπωσιακό εσωτερικό του κοστίζει 120 dirham, 10 ευρώ.
Μαρακές
Το Μαρακές είναι η πιο γνωστή πόλη του Μαρόκου κι όχι άδικα. Έχει μια medina με περίμετρο 19 χιλιόμετρα, έναν λαβύρινθο από souk στον οποίο, αν χαθείτε, θα περιπλανιέστε μάταια για μέρες, και την περίφημη πλατεία Djemaa el-Fna, φτιαγμένη από το υλικό των παραμυθιών.
Η πραγματική απόλαυση της Djemaa el-Fna ξεκινά το βράδυ, όταν η πλατεία φωτίζεται ατμοσφαιρικά, οι μουσικές και τα υπαίθρια θέατρα ξεκινούν από πηγαδάκια που, όσο περνά η ώρα, μεγαλώνουν, και οι εκατοντάδες αυτοσχέδιοι πάγκοι φορτώνονται με ντόπιο street food. Με το πρώτο φως της μέρας όλα αυτά εξαφανίζονται, δυστυχώς.
Έξω από τα τείχη της medina, απλώνεται μια κανονικότατη πόλη, η Gueliz ή Ville Nouvelle. Ηip café, μπαρ που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά, μουσεία, γκαλερί μέχρι κι ένα πάρκο δημιουργία του Yves Saint Laurent, το Jardin Majorelle.
Φεζ
Kάποιοι λένε πως, αν δεν δείτε τη Φεζ, είναι σαν να µην έχετε δει το Μαρόκο. Η “ιερή” πόλη, όπως ονομάζεται, παραμένει µυστηριώδης και ατµοσφαιρική. Εκεί θα βρείτε τη µεγαλύτερη και τελειότερη medina του αραβικού κόσµου, µε χιλιάδες souks, ιστορικά µνηµεία, παλάτια και πάνω από 400 τζαµιά.
Το κυρίαρχο στοιχείο της Φεζ είναι τα άπειρα αρώµατα και οι µυρωδιές που πλανιούνται στον αέρα, από την άσχηµη οσµή των δερµάτων της γειτονιάς των βυρσοδεψείων, Chaouwara Tanneries, µέχρι τα µπαχάρια και το γιασεµί των αιθέριων αρωµάτων.
Αξίζει να επισκεφτείτε το βασιλικό παλάτι, µέσα στο οποίο εξακολουθεί να µένει ο βασιλιάς, µε τις εφτά πύλες από ορείχαλκο και τα ψηλά τείχη. Προσέξτε, όμως, να µην φωτογραφίσετε τους φρουρούς, γιατί στην καλύτερη περίπτωση θα σας γίνει παρατήρηση και στη χειρότερη θα σας κατάσχουν την κάμερα.
*Η medina της Φεζ είναι η µόνη τέτοιου µεγέθους αστική περιοχή σε όλο τον κόσµο χωρίς αυτοκίνητα. Παρόλ’ αυτά, είναι πολύβουη και θεωρείται ένα από τα σηµεία του πλανήτη µε την περισσότερη ενέργεια!
Ραμπάτ
Η Ραμπάτ είναι η low profile πρωτεύουσα του Μαρόκου, μικρή και “μαζεμένη”, με δαιδαλώδη σοκάκια, υπέροχη medina και μια εντυπωσιακή Κάσμπα, που το 2012 η UNESCO ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Θα διασχίσετε την Rue des Consuls, που τον 17ο αιώνα συνέδεσε το όνομά της με το λευκό σκλαβοπάζαρο των βερβέρων πειρατών. Εκεί κατέφταναν ξένοι διπλωμάτες για να “αγοράσουν” συμπατριώτες τους και να τους χαρίσουν ξανά την ελευθερία.
Η αγορά της Ραμπάτ φημίζεται για τις δερμάτινες τσάντες και παπούτσια, για τα κοσμήματα, τα ξύλινα χειροποίητα έπιπλα και τα περίτεχνα μεταλλικά φωτιστικά της. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, αν τεντώσετε καλά τα αυτιά σας, θα ακούσετε να αντηχούν φωνές από τα νυχτομάγαζα του πάλαι ποτέ, ανάμνηση των καιρών που το πειρατικό χρήμα έρρεε άφθονο.
Το δεύτερο σήμα κατατεθέν της Ραμπάτ είναι η Κάσμπα, μια πόλη μέσα στην πόλη, όπου ζουν περίπου 2.000 άνθρωποι. Πρόκειται για ένα φρούριο του 12ου αιώνα με μοναδική θέα στον Ατλαντικό.
Ταγγέρη
H Ταγγέρη είναι η μυθική πόλη των βιβλίων και των ταινιών, γνωστή κυρίως από το “Τσάι στη Σαχάρα” του Paul Bowles. Πέρα από τη μυθοπλασία, λόγω γεωγραφική θέσης, αφού μια ανάσα την χωρίζει από την ισπανία, παραμένει σπουδαιότατο λιμάνι στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.
Όταν βγείτε έξω από την Ταγγέρη θα συναντήσετε δύο ακρωτήρια, το Malabata από την πλευρά της Μεσογείου και το Espartel στον Ατλαντικό με εντυπωσιακούς φάρους. Όλοι οι ταξιδιώτες κάνουν μια στάση στο καφέ “Hafa coffee” για να ατενίζουν τις ισπανικές ακτές.
Θα την επισκεφτείτε για τα λουτρά της, το μεγάλο souk, δηλαδή τη στρωμένη με μάρμαρο αγορά, το μικρό souk Dakhil, την Κάσμπα με το ανάκτορο του σουλτάνου, το μουσείο μαροκινής τέχνης Dar El-Makhzen, τους κήπους και το μεγάλο τζαμί.
*Σήμερα στην Ταγγέρη θα βρείτε σύγχρονα εργοστάσια κονσερβοποιίας ψαριών.
Chefchaouen, η Μπλε Πόλη
Κράτησα μια έκπληξη για το τέλος. Στο Μαρόκο υπάρχει μια Μπλε Πόλη. Λέγεται ότι οι εβραίοι πρόσφυγες που έφυγαν από την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930 ζωγράφισαν την Chefchaouen μπλε, για να συμβολίσουν τον ουρανό και τον παράδεισο. Άλλοι πάλι λένε πως στο μπλε δεν πλησιάζουν τα κουνούπια.
Κατά μήκος των δαιδαλώδων δρόμων της πόλης, τεχνίτες και βιοτέχνες πωλούν αρτοσκευάσματα, υφαντές κουβέρτες, χαλιά, τσαγιέρες από ορείχαλκο, καθώς και πολύχρωμα αγγεία. Αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι του ταξιδιού, αφού τα ψώνια εκεί δεν θυμίζουν καθόλου την ταλαιπωρία στις μεγαλύτερες πόλεις του Μαρόκου.
Peter Savidis
Το άρθρο ήταν πολύ χρήσιμο για την επισκεψή μου στο Μαρόκο! IT girl you rock!
Γιώτα Μπουγά
Ευχαριστώ πολύ, να τα περάσεις τέλεια στο Μαρόκο!
Όλα όσα θα ήθελα να ξέρω πριν το ταξίδι μου στο Μαρόκο
[…] πληροφορίες για τις πόλεις του Μαρόκου θα βρείτε στο πρώτο μέρος του […]