Μιλάνο: Εξερευνώντας την πιο αρτιστίκ πόλη της Ιταλίας

Δε χρειάζεται να ταξιδέψουμε μακριά για να περάσουμε καλά. Η Αγγελίνα επιστρέφει στο It Girl με έναν προορισμό δυο βήματα από την πόρτα μας. Μαζί της ανακαλύπτουμε το Μιλάνο, την πρωτεύουσα της μόδας, του design και της όπερας. Μια πόλη που είναι πολλά, αλλά πάνω απ’ όλα είναι στυλ!

Πρωτεύουσα της Βόρειας Λομβραδίας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, το Μιλάνο είναι γνωστό ως η καρδιά της μόδας και του σχεδίου. Αξίζει να το εξερευνήσετε, ακόμα και με περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σας, καθώς θα το γυρίσετε ολόκληρο σε λίγες μόνο μέρες. Aν πάτε στις γιορτές, ακόμα καλύτερα. Με ορμητήριο την Piazza Duomo, αναζητήστε τα ίχνη του Λεονάρντο ντα Βίντσι στα μνημεία του κέντρου, περιπλανηθείτε στην αρτιστίκ συνοικία της Brera και χαθείτε στα κανάλια του Navigli.

aggelina_milan
Ταξιδεύουμε με την Αγγελίνα Μήλα στο Μιλάνο, μια πόλη που είναι πολλά, αλλά πάνω απ’ όλα είναι στυλ!

Προετοιμαστείτε για το Μιλάνο

Δύο είναι τα βασικά αεροδρόμια της πόλης, η Malpensa και το Bergamo. Οι Έλληνες συνήθως προτιμούν το Bergamo, λόγω φθηνών πτήσεων με εταιρείες low cost. Το Bergamo απέχει μιάμιση ώρα από το Μιλάνο, ενώ η Malpensa περίπου 45 λεπτά. Η πτήση από την Ελλάδα διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες.

*Μετακινηθείτε από το αεροδρόμιο στην πόλη με τη welcome

**Αν πετάξετε στο Bergamo, αξίζει να περάσετε λίγες μέρες εκεί. Δεν είναι τόσο γνωστό, βέβαια, αλλά κρύβει ομορφιές και διάφορα μνημεία.

Η διαμονή δε θα πρέπει επίσης να σας απασχολεί. Τα καταλύματα είναι πολλά και για όλα τα πορτοφόλια, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι, χωρίς να είναι υπερβολικά ακριβό, το Μιλάνο είναι ακριβότερο από τις υπόλοιπες πόλεις της Ιταλίας (κυρίως του Νότου).

Η μετακίνηση είναι γρήγορη και αρκετά εύκολη. Υπάρχει πολύ καλό δίκτυο με μέσα μεταφοράς (τραμ, μετρό, λεοφωρείο και τρένο), αν και το uber έχει μπει για τα καλά στη ζωή Μιλανέζων και τουριστών.

duomo
Με ορμητήριο την Piazza Duomo, αναζητήστε τα ίχνη του Λεονάρντο ντα Βίντσι στα μνημεία του κέντρου.

Τι να δείτε στο Μιλάνο

Το Μιλάνο έχει συνδέσει το όνομά του με τους πασίγνωστους οίκους μόδας κι οι φίλοι του ποδοσφαίρου το γνωρίζουν χάρη στη Μίλαν και την Ίντερ, είναι όμως πολύ περισσότερα από αυτά. Η πόλη σφύζει από καλλιτεχνική δραστηριότητα και μνημεία πάσης φύσεως!

Pinacoteca di Brera 

Είναι μια απο τις πιο σημαντικές γκαλερί και εκθέτει τις καλύτερες συλλογές έργων πολλών Ιταλών (και μη) ζωγράφων. Φιλοξενείται στο γνωστό Πανεπιστήμιο Brera Academy, οι εγκαταστάσεις του οποίου είναι παλιό ανάκτορο. Εκεί αξίζει να αφιερώσεται αρκετή ώρα καθώς και υπομονή στη (συνήθως) μεγάλη ουρά των επισκεπτών.

Pinacoteca di Brera
Η Pinacoteca di Brera φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο διάσημα έργα όλων των εποχών.

Galleria d’Arte Moderna

Είναι επίσης ένας χώρος που αξίζει να επισκεφθείτε και να αφιερώσετε χρόνο. Eίναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης και βρίσκεται στη Villa Reale. Η γκαλερί φιλοξενεί ιταλικά και ευρωπαϊκά έργα από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα και το εσωτερικό της διακρίνεται από αρχιτεκτονικά όμορφες αίθουσες. Λειτουργεί κυρίως με δωρεές.

Galleria Vittorio Emanuele II

Είναι το παλαιότερο εμπορικό κέντρο της Ιταλίας και περιλαμβάνει το Town House Galleria, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Στεγάζεται σε μια τετράπλευρη διπλή στοά στο κεντρικό Μιλάνου που πήρε το όνομά της από τον Βίκτορ Εμμανουήλ Β, τον πρώτο βασιλιά του Βασιλείου της Ιταλίας.

Απέναντι από τη Galleria Vittorio Emanuele II σχηματίζεται μια εσοχή, η Μικρή Βασιλική Πλατεία Piazzetta Reale. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το Βασιλικό Παλάτι του Μιλάνου.  Το Palazzo Reale di Milano ήταν η έδρα της κυβέρνησης της πόλης. Σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και μπορείτε να περιηγηθείτε στις εκθέσεις του.  

Galleria Vittorio Emanuele II
Η Galleria Vittorio Emanuele II είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή τις γιορτές.

Duomo di Milano

Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και πήρε σχεδόν έξι αιώνες για να ολοκληρωθεί. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ιταλία και η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο. Παρόλ’ αυτα δεν ειναι γνωστή για την επισκεψιμότητα της αλλά για την τρομερή αρχιτεκτινική της. Στην πιο ψηλή κορυφή του ναού (108 μέτρα) βρίσκεται και το χρυσό άγαλμα της Παναγίας, η La Madonnina, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

*Duomo είναι ένας ιταλικός όρος για μια εκκλησία που έχει κατασκευαστεί για να χρησιμεύσει ως καθεδρικός ναός, ανεξάρτητα αν παίζει ή όχι αυτό το ρόλο.

Scala di Milano

Το Teatro alla Scala, όπως είναι η επίσημη ιταλική ονομασία, είναι η περίφημη όπερα στο κέντρο της πόλης.  Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της Ιταλίας και πολλοί από τους καλύτερους τραγουδιστές ανά τον κόσμο έχουν εμφανιστεί εκεί. Σίγουρα μην αφήσετε τελευταία στιγμή τα εισητήρια.

teatro alla scala
Αν θέλετε να επισκεφτείτε τη Scala, σε καμία περίπτωση μην αφήσετε τα εισητήρια για την τελευταία στιγμή.

Castello Sforzesco

Χτίστηκε από τον Francesco Sforza, Δούκα του Μιλάνου, στα υπολείμματα ενός οχυρώματος. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ακροπόλεις της Ευρώπης, ενώ ανακατασκευάστηκε το 1891. Φιλοξενεί πολλά από τα μουσεία της πόλης και ορισμένες συλλογές τέχνης.

Giardini Pubblici

Έκτος από τα μουσεία και τις επιβλητικές πινακοθήκες, αξίζει να περπατήσετε στους δρόμους και τις όμορφες γειτονίες σε όλο το Μιλάνο. Πέρα από τις αμέτρητες πλατείες, που καθεμία είναι γραφική, υπάρχουν κήποι για βόλτες και πολλές φωτογραφίες. Τέτοιου είδους κήποι στο κέντρο της πόλης είναι κι οι Giardini Pubblici.

Navigli
Στο Navigli χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής του Μιλάνου.

Navigli

Το Μιλάνο είναι γνωστό και για το σύστημα άρδευσης και καναλιών που συνδέουν σημαντικά μέρη της Βόρειας Ιταλίας και κάποιες περιοχές των γειτονικών χωρών. Στις δύο πλευρές των κεντρικών καναλιών (Naviglio Grande και Naviglio Pavese) χτυπά η καρδιά της νυχτερινής ζωής της πόλης. Εδώ θα βρείτε πολλές καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και στέκια καλλιτεχνών.

*Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα περπατήστε στα παζάρια και τις ανοιχτές αγορές που στήνονται στην περιοχή.

Οι εγκαταστάσεις του Brera Academy είναι παλιό ανάκτορο.

Μουσεία – Εκκλησίες

Υπάρχουν μουσεία που καλύπτουν όλα τα γούστα των επισκεπτών. Τέτοια είναι το Αρχαιολογικό Moυσείο – Museo Archeologico, το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης & Τεχνολογίας – Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia “Leonardo da Vinci” και το Μουσεία Φυσικής Ιστορίας – Museo Civico di Storia Naturale di Milano. Δεν βρίσκονται κοντά μεταξύ τους ούτε ακριβώς στο κέντρο, η πρόσβαση σε αυτά όμως γίνεται εύκολα με μετρό και λεοφωρεία.

Στο Μιλάνο επίσης υπάρχουν παρα πολλές εκκλησίες στο κέντρο αλλά και πιο έξω. Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων, ακούγονται μελωδίες, γίνονται λειτουργίες, δημιουργώντας ένα κλίμα κατάνοιξης και επιβλητικής ατμόσφαιρας. Μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες είναι ο ιερός ναός Santa Maria delle Grazie, διάσημος για την τοιχογραφία Ο Μυστικός Δείπνος” του ίδιου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

*Λόγω της ευπάθειας και της κατάστασης φθοράς της τοιχογραφίας, που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην τεχνική που είχε χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης, επιτρέπεται η είσοδος μόνο 30 ατόμων για 15 μόνο λεπτά τη φορά. Η επίσκεψη στο ναό είναι δωρεάν, αλλά χρειάζεται να αγοράσετε από πριν εισιτήριο για να δείτε την τοιχογραφία.

aperitivo
Μετά από κάμποσες μέρες στο Μιλάνο σίγουρα θα αποκτήσετε κι εσείς τη συνήθεια του aperitivo.

Που να βγείτε στο Μιλάνο

Ανάμεσα στις έξι το απόγευμα και στις εννιά το βράδυ, το Μιλάνο ζει την ιεροτελεστία του aperitivo. Προτού γυρίσουν στο σπίτι από το γραφείο, οι Μιλανέζοι θα περάσουν από το μπαρ της γειτονιάς για ένα ποτό που συνοδεύεται από δωρεάν finger food, σαλάτες, κρύα pasta και διάφορα σνακς.

Μετά το aperitivo οι επιλογές είναι πολλέςΉδη αναφερθήκαμε στην περιοχή του Navigli, εκεί στις δύο πλευρές των κεντρικών καναλιών θα βρείτε πολλές καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και στέκια καλλιτεχνών.

Όμορφη και γραφική είναι κι η γειτονιά της Brera, σχεδόν στο κέντρο του Μιλάνου. Περπατήστε στα σοκάκια της και σταθείτε σε όποιο μπαρ ή εστιατόριο σας αρέσει.

rizoto
Ριζότο με ζαφορά ή σαφράν, πιο απλά, στο Navigli.

Μπορεί τα τυπικά μιλανέζικα πιάτα, όπως η κοτολέτα α λα μιλανέζε, το ριζότο με ζαφορά, το οσομπούκο και η σούπα μινεστρόνε να ακούγονται γκουρμέ, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα πεινάσετε. Από το πιο ακριβό εστιατόριο μέχρι και τον πιο μικρό φούρνο, η ποιότητα του φαγητού δε θα σας απογοητεύσει.

Απαραίτητη η στάση, σε κάθε περίπτωση, στο Luini, πολύ κοντά στον Duomo. Ο φούρνος αυτός, βέβαια, είναι μικρός και πρέπει να περιμένετε τη σειρά σας για να απολαύσετε τα φημισμένα panzerotti του, μικρά calzone με γέμιση που τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο.

Τορίνο: Ταξιδέψτε εκτός Μιλάνου

Το Μιλάνο είναι ιδανικός προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο. Αν έχετε όμως περισσότερες μέρες στη διάθεσή σας, επωφεληθείτε από τα γρήρορα ιταλικά τρένα και γνωρίστε νέα μέρη. Σχεδόν δυο ώρες μακριά βρίσκεται το Τορίνο, η πρωτεύουσα του Piedmont, στη σκιά των Άλπεων.

*Το Τορίνο θεωρείται η πόλη της gianduia και του aperitivo. Αν δεν είχατε ίσχυρο κίνητρο να πάτε ως εκεί, νομίζω ότι μόλις το αποκτήσατε.

turin
Το Τορίνο κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, τα εξαιρετικά μουσεία, οι τεράστιες πλατείες και η σινεφίλ ατμόσφαιρα κερδίζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Το Τορίνο είναι γνωστό για το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (Museo Nazionale del Cinema), το οποίο στεγάζεται μέσα στο κτίριο σύμβολο της πόλης, τη Mole Antonelliana. Στο εσωτερικό του ιδιαίτερου αυτού πύργου, ύψους 170 μέτρων, ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία του ιταλικού σινεμά.

Το καμάρι του Τορίνου, βέβαια, δεν είναι άλλο από την FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino). Ο ιδρυτής της, Gianni Agnelli, γεννήθηκε και πέθανε στην πόλη, ενώ στον όμιλό του ανήκει και η ποδοσφαιρική ομάδα της Juventus. Tο παλιό εργοστάσιο της FIAT ανακαινίστηκε από τον Renzo Piano και σήμερα έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο.

*Στο Τορίνο μπορείτε να επισκεφτείτε και το Αιγυπτιακό Μουσείο (Museo delle Antichità Egizie), ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο.

Mole Antonelliana
Η Mole Antonelliana είναι το σύμβολο του Τορίνου.

Πώς σας φάνηκε το ταξίδι στο Μιλάνο; Εσείς θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου έναν προορισμό σας;

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *