Μετέωρα: Όταν τα μοναστήρια γίνονται προορισμός

Ο διήμερος προορισμός του Οκτώβρη μπορεί να μη σας πηγαίνει μακριά, αλλά είναι σίγουρα διαφορετικός. Τα Μετέωρα, μοναστήρια σκαρφαλωμένα στην κορυφή θεόρατων βράχων που στέκουν καταμεσής του κάμπου, περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

Διαβάστε παρακάτω:

1. Τα μοναστήρια γίνονται προορισμός
2. Πώς θα φτάσετε στα Μετέωρα;
3. Οργανώστε την επίσκεψή σας

meteora
Τα μοναστήρια γίνονται προορισμός!

1. Τα μοναστήρια γίνονται προορισμός


Αρκετά κοντά στα Τρίκαλα αλλά και στην Καρδίτσα, τα Μετέωρα είναι εύκολα προσβάσιμα οδικώς και με το τρένο. Περίπου 5 ώρες απέχει η Καλαμπάκα από την Αθήνα, ενώ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι καλόγεροι ανέβαιναν στους βράχους μέσα σε δίχτυα ή καλάθια. Όλες οι μονές είναι εύκολα προσβάσιμες, με τα λίγα μόνο σκαλοπάτια ως την κορυφή των βράχων να θυμίζουν το παρελθόν.

Το τοπίο είναι μαγευτικό, καθώς οι εξωπραγματικοί βράχοι οριοθετούν την Καλαμπάκα από τον υπόλοιπο θεσσαλικό κάμπο. Μία από τις ωραιότερες ίσως στιγμές της ζωής μου διαδραματίστηκε στα Μετέωρα. Θυμάμαι τον ήχο από το τάλαντο να προετοιμάζει τους μοναχούς για τον Εσπερινό, τους τελευταίους επισκέπτες να απομακρύνονται σιγά-σιγά κι εμένα να ξαποσταίνω στη γαλήνη του ήσυχου απογεύματος. Ο ήλιος, πριν κατέβει χαμηλά, έβαψε τον ουρανό με ένα αχνό πορτοκαλί κι η σιγαλιά του δειλινού συμπληρώθηκε από τις απομακρυσμένες ψαλμωδίες.

meteora_blue
Μία από τις ωραιότερες ίσως στιγμές της ζωής μου διαδραματίστηκε στα Μετέωρα.

Το Φθινόπωρο κι Άνοιξη είναι οι ιδανικότερες εποχές για να επισκεφτεί κανείς τα Μετέωρα, αφού η ζέστη του Καλοκαιριού και το κρύο του Χειμώνα δυσχεραίνουν την ανάβαση.

Στην Καλαμπάκα οι πάντες είναι οργανωμένοι και τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά -θα έλεγε κανείς- με τον τουρισμό. Διατίθεται μεγάλος αριθμός καταλυμάτων, εστιατορίων και καφέ, χωρίς κανένα από αυτά να είναι τουριστικό με την κακή έννοια, καλή ποιότητα φαγητού και ποτών και ικανοποιητικές τιμές.

Στα Μετέωρα εντυπωσιάστηκα τόσο από τους τουρίστες που καταφτάνουν -εξαιρετικά οργανωμένοι- από τα πέρατα του κόσμου όσο και από τους ντόπιους που φτάνουν στα μοναστήρια από τις γύρω περιοχές για ολιγόωρη εκδρομή!

meterora_ekdromi
Στα Μετέωρα για εκδρομή…
meteora2
Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι καλόγεροι ανέβαιναν στους βράχους μέσα σε δίχτυα ή καλάθια.

2. Πώς θα φτάσετε στα Μετέωρα;


Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσει κανείς στην Καλαμπάκα είναι με το τρένο. Το ταξίδι, αν ο ΟΣΕ είναι συνεπής, διαρκεί 5 ώρες και κοστίζει 20 με 30 ευρώ -πήγαινε-έλα-, ανάλογα με το αν θα κλείσετε τα εισιτήρια ηλεκτρονικά ή αν θα τα αγοράσετε από το γκισέ και, φυσικά, ανάλογα με το αν θα τα κλείσετε κάποιες ημέρες νωρίτερα ή όχι.

Το να φτάσετε από την Καλαμπάκα στα Μετέωρα είναι επίσης εύκολο και σύντομο. Αν οργανωθείτε σωστά και σας βολέψουν τα δρομολόγια, θα καταφέρετε να φτάσετε στα μοναστήρια με το ΚΤΕΛ (περίπου 4 ευρώ για το πήγαινε και το έλα), αλλιώς με ταξί (10 ευρώ μέχρι το Μεγάλο Μετέωρο). Η πιάτσα βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο και συνήθως υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι οδηγοί. Παράλληλα, ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν καθημερινά αρκετές εκδρομές με πολλές από αυτές να προσαρμόζονται στις ανάγκες του επισκέπτη.

megalo_meteoro
Το Μεγάλο Μετέωρο
meteora
Φθινόπωρο ή Άνοιξη;

3. Οργανώστε την επίσκεψή σας


Το ποια μοναστήρια θα επιλέηετε να δείτε το αφήνω στη διάθεσή σας. Το καθένα από αυτά είναι ξεχωριστό! Να ξέρετε ότι μπορείτε να συνδυάσετε 2-3 από αυτά σε μια μέρα, αν ξεκινήσετε νωρίς το πρωί.

Κρατείστε κατά νου ότι οι περισσότερες μονές κλείνουν περίπου στις 16:00, ενώ δε λειτουργούν και κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Για κάθε επίσκεψη θα χρειαστείτε περίπου 40 λεπτά και δεν προβλέπεται εισιτήριο εισόδου.

*Μετά την επίσκεψή σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε χαλβά Φαρσάλων από το Ρόμπο στην Καλαμπάκα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να κλείσετε τη μέρα σας!

meteora3
Για κάθε επίσκεψη θα χρειαστείτε περίπου 40 λεπτά και δεν προβλέπεται εισιτήριο εισόδου.

 Πώς σας φάνηκαν οι πληροφορίες του post; Στείλτε μου την εμπειρία σας!

Αν έχετε απορίες για το την εκδρομή στα Μετέωρα, μη διστάσετε να αφήσετε το σχόλιό σας ή να επικοινωνήσετε μαζί μου στο info@itgirl.gr

Comments 1

  1. Ελάτη: Ένας προορισμός ένα και το αυτό με τα Χριστούγεννα
    Reply

    […] Αν και το It Girl σας είχε προτείνει τα μοναστήρια ως τον ιδανικό προορισμό για τον Οκτώβρη, το απόκοσμο τοπίο με τις μονές σκαρφαλωμένες στις […]

    16 Δεκέμβριος, 2017

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *