Στην Κέα τον Οκτώβριο, όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!

  • Στην Κέα τον Οκτώβριο, όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!
  • Στην Κέα τον Οκτώβριο, όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!
  • Στην Κέα τον Οκτώβριο, όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!
  • Στην Κέα τον Οκτώβριο, όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!
  • Στην Κέα τον Οκτώβριο, όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, είναι το κοντινότερο κυκλαδονήσι στην Αττική. Απέχει 16 μόλις ναυτικά μίλια από το Λαύριο, δηλαδή, περίπου μια ώρα ταξίδι με το πλοίο. Κι όμως, με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της παράδοση αλλά και το φυσικό της κάλλος, η Κέα διατηρεί αναλλοίωτη τη δική της ταυτότητα! Επισκεφτείτε την τον Οκτώβρη, όταν θα έχει περάσει πια το καλοκαίρι, για να απολαύσετε ένα νησί “μόνο για σας”!

Kea_1
Όταν έχεις ένα νησί μόνο για σένα!

Η Κέα είναι αγαπημένος προορισμός για ιστιοπλοϊκά σκάφη που αναζητούν απάνεμα λιμανάκια για ήρεμα σαββατοκύριακα. Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Μέσα στον κόλπο αυτό βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι του νησιού, η Κορησσία, αλλά και το Βουρκάρι, ένα μικρότερο γραφικό λιμανάκι. Τα παραδοσιακά τους σοκάκια φιλοξενούν πολλά όμορφα μαγαζάκια και αρκετές καλές επιλογές για φαγητό, διαμονή και διασκέδαση.

Η Ιουλίδα, η πρωτεύουσα της Κέας, είναι μια από τις πιο γραφικές Χώρες των Κυκλάδων. Είναι χτισμένη ψηλά, αμφιθεατρικά στη ράχη τριών λόφων και θα σας καλωσορίσει από μακριά, καθώς το πλοίο θα μπαίνει στο λιμάνι. Η Χώρα αυτή δεν παραπέμπει τόσο σε κυκλαδονήσι, αφού τα περισσότερα σπίτια εκεί είναι πολύχρωμα κι έχουν κόκκινη σκεπή!

Kea_2
Τα σπίτια στην Ιουλίδα είναι πολύχρωμα κι έχουν κόκκινη σκεπή!

Ακολουθώντας τα μονοπάτια

Η Κέα ενδείκνυται για πεζοπορία. Ο Οκτώβριος, όταν η ζέστη του καλοκαιριού έχει πλέον πέσει, είναι ο καταλληλότερος μήνας γι αυτό. Από την Ιουλίδα ξεκινούν τα περισσότερα μονοπάτια του νησιού, με το δίκτυο μονοπατιών της Κέας να περιλαμβάνει 12 διαδρομές. Τα μονοπάτια αυτά ήταν μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου που κατά τον 7ο-6ο αιώνα συνέδεε τους οικισμούς του νησιού μεταξύ τους. Όλα είναι σηματοδοτημένα και καλοδιατηρημένα. Θα τα βρείτε εύκολα ανατρέχοντας σε χάρτες και εφαρμογές για πεζοπόρους.

kea_3
Το Λιοντάρι που “υπομειδιά”

Η σύντομη διαδρομή που ξεκινά από το Αρχαιολογικό Μουσείο και φτάνει μέχρι τον σκαλισμένο πέτρινο Λέοντα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς τις συνοικίες της Χώρας. Περνά μέσα από τον οικιστικό ιστό, τις πλατείες και το νεοκλασικό Δημαρχείο για να συνεχίσει περιμετρικά πάνω από τις πλαγιές με καλλιέργειες σε αναβαθμίδες.

Φτάνοντας στο περίφημο Λιοντάρι που “υπομειδιά”, η Ιουλίδα εμφανίζεται σε πανοραμική διάταξη. Αν διαλέξατε να δείτε από εκεί το ηλιοβασίλεμα, ο ήλιος φαίνεται να δύει μέσα στο Αιγαίο.

kea_4
Γνωρίστε την Κέα, περπατώντας!

Η εμπειρία της επίσκεψης στην Καρθαία

Η Καρθαία, στo νοτιοανατολικό άκρο της Κέας, είναι ένα από τα σημεία που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, καθώς αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού. Η κατάβαση ως εκεί, ακολουθώντας μονοπάτι 45 λεπτών, και η περιήγηση στο χώρο αποτελούν εμπειρίες μοναδικές. Το φυσικό τοπίο συγκλονίζει με την απόκοσμη ομορφιά του, ενώ τα αρχαία μνημεία των ναών και του θεάτρου μεταφέρουν τον ταξιδιώτη αιώνες πίσω στο χρόνο.

“Δεν θα άλλαζα την Καρθαία ούτε με την ίδια την Βαβυλώνα” αναφέρει ο Πίνδαρος στον 4ο Παιάνα του και τα λεγόμενά του σπεύδω να επιβεβαιώσω. Επιπλέον, τον Οκτώβριο ο ταξιδιώτης θα βιώσει τη σπάνια αίσθηση του να έχει έναν τόπο μόνο γι αυτόν. Οι καιρικές συνθήκες, με την καλοκαιρινή ζέστη να έχει πια υποχωρήσει, είναι ιδανικές για πεζοπορία και οι τουρίστες ελάχιστοι.

karthaia_kea
Θα έλεγε κανείς ότι τα αρχαία ερείπια απολαμβάνουν κι αυτά τη θέα!

Το μονοπάτι από την κορυφή του λόφου μέχρι την ακτή λειτουργεί σαν “Πύλη στο Χρόνο”. Μια φιδωτή διαδρομή ανάμεσα σε βελανιδιές και πλατάνια αποπροσανατολίζει, θα έλεγε κανείς, τον περιηγητή που ζαλισμένος σχεδόν φτάνει στον προορισμό του. Ένα αρχαίο θέατρο δίπλα στην ακτή και πάνω από το κοίλο του ξεπροβάλλει η ακρόπολη με τους σκαλιστούς κίονες των ναών να θυμίζουν δόξες αλλοτινές.

Ο επισκέπτης συνεπαρμένος από το τοπίο θα θελήσει να πάρει το χρόνο του. Θα ανέβει ως το πιο ψηλό σημείο, θα αγναντεύσει τον ορίζοντα, θα περιηγηθεί στα μνημεία, θα ξαποστάσει στον ίσκιο κάποιου δέντρου κι έπειτα αποκαμωμένος θα βουτήξει στα γαλαζοπράσινα νερά που τον καλούν λαμπυρίζοντας, για να “ξεζαλιστεί” από αυτό το “ταξίδι αιώνων”.

*Τα σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών της Καρθαίας εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιουλίδας. Παραπάνω πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο και την ιστορία του θα βρείτε εδώ.

karthaia_kea_2
Ο ταξιδιώτης θα βουτήξει στα νερά που τον καλούν λαμπιρίζοντας!

Η φύση του νησιού

Η Κέα, όπως έχετε καταλάβει, δεν είναι συνηθισμένο Κυκλαδονήσι. Είναι το μοναδικό νησί που φιλοξενεί εκτεταμένο δάσος βελανιδιάς! Οι βελανιδιές του νησιού έχουν μακρά ιστορία, καθώς έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 οι κάτοικοι τις αξιοποιούσαν τόσο σε επίπεδο διατροφής όσο και σε αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης, κυρίως μέσω της εξαγωγής του κυπέλλου του καρπού, που οι ντόπιοι το ονομάζουν “χαμάδα”, η χρήση του οποίου αφορά τη βυρσοδεψία, για να μαλακώνει το δέρμα.

Στις μέρες μας, τα βελανίδια βρίσκουν νέα χρήση. Στην περιοχή της Φλέας, κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου βρίσκεται ο αγροτουριστικός ξενώνας “Το Κόκκινο Τρακτέρ”. Πρόκειται για το δημιούργημα της Μάρσι Μάγιερ και του έλληνα συζύγου της, Κωστή Μαρούλη. Σ’ ένα κτήμα 30 στρεμμάτων, πλαισιωμένο από ελαιόδεντρα και αμπελώνες, αποφάσισαν να ριζώσουν το όραμα τους αλλά και την αγάπη τους για τη φύση.

Εκεί εδρεύει η πρωτοβουλία OAKMEAL δημιούργημα της Μάρσι. όπου παρασκευάζονται προϊόντα αποκλειστικά από αλεύρι βελανιδιού. Στο κτήμα λειτουργεί επίσης και ένα κατάστημα με τα προϊόντα τους, με πιο γνωστά τα κουλουράκια βελανιδιού.

“Το κόκκινο Τρακτέρ”, παράλληλα, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πρόγραμμα εθελοντισμού μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Το 70% των επισκεπτών τους είναι από ευρωπαϊκές χώρες, με τους εθελοντές να λαμβάνουν δωρεάν διαμονή και σίτιση για τις αγροτικές εργασίες (5-6 ώρες/ημέρα) που προσφέρουν στο αγρόκτημα.

the_red_tractor_kea
Στον ξενώνα, “Το Κόκκινο Τρακτέρ”…

Επιπλέον πληροφορίες

Η Κέα συνδέεται ακτοπλοϊκά με καθημερινά δρομολόγια με το λιμάνι του Λαυρίου, αλλά και με την Κύθνο και τη Σύρο. Ο Δήμος Κέας προγραμματίζει εκδηλώσεις με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και άλλες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της destinationkea.com και στο instagram ακολουθώντας το λογαριασμό @kea.greece.

kea_tzia_sunset
Αντίο, Κέα!

Επισκεφτείτε την Κέα τον Οκτώβρη, όταν θα έχει περάσει πια το καλοκαίρι, για να απολαύσετε ένα νησί “μόνο για σας”!

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *