Ιερουσαλήμ: Μια πόλη γεμάτη όνειρα και προσευχές!

 • Ιερουσαλήμ: Μια πόλη γεμάτη όνειρα και προσευχές!
 • Ιερουσαλήμ: Μια πόλη γεμάτη όνειρα και προσευχές!
 • Ιερουσαλήμ: Μια πόλη γεμάτη όνειρα και προσευχές!
 • Ιερουσαλήμ: Μια πόλη γεμάτη όνειρα και προσευχές!

Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη όπου συναντιούνται οι προσευχές και τα όνειρα διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Περπατήστε στη μουσουλμανική, τη χριστιανική και την εβραϊκή συνοικεία, χαθείτε στις αγορές και τα πολυσύχναστα παζάρια και ξαποστάστε στα παλιά χρυσαφένια τείχη, με θέα το ηλιοβασίλεμα!

Η Ιερουσαλήμ είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο. Οι ρομαντικοί, πέρα από τα πραγματικά “τοπόσημα” της Καινής Διαθήκης, θα θελήσετε να αναζητήσετε ιστορίες από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, των Σταυροφόρων αλλά και τις μεταγενέστερες “Ακυβέρνητες Πολιτείες” του Στρατή Τσίρκα. Στην Ιερουσαλήμ θα πάτε γιατί, ακόμα κι αν η πόλη τρέχει προς το μέλλον, το παρελθόν της συνεχίζει να βρίσκεται σε δημιουργικό διάλογο με το παρόν της!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψετε τα χιλιάδες χρόνια εθνοτικών, θρησκευτικών, πολιτικών και εδαφικών αναταραχών. Δεκάδες εθνικότητες εκπροσωπούνται εκεί, καθεμιά προσθέτοντας κάτι από το δικό της πολιτισμό. Οι κοσμικές και θρησκευτικές μάχες συνεχίζουν να σχεδιάζονται και να ξανασχεδιάζονται, με το αβέβαιο καθεστώς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ να δημιουργεί τις πιο οδυνηρές διαιρέσεις. 

jerusalem_1
Στην Ιερουσαλήμ, το παρελθόν συνεχίζει να βρίσκεται σε δημιουργικό διάλογο με το παρόν!

Ταξίδι στην Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ απέχει 69 χλμ. από το Τελ Αβίβ (μία ώρα οδικώς), ενώ βρίσκεται σχετικά κοντά και στην -τουριστικά ακμαία- περιοχή της Νεκράς Θάλασσας (50 χλμ., 45 λεπτά). Διαθέτει εντονότατο θρησκευτικό φορτίο και φυσικά πολλά μνημεία που συνδέονται με τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό ή το Ισλάμ, όπως είναι το Όρος του Ναού, το τέμενος Al-Aqsa, το Δυτικό Τείχος και ο Ναός της Αναστάσεως (ή Παναγίου Τάφου), με το Πατριαρχείο.

Όλα αυτά τα αξιοθέατα βρίσκονται μέσα στο στενό πλαίσιο που ορίζουν τα αρχαία τείχη της Ιερουσαλήμ. Αν δείτε την πόλη από ψηλά, θα αντιληφθείτε ότι οι έριδες και οι διαμάχες τόσων ετών έχουν να κάνουν με ένα μικρό τετράγωνο γης. Έξω από τα τείχη, βρίσκονται σήμερα οι πιο μοντέρνες γειτονιές αλλά και αγαπημένοι προορισμοί, όπως το Όρος των Ελαιών και το Μουσείο του Ισραήλ.

*Ενδιαφέρον έχει ότι σε όλα σύγχρονα κτίσματα ακολουθείτε η ίδια χρωματική παλέτα με αυτή της Παλιάς Πόλης, με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται τα όρια μεταξύ τους. Το μόνο διαχωριστικό που είναι ορατό από μακριά είναι τα τείχη!

*Στην Ιερουσαλήμ θα φτάσετε με λεωφορείο ή τρένο από το Τελ-Αβίβ, με τη διαδρομή να διαρκεί περίπου μια ώρα. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την πόλη με κάποιο οργανωμένο τουρ. Τα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν επισκέψεις καθημερινά.

jerusalem_2
Στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης με τα επιβλητικά καμπαναριά και τα παραδοσιακά μοναστήρια

Αξιοθέατα της Ιερουσαλήμ

Περιδιαβαίνοντας τα πετρόχτιστα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και σε συνδυασμό με τα επιβλητικά καμπαναριά, τα παραδοσιακά μοναστήρια, τους μιναρέδες των τζαμιών και το Τείχος των Δακρύων, ο επισκέπτης βιώνει το πλέγμα των θρησκειών και πολιτισμών που συνυπάρχουν ειρηνικά μέσα στην Αγία Γη, ερχόμενος σε επαφή με την Ανατολή και τους λαούς της.

Από τα παλαιότερα αστικά κέντρα του κόσμου, η Ιερουσαλήμ φημίζεται για τα οθωμανικά τείχη με τις εννέα πύλες -όπως είναι η Πύλη των Λεόντων και η Πύλη της Δαμασκού, δίπλα στην αραβική αγορά, τις τέσσερις συνοικίες της παλιάς πόλης -αρμενική, χριστιανική, εβραϊκή, μουσουλμανική-, τα στενά δρομάκια με τα ενθουσιώδη πλήθη των πιστών, τα ροδόχρωμα ή κιτρινωπά ηλιοβασιλέματα και, δυστυχώς, την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

*Η Ανατολική Ιερουσαλήμ ήταν ένα από τα λάφυρα του Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, κάτι που οι Παλαιστίνιοι αρνούνται, θεωρώντας την πρωτεύουσα του κράτους τους.

jerusalem_open_market
Χαθείτε στις αγορές και στα πολυσύχναστα παζάρια.

Ναός Πανάγιου Τάφου

Το σημαντικότερο προσκύνημα της χριστιανοσύνης, στην περιοχή του λόφου του Γολγοθά. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα, αφού αποτελεί στην ουσία σύμπλεγμα επιμέρους ναών και παρεκκλησίων που έχουν χτιστεί στο πέρασμα του χρόνου. Ο αρχικός ναός εγκαινιάστηκε το 326 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη, με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Ζηνόβιου.

Πάνω στο σημείο που θεωρείται ότι βρισκόταν ο τάφος του Χριστού, κατασκευάστηκε η Ροτόντα, ένα κυκλικό οικοδόμημα από ροζ μάρμαρο το οποίο επικοινωνούσε με την τεράστια Βασιλική όπου βρέθηκε σε κρύπτη ο Τίμιος Σταυρός.

*Στο ναό της Αναστάσεως γίνεται κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο η τελετής της αφής του αγίου φωτός από τον ορθόδοξο πατριάρχη.

Via Dolorosa

Η Οδός του Μαρτυρίου του Ιησού από τη δίκη μέχρι την ταφή του χαρακτηρίζεται από 14 στάσεις-προσκυνήματα, το καθένα με την αντίστοιχη πλακέτα-βιβλική αναφορά. Πολλά από αυτά τα σημεία βρίσκονται σε δρόμους με έντονη κίνηση στη μουσουλμανική και τη χριστιανική συνοικία της πόλης.

holy_sepulchre
Μέσα στο Ναό της Αναστάσεως

Όρος του Ναού

Τέσσερις θρησκείες έχουν αφήσει τα ίχνη τους σ’ αυτόν το χώρο: ο ρωμαϊκός παγανισμός, ο χριστιανισμός, η ιουδαϊκή θρησκεία και το Ισλάμ. Θεωρείται ιερός τόπος για όλους και είναι η πέτρα του σκανδάλου σε άπειρες πολιτικές διενέξεις. Το πιο εντυπωσιακό ίσως προσκύνημα είναι ο Θόλος του Βράχου, του οκταγωνικού ισλαμικού τεμένους χτισμένου με την τεχνοτροπία της ροτόντας, άγνωστη έως τότε για το Ισλάμ. Ο Θόλος το 1967 καλύφθηκε από το χρυσό περίβλημα που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν. Από το 2006 οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το προαύλιο για να θαυμάσουν το αρχιτεκτόνημα.

Οι εβραίοι, από την άλλη, θεωρούν το λίθο στην κορυφή του λόφου (ο οποίος τώρα καλύπτεται από τον Θόλο) ως το σημείο της δημιουργίας του κόσμου, της θυσίας του Αβραάμ, όπου βρισκόταν ο ναός του Σολομώντα και οι μεταγενέστεροί του.

Στο Όρος του Ναού υπάρχει και το τζαμί Al Aqsa, το τρίτο πιο ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Δεν μπορείτε να μπείτε στο τζαμί, παρατηρήστε όμως στη βορειοδυτική άκρη της πλατείας ένα μακρόστενο κτίριο στην άκρη της κατωφέρειας. Η χριστιανική παράδοση το ταυτίζει με το πραιτόριο, στο οποίο δικάστηκε ο Ιησούς.

holy_sepulchre_2
Το σημαντικότερο προσκύνημα της χριστιανοσύνης, στην περιοχή του λόφου του Γολγοθά

Κήπος Γεθσημανή

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε είναι κατεβαίνοντας με τα πόδια από το όρος των Ελαιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Υπάρχουν ακόμη χιλιόχρονες ελιές εδώ. Ο καθολικός Ναός όλων των Εθνών, που καταλαμβάνει το χώρο όπου βρισκόταν παλιότερα η Βασιλική της Αγωνίας (αναφορά στην τελευταία νύχτα που πέρασε εδώ ο Ιησούς προτού συλληφθεί), βρίσκεται δίπλα στον Κήπο.

Israel Museum

Must αυτό το παγκόσμιας κλάσης μουσείο, όπου φυλάσσονται και τα περιβόητα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, 900 περγαμηνές και πάπυροι γραμμένοι στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα. Το μουσείο έχει τρεις κατευθύνσεις: η αρχαιολογική πτέρυγα κρύβει θησαυρούς έως και των προϊστορικών χρόνων, η νέα πτέρυγα είναι αφιερωμένη στα λατρευτικά αντικείμενα (judaica) της εβραϊκής θρησκείας, ενώ υπάρχει και η πτέρυγα Τέχνης. Πολύ όμορφα τα cafes (ανοιχτά και εκτός ωρών μουσείου) και ο Καλλιτεχνικός Κήπος που σχεδίασε ο Isamu Noguchi (www.imj.org.il).

jerusalem_fortification
H Ιερουσαλήμ φημίζεται για τα οθωμανικά τείχη με τις εννέα πύλες.

Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη όπου συναντιούνται οι προσευχές και τα όνειρα διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Comments 1

 1. Τελ Αβίβ, όπως θα λέγαμε "Άνοιξη στην καρδιά του Χειμώνα"!
  Reply

  […] Ιερουσαλήμ: Μια πόλη γεμάτη όνειρα και προσευχές! […]

  2 Φεβρουάριος, 2020

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *