Αυτή την Καθαρά Δευτέρα, αντί για του Φιλοπάππου, θα βρεθούμε στο Hong Kong, μετατρέποντας τα Κούλουμα σε κινέζικη Πρωτοχρονιά. Τα κόκκινα φαναράκια θα πάρουν τη θέση των χαρταετών και τα dim sum αυτή της λαγάνας. Η “Χρονιά του Σκύλου” ξεκινάει για το It Girl παρέα με την Ειρήνη Αργείτη.
Ο λόγος που επιλέγω να συνεχίσω το αφιέρωμα στο Hong Kong σχετίζεται με τους στόχους που επιλέγουμε να ορίσουμε για τους εαυτούς μας. Τόσο οι σύγχρονες πόλεις που μας εμπνέουν να φτάσουμε ψηλά όσο κι η Πρωτοχρονιά που σηματοδοτεί το ξεκίνημα αποτελούν την ιδανική συγκυρία για να γνωρίσουμε την Ειρήνη. Πώς επιλέγεις να ζήσεις τόσο μακριά από το σπίτι, να συναναστραφείς νέους ανθρώπους, να εγκλιματιστείς σε μια άλλη κουλτούρα; Όταν οι επιλογές σου συμπίπτουν με την ανάγκη για εξερεύνηση, τότε το μόνο σίγουρό είναι η προσωπική σου εξέλιξη!

Αφήνοντας πίσω μου την κινέζικη Πρωτοχρονιά, ξεκίνησα ρωτώντας τα προφανή. Ειρήνη, βάλε μας λίγο στο κλίμα, απ΄ όσο γνωρίζω δεν έχεις κινέζικες ρίζες ούτε έχεις αναπτύξει κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, πως βρέθηκες, λοιπόν, στο Hong Kong; Αισθάνεσαι καθόλου μακριά από τη χώρα μας, θέλησες γι αυτό το λόγο να αναζητήσεις άλλους Έλληνες;
Το Hong Kong δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους Έλληνες, αλλά καλύπτει τις προσωπικές μου αναζητήσεις και, παράλληλα, μου δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα για την ακαδημαϊκή και εργασιακή μου εξέλιξη. Κάνω ένα δεύτερο μεταπτυχιακό και παράλληλα εργάζομαι στο νομικό τμήμα μιας εταιρίας. Επί της ουσίας βρέθηκα εδώ από επιλογή.
Για μένα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσω μια πορεία που θα με εξελίξει προσωπικά και εργασιακά. Το να παραμείνω στην Ευρώπη για επιπλέον σπουδές δε βρισκόταν στα σχέδια μου. Με αναζωογονεί η αίσθηση της εξερεύνησης του αγνώστου.
Είχα ταξιδέψει 4 χρόνια πριν στην Κίνα και συνέλεξα τις απαραίτητες πληροφορίες προτού μείνω εδώ. Ωστόσο, στο Hong Kong δεν είχα κανέναν, όταν ήρθα. Δεν ένιωσα ποτέ φόβο ή άγχος για την ομαλή μου εγκατάσταση. Η πόλη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη για κάποιον που δεν έχει ταξιδέψει, από την άποψη του δυσθεώρητου μεγέθους της.
Εγκλιματίστηκα γρήγορα, αλλά θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στην προσαρμοστικότητα μου. Η ελληνική κοινότητα είναι μικρή και όλοι έχουν κυρίως μετακινηθεί, επειδή η εταιρία τούς τους μετέφερε. Κανένας δεν επιλέγει να έρθει, χωρίς να εργάζεται, λόγω του κόστους ζωής. Επίσης, η ποιότητα των σπουδών των expats είναι υψηλή και κυριαρχεί ανταγωνισμός, παρόλο που η αγορά εργασίας είναι μεγάλη.

Έπαιξε ρόλο στην προσαρμογή σου ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του Hong Kong; Μπορείς να αιστανθείς οικεία σε μια τόσο μεγάλη πόλη με ετερόκλητα μεταξύ τους στοιχεία;
Το Hong Kong συνδυάζει πολλά στοιχεία, τον δυτικό τρόπο ζωής με την κινεζική κουλτούρα. Είναι μια μητρόπολη. Βλέπεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όχι μόνο Κινέζους. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές που είναι περισσότερο κινεζικές και άλλες που κυκλοφορούν μόνο οι expats.
Το να εγκλιματιστείς σε μια πόλη έχει περισσότερο να κάνει με την προσαρμοστικότητά σου, την ικανότητά σου να αιστανθείς οικεία. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι προσιτός προορισμός για κάποιον που νοσταλγεί εύκολα την πατρίδα.
Επιστρέφοντας στην κινέζικη Πρωτοχρονιά, αξίζει κάποιος να επισκεφτεί το Hong Kong τώρα; Προσαρμόζεσαι ή νιώθεις ξένος μπροστά σε μια τελείως διαφορετική παράδοση, επιμένω σ΄αυτό;
Το Hong Kong έχει ποικίλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η κινεζική Πρωτοχρονιά ενδεχομένως αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων αυτών, γιατί η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν εδώ έχουν κινεζική καταγωγή. Θα συναντήσεις από παρελάσεις με δράκους και εκθέσεις λουλουδιών μέχρι μουσικές και πυροτεχνήματα. Οι τουρίστες σίγουρα θα ενθουσιαστούν, αυτό μπορώ να πω!

Προσπαθώ να μπω σε γιορτινή ατμόσφαιρα, χρειάζεται να με μυήσει κάποιος ντόπιος σ’ αυτή; Ποιες είναι ακριβώς οι κινέζικες συνήθειες και τα έθιμά της Πρωτοχρονιάς;
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη βδομάδα της παραμονής του Lunar New Year και ολοκληρώνονται λίγες μέρες μετά. Τη βδομάδα του Νέου Έτους μπορείς να παρακολουθήσεις μια σειρά από δρώμενα, όπως τα πυροτεχνήματα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρελάσεις με δράκους, παζάρια με τοπικά προϊόντα – σουβενίρ και αγορές με λουλούδια.
Δεν χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία, απλά απαιτείται μια συνέπεια ως προς την ώρα έναρξης, καθώς τις γιορτινές μέρες δύσκολα αποφεύγεις τον συνωστισμό και τις ατελείωτες ουρές.
Μερικά από τα κινέζικα έθιμα είναι να δίνουν κόκκινους φακέλους με χρήματα, κυρίως σε παιδιά. Την Παραμονή του Νέου Έτους μαζεύονται οικογενειακά και μαγειρεύουν dumplings, βλέπουν τηλεόραση κι ακούνε μουσική, ενώ ο ιππόδρομος έχει ειδικό πρόγραμμα. Το δεντράκι Lam Tsuen γεμίζει με μανταρίνια που έχουν δεμένα πάνω τους ευχές.
Ένα από τα αξιοπερίεργα είναι ότι την περίοδο των γιορτών δεν κόβουν τα μαλλιά τους, γιατί το θεωρούν κατάρα. Γενικά οι μέρες αυτές περικλείονται με μύθους κι ιστορίες. Δεν χρειάζεσαι κάποιον ντόπιο για να ενημερωθείς, πληροφορίες βρίσκεις και στο internet. Aν έχεις κινέζους φίλους, βέβαια, νιώθεις πιο έντονη την όλη εμπειρία.

Κλείνοντας αυτή την κουβέντα, η επιλογή σου να ζήσεις στο Hong Kong σε έχει αποζημιώσει ως την ώρα; Αισθάνεσαι τυχερή που βρίσκεσαι εδώ;
Το Hong Kong είναι ένα καταφύγιο για όσους επιζητούν δράση και καινοτομία. Η ζωή τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. Προσωπικά, δεν αλλάζω την κατεύθυνση που πήρα. Αυτό, όμως, οφείλεται καθαρά στην προσωπικότητα μου. Δεν ξέρω πως ένας Έλληνας του σήμερα θα ήταν τόσο δεκτικός στο να ζήσει εδώ, αν προηγουμένως δεν έχει ταξιδέψει αρκετά ή αν δεν έχει εργαστεί σε ένα άλλο μητροπολιτικό κέντρο. Το Hong Kong κρύβει εκπλήξεις. Για κάποιον που θα νοσταλγήσει εύκολα την πατρίδα δεν είναι προσιτός προορισμός.
Τυχερή νιώθω για το γεγονός ότι είμαι υγιής, έχω την αγάπη και την υποστήριξη των γονιών μου και αποφασίζω με βάση τα δικά μου κριτήρια και τις δικές μου επιρροές για το μέλλον μου. Το Hong Kong δεν με έκανε παραπάνω χαρούμενη, αλλά καθημερινά μου δίνει μαθήματα για το πως να βελτιώνομαι. Σου ανοίγει το μυαλό. Θα ακουστεί οξύμωρο, αλλά σε “προσγειώνει” και σε “ταξιδεύει” παράλληλα!
*Τα SOS στο Hong Kong είναι το hiking, το φαγητό dum sum και η θέα από το Victoria Peak. Παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
