Η Κωνσταντινούπολη είναι από τις λίγες πόλεις στην οποία το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού. Οι επιλογές τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά είναι άπειρες που -πραγματικά- θα θεωρηθεί ιεροσυλία το να μην δοκιμάσετε απ’ όλα. Μην μετράτε θερμίδες, λοιπόν, και ετοιμαστείτε να γευτείτε την πραγματική νοστιμιά της Πόλης, ακολουθώντας τα tips του It Girl και του Γιώργου.
Η γαστρονομική σκηνή της Κωνσταντινούπολης έχει επιρροές από διάφορες επαρχίες της Τουρκίας, αλλά και από τις γειτονικές της χώρες. Όπως λέγεται, τρώγοντας μπορείτε να γυρίσετε σχεδόν όλη την Τουρκία, χωρίς να φύγετε από την Κωνσταντινούπολη. Παραπάνω πληροφορίες για το πως να κινηθείτε στην Πόλη, θα βρείτε εδώ.

Δυνατό ξεκίνημα στην Κωνσταντινούπολη
Κale Cafe
Το πρωινό στην Κωνσταντινούπόλη αποτελεί τελετουργικό. Επισκεφτείτε το παραθαλάσσιο χωριό Rumeli Hisar στην ευρωπαϊκή πλευρά, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο κάστρο, και καθίστε στο Kale Cafe για ένα κλασικό τουρκικό πρωινό, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε kaymak, την πλούσια κρέμα που φτιάχνεται από βουβαλίσιο γάλα και σερβίρεται με μέλι. Στη συνέχεια, κάντε μια βόλτα κατά μήκος της ακτογραμμής με την υπέροχη θέα στον Βόσπορο. (Yahya Kemal Caddesi 16, Rumeli Hisar)
*Tο Kahvalti, όπως λέγεται το “πρωινό” στα τούρκικα, σημαίνει «πριν από τον καφέ» και για τους Τούρκους είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Διαφέρει ανάλογα με το μέρος που βρίσκεστε, αν και συνήθως περιλαμβάνει άσπρο ψωμί, λευκό τυρί, ελιές, βούτυρο, μέλι, μαρμελάδες, ομελέτα ή βραστά αυγά, ντομάτες και αγγούρια.

Mandabatmaz Kahvesi
Αν η μέρα σας ξεκινά με καφέ, σε ενα στενό κάθετα στην Istiklal, στο καφενείο Mandabatmaz λέγεται ότι σερβίρεται ο καλύτερος καφές στην Κωνσταντινούπολη. Τα τραπεζάκια είναι λιγοστά, ενώ κάθεστε σε χαμηλά σκαμπό. Τα χαρμάνι, παρόλ’ αυτά, είναι εξαιρετικό και, αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε φρεσκοκομμένη καφέ και για το σπίτι! (Olivia Passage 1A)
Ώρα για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη
Çiya
Βρίσκεται στην περιοχή Kadiköy, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, και είναι ένα από τα κορυφαία εστιατόρια στην πόλη. Ο σεφ Musa λειτουργεί το εστιατόριο από το 2015 με τον φιλόδοξο στόχο να αναδείξει, να αποκαταστήσει και να επανεφεύρει την τουρκική κουζίνα. Σίγουρα δεν θα μείνετε ασυγκίνητοι μπροστά στα τσουκάλια με τις σούπες, που αναδίδουν αρώματα από όλη την Τουρκία. Παραγγείλετε μισές μερίδες, για να δοκιμάσετε απ’ όλα. (Güneslibahçe Sokak 43, Kadiköy)

Kral Kokorec
Κοντά στο παζάρι μπαχαρικών βρίσκεται το Kral Kokorec, ένα fast food με περίπου 10 τραπεζάκια που δεν σταματά να σερβίρει. Ψιλοκομμένο κοκορέτσι αποκλειστικά με εντεράκια, ρίγανι, πολλά μπαχαρικά και ελαφρώς καυρετούλι. Ζητήστε μια ολόκληρη μερίδα και συνοδέψτε τη με αϊράνι. (Hobyar Mah. Buyuk Postane Cad. 54C, Sirkeci, Fatih)

Nusret Steakhouse
Για κρέας που μαρινάρεται και ψήνεται μπροστά σας μπορείτε να επισκεφτείτε το Nusret Steakhouse. Να θυμάστε ότι η κράτηση είναι απαραίτητη, ενώ πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για την πιθανότητα αναμονής, καθώς το συγκεκριμένο εστιατόριο είναι εξαιρετικά δημοφιλές. (Nispetiye Caddesi 87,Etiler, Besiktas)

Προϊόντα στους πάγκους της Πόλης
Kadınlar Pazaarı
Τα παζάρια της Πόλης θα σας χαρίσουν γνήσια αρώματα και γεύσεις Ανατολής. Πέρα από τα γνωστά και πιο τουριστικά παζάρια, αναζητείστε το Kadinlar Pazaari στη Fatih. Είναι γεμάτο μικροπωλητές με κάθε λογής καλούδια απ’ όλες τις γωνιές της χώρας, όπως σταφίδες, φιστίκια, βότανα και μπαχαρικά. Δοκιμάστε άφοβα τα προϊόντα στους πάγκους, όπως το μέλι καστανιάς (kestane bal) και το τυρί otlu από το Van ή ένα ποτήρι σαλγκάμ, που μοιάζει με χυμό παντζαριού, αλλά φτιάχνεται από κόκκινα καρότα τουρσί, γογγύλια και πλιγούρι. (Itfaiye Caddesi, Fatih)
*Ιδιαίτερα δημοφιλής στην Πόλη είναι και ο χυμός ρόδι.

Balιk ekmek
Στη γέφυρα του Γαλατά θα δοκιμάσετε ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της Πόλης, το Balιk ekmek ή -πολύ απλά- ψάρι σε ψωμί. Οι ψαράδες πουλούσαν τα αλιεύματά τους στη γέφυρα για σχεδόν έναν αιώνα, ώσπου σκέφτηκαν να φτιάξουν σάντουιτς με ψάρια και να τα πουλάνε στους περαστικούς. Σήμερα, λόγω της επιβατικής και τουριστικής κίνησης, τα ψαράδικα έχουν συγκεντρωθεί στη δυτική πλευρά της γέφυρας.

Η Κωνσταντινούπολη αγαπά τους ξηρούς καρπούς. Οι ταξιδιώτες μπορούν να αγοράσουν τραγανά αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια στο παζάρι μπαχαρικών, ενώ μπορούν να βρουν ξηρούς καρπούς και σε μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Τα πολίτικα αμυγδαλωτά γίνονται από ένα συνδυασμό καρυδιών και ζάχαρης και αποτελούν σε γενικές γραμμές, συνηθισμένες λιχουδιές. Η αμυγδαλόπαστα, επίσης, είναι διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη, με πιο συνηθισμένο αυτό της μιας δαγκωματιάς, καθώς και χρωματισμένη ώστε να μοιάζει με μικρό φρούτο.

Κεφάλαιο γλυκά στην Κωνσταντινούπολη
Saray Muhallebicisi
Αν βρεθείτε Κωνσταντινούπολη δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε μπακλαβά. Το Saray σας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να μυηθείτε στις απίστευτες, μοναδικές γεύσεις της Πόλης. Τα σιροπιαστά γλυκά, τα κομμάτια μπακλαβά το ένα πάνω στο άλλο να σχηματίζουν πύργο, οι κρέμες και τα παραδοσικά καζάν ντιπί και ταούκ γκιοσού θα σας κάνουν να μην ξέρετε τι να πρωτοδοκιμάσετε. (Istiklal Cd. 173)

Hafiz Mustafa
Οι επιλογές για σιροπιαστά στην Πόλη είναι άπειρες. Μια πολή καλή πρόταση είναι το ζαχαροπλαστείο Hafiz Mustafa που λειτουργεί από το 1864. Πέρα από τα ονομαστά πολίτικα σιροπιαστά, εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε κρέμα μαστίχα, ρυζόγαλο, αλλά και κιουνεφέ, με ή χωρίς παγωτό. (Hocapasa Mahallesi, Muradiye Caddesi 25B, Sirkeci, Fatih)

Λουκούμια
Ο ζαχαροπλάστης Bekir Effendi θεωρείται ότι έκανε γνωστό αυτό το επιδόρπιο τον 18ο αιώνα. Αρχικά, παρασκεύασε τα λουκούμια με μέλι ή μελάσα και ενίσχυε τη γεύση τους με ροδόνερο, πορτοκάλι και λεμόνι. Στη συνέχεια, έκοβε αυτά τα ζελεδάκια σε μικρά τετραγωνάκια και τα κάλυπτε με ζάχαρη άχνη. Με τα χρόνια το λουκούμι έγινε ακόμα πιο νόστιμο, όταν η ζάχαρη άχνη αντικαταστάθηκε με καρύδα και ξηρούς καρπούς για γέμιση.
Τα λουκούμια μπορείτε να τα βρείτε σε όλη την πόλη, όμως να ξέρετε ότι αφθονούν στο παζάρι μπαχαρικών. Δοκιμάστε οπωσδήποτε λουκούμι με γεύση ρόδι και γέμιση φιστίκι.

Μια μέρα στα Πριγκιποννήσια
Στη Χάλκη (Heybeliada) θα βρείτε το εστιατόριο Heyamola Ada Lokantas με καλό φαγητό, χαλαρή ατμόσφαιρα και τουρκικά κρασιά μικρών παραγωγών. Ο δίσκος προσφέρει 20 πιάτα μεζέδων και αλλάζει ανάλογα με την εποχή, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν κυρίως βότανα και χόρτα από το νησί. Ρωτήστε για το πιάτο ημέρας. (Mavi Marmara Yali Caddesi, απέναντι από την αποβάθρα του ΙDO)
