Μαθαίνοντας flamenco: Όταν ο χορός γίνεται βίωμα

Η χορεύτρια και δασκάλα Θέτις Μίσιου μιλά στο It Girl για την απήχηση του flamenco και για την βιωματική εμπειρία της εκμάθησής του. “Ο χορός αυτός είναι κάτι που μαθαίνεις όσο ζεις, δεν υπάρχει κάποιο τέρμα να φτάσεις”, μας λέει.

Το flamenco όλοι μας το έχουμε συνδυάσει με τη χώρα καταγωγής του, την Ισπανία. Στο It Girl ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε γι αυτό λίγο πριν το αφιέρωμα στη Μαδρίτη και το Μπιλμπάο. Είδαμε ότι στην Ελλάδα ο χορός αυτός είναι εξαιρετικά διαδεδομένος και η διαπίστωση αυτή οδήγησε στο βίντεο που θα δείτε. “Πώς γίνεται το flamenco που είναι σχεδόν ταυτόσημο με την ισπανική κουλτούρα να βρίσκει τέτοια αποδοχή στη χώρα μας;”

flamenco1
“Δεν είναι θεωρητικό, το μαθαίνεις κάνοντάς το!”

Ο αυτοσχεδιασμός ίσως είναι το κλειδί σ’ αυτό. Ο χορευτής μαθαίνει κάποιες βασικές κινήσεις και στη συνέχεια τις συνδυάζει στη χορογραφία, αναδεικνύοντας την προσωπικότητά του. Δεν είναι άλλη μια μουσική και άλλος ένας χορός, το flamenco είναι ένας τρόπος έκφρασης.

Στην πορεία οι αρχικές αυτές σκέψεις συμπληρώθηκαν. Μέσα από την κουβέντα με τη Θέτιδα δόθηκε μια ευρύτερη εξήγηση στο γιατί το flamenco έχει τόσο μεγάλη απήχηση. Πρόκειται για μια τέχνη πολύ υψηλών απαιτήσεων με μεγάλη ιστορία πίσω της. Ενσωματώνει διαφορετικά μουσικά είδη και το μαθαίνεις κάνοντάς το. Δεν είναι θεωρητικό.

“Το flamenco είναι βιωματικό, δεν είναι μόνο ο χορός είναι κι η μουσική. Πρέπει κάποιος να το ζήσει, να ακούει μουσική, να ασχολείται μ’ αυτό συνέχεια”, λέει η Θέτις. Παραπάνω, όμως, θα μάθετε βλέποντας το video.

flamenco2
“Στο flamenco δεν υπάρχει κάποιο τέρμα να φτάσεις.”

Θέτις Μίσιου

Η Θέτις Μισίου γεννιέται στην Αθήνα το 1985. Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκινά να ασχολείται με το flamenco στη σχολή της Ντιάνας Θεοδωρίδου. Στα δεκαοκτώ της χρόνια πηγαίνει στη Σεβίλλη και μένει για ένα χρόνο. Εκεί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το παραδοσιακό φλαμένκο. Παρακολουθεί μαθήματα με γνωστούς χορευτές, όπως Torombo, Farruca, La Faraona.

Επιστρέφοντας από την Ισπανία, αρχίζει να δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και λαμβάνει μέρος σε σεμινάρια που πραγματοποιούνται από ισπανούς χορευτές.

Αποφοιτώντας το 2009 από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μεταβαίνει πλέον στην Σεβίλλη σε μόνιμη βάση. Δέχεται πολλές προτάσεις και ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου παραδίδοντας σεμιναριακά μαθήματα. Χορεύει εντός και εκτός Ισπανίας σε tablaos, θεατρικές και μουσικές σκηνές, αποκομίζοντας μεγάλη εμπειρία.

flamenco3
“Το flamenco είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο έντονες αντιθέσεις.”

“Το flamenco είναι κάτι που μαθαίνεις όσο ζεις, δεν υπάρχει κάποιο τέρμα να φτάσεις.”

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και συνεντεύξεις, ακολουθείστε το

It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *