Λίγο πριν την Επίδαυρο: Το It Girl “τρυπώνει” στις πρόβες του Εθνικού Θεάτρου

Το It Girl κατάφερε να “τρυπώσει” στις πρόβες για τις δυο καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο και μοιράζεται μαζί σας μια αποκλειστική backstage εμπειρία. Λίγο πριν την παρουσίασή τους στο Αρχαίο Θέατρο, ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη και η “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή σε ένα post για τα μάτια σας μόνο!

Όλα ξεκίνησαν από ένα κάλεσμα στο Instagram. “Σε καλωσορίζουμε στο 1ο iNstameeT του Εθνικού Θεάτρου για να μοιραστούμε την τέχνη μας μέσα από τη δική σου τέχνη. Είσαι Instagram Fan ή Influencer και αγαπάς το θέατρο; Έχεις την ευκαιρία μιας αποκλειστικής backstage εμπειρίας στις πρόβες του “Πλούτου” & της “Ηλέκτρας”. Γιατί πριν από κάθε άλλον, μοιραζόμαστε backstage στιγμές με φίλους μας…, στο Instagram! Σε περιμένουμε…”

instameet
Όλα ξεκίνησαν από ένα κάλεσμα στο Instagram.

Το 1ο iNstameeT του Εθνικού Θεάτρου

Δεν χρειάστηκαν παραπάνω λόγια για να με πείσουν. Αγαπάω το θέατρο και δεν θα υπήρχε καλύτερο δώρο για μένα από το να παρακολουθήσω μια πρόβα. “Μοιραζόμαστε backstage στιγμές με φίλους μας”, διάβασα στο post και δεν άργησα να δηλώσω συμμετοχή. Λίγες μέρες αργότερα έμαθα ότι επιλέχθηκα κι ότι θα ζούσα λίγη από τη “μαγεία” των παρασκηνίων!

Το Εθνικό Θέατρο δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες κι ήμουν περίεργη να δω τι περιλαμβάνει αυτή η εμπειρία πίσω από τη σκηνή. Σε ποιους χώρους θα είχαμε πρόσβαση, θα βλέπαμε τα κοστούμια και τα σκηνικά, ποιο σημείο του έργου θα παρακολουθούσαμε; Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση είναι αυτή που μετράει και η ανάγκη συντελεστών και παραγωγής να έρθουν πιο κοντά στο κοινό.

backstage1
H πρόθεση είναι αυτή που μετράει και η ανάγκη συντελεστών και παραγωγής να έρθουν πιο κοντά στο κοινό!

Κλεφτή ματιά στις πρόβες

Για το 1ο iNstameeT που διοργανώθηκε ποτέ έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Οι υπεύθυνοι του Γραφείου Τύπου του Εθνικού Θεάτρου μας υποδέχτηκαν στο Κτίριο Τσίλλερ (σημείο εκκίνησης) και ήταν οι οδηγοί μας στα σημεία των προβών. Εκεί βρίσκονταν και θεατρολόγοι οι οποίοι μας παρουσίασαν συνοπτικά τα δύο έργα και τη σκηνοθετική ματιά, ανά περίπτωση.

Πρώτη στάση η πρόβα της παράστασης “Πλούτος” στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά. Πέρα από τη Δραματική Σχολή που στεγάζεται εκεί, υπάρχει κι ένα θερινό θέατρο που προσομοιώνει το χώρο της Επιδαύρου. Δεν ξέρω πόσα μπορώ να αποκαλύψω, μιας και έμειναν μόνο λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα του “Πλούτου”.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρόβα με συνεπήρε. Ο σέρβος σκηνοθέτης Nikita Milivojevic έχει προσδώσει στο έργο “άρωμα βαλκανικό”, με μια ορχήστρα από χάλκινα -όργανα- στο ρόλο του χορού. Ο ήχος αυτός μετατρέπει το έργο σε “βαλκανικό Πλούτο“.

backstage2
Οι πρόβες του “Πλούτου” έγιναν στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά.

Δεύτερη στάση η πρόβα της “Ηλέκτρας” στον προαύλιο χώρο των Αρσακείων Σχολείων στο Ψυχικό. Προσπάθησα να μείνω φειδωλή στις φωτογραφίες μου, καθώς ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το σκηνικό πριν την πρεμιέρα στην Επίδαυρο.

Παρόλ’ αυτά, παρακολούθησα την πρόβα του χορού και κατάφερα να τρυπώσω και στο μακιγιάζ. Από τα λίγα που προδίδουν οι φωτογραφίες μου, γίνεται εμφανές ότι το ανέβασμα της “Ηλέκτρας” είναι ιδιαίτερο, με έμφαση να δίνεται στην ψυχοσύνθεση των ηρώων. Στην “Ηλέκτρα” ο θρήνος μετουσιώνεται σε όργανο εκδίκησης. Δεν θα αποκαλύψω παραπάνω, ραντεβού στην Επίδαυρο!

backstage4
Θα βλέπαμε άραγε τα κοστούμια και τα σκηνικά;

“Πλούτος” του Αριστοφάνη, 13 & 14 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιεί το φετινό καλοκαίρι μια νέα συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου. Παρουσιάζεται ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic. Η παράσταση στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα.

“Ηλέκτρα” του Σοφοκλή 20 & 21 Ιουλίου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι η “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του σκηνοθέτη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Η Ηλέκτρα, πλάσμα απειλητικό και άγριο, “γεννά πολέμους”. Μετουσιώνει τον θρήνο σε όργανο εκδίκησης.

Παραπάνω πληροφορίες για τις δύο παραστάσεις μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε τους πέντε τρόπους να ταξιδέψετε στην Επίδαυρο χωρίς αυτοκίνητο εδώ.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *