“Ο Ελέφας”: To It Girl συναντά τον Θοδωρή Ηλιόπουλο

“Έρχεται μια στιγμή που τα σπας τα γυαλικά κι ύστερα δεν νοιάζεσαι για τίποτα”. Τέσσερις χαρακτήρες σε ένα σκηνικό απόμακρης ελληνικής επαρχίας παλεύουν με τα συναισθήματά τους. Αυτά που νιώθουν, υποταγμένα για καιρό, σχεδόν εγκλωβισμένα, θα τους συντρίψουν μόλις βγουν στην επιφάνεια.

Μια ιστορία γεμάτη αντιθέσεις, ανατροπές, που χτίζεται σε μια παράσταση ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Το πρώτο θεατρικό έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου, “Ο Ελέφας”, παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Ηλιόπουλου, από Παρασκευή 16 Μαρτίου και για 4 μόνο παραστάσεις.

“Ο Ελέφας” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κωμωδία, ένα βουκολικό δράμα, μια μαύρη κωμωδία ή μια σύγχρονη τραγωδία. Πραγματεύεται περιπτώσεις της ελληνικής απόμακρης επαρχίας, που το κύριο χαρακτηριστικό τους δεν είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου, το γλωσσικό ιδίωμα ή η τοπική προφορά, αλλά ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τις μεταξύ τους σχέσεις, την ανθρώπινη επαφή και τη συγγένεια.

theo-iliopoulos
Θοδωρής Ηλιόπουλος συναντά το It Girl.

Ο Θοδωρής Ηλιόπουλος μιλάει στο It Girl για την επαφή του με το έργο, την προσεγγισή του στο κείμενο και την πρώτη του αποπειρά να σκηνοθετήσει:

“Ο Ελέφας” είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου. Πότε έπεσε στα χέρια σου για πρώτη φορά; Η ιδέα να το ανεβάσεις προέκυψε αυτόματα (σου άρεσε το κείμενο, είναι επίκαιρο);

“Ο Ελέφας” είναι όντως το πρώτο θεατρικό έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου και “έπεσε στα χέρια μου” το 2012, όταν για πρώτη φορά το παρακολούθησα στο θέατρο ΣΤΟΑ, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου. Από τότε είχα συχνά επαφή μαζί του. Με έτρωγε να το ανεβάσω, γιατί το θεωρούσα ένα διαχρονικά επίκαιρο κοινωνικό δράμα με πικάντικο χιούμορ.

Επιλέγεις να μεταφέρεις τη δράση στην Κρήτη, για ποιους λόγους; Αναδεικνύεται το κείμενο και σκιαγραφούνται καλύτερα οι χαρακτήρες, δίνοντάς τους στοιχεία της συγκεκριμένης περιοχής; (Ο Θεατής που δεν έχει σχέση με το νησί πιστεύεις θα βρει αναφορές, θα ταυτιστεί;)

Η επιλογή της τοποθεσίας είναι τυχαία, καθώς θεωρώ ότι οι χαρακτήρες του έργου συναντώνται σε όλη την Ελλάδα. Ίσως η μίση κρητική μου καταγωγή με οδήγησε προς τα εκεί, έτσι ώστε να δώσω και ένα άλλο “χρώμα”.

Σκηνοθετείς και παράλληλα πρωταγωνιστείς, είναι δύσκολος αυτός ο συνδυασμός (κλισέ ερώτηση); Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και των προβών ποιον από τους δύο αυτούς ρόλους σου απόλαυσες περισσότερο;

Είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φανταζόμουν να σκηνοθετείς και να παίζεις παράλληλα στο ίδιο έργο. Νομίζω ότι πολλές φορές ο ζήλος της σκηνοθεσίας με αποσυντόνιζεως ηθοποιό, από το ρόλο μου. Αναμφισβήτητα, αυτό που απήλαυσα περισσότερο ήταν το ταξίδι της σκηνοθεσίας, για μένα ήταν μαγικό.

elefas1
Τέσσερις χαρακτήρες σε ένα σκηνικό απόμακρης ελληνικής επαρχίας παλεύουν με τα συναισθήματά τους.

Πέρα από τη σκηνοθεσία, θέλω να σταθώ στο ρόλο σου. Πιστεύω ότι υποδύεσαι έναν χαρακτήρα αρκετά κόντρα σε σένα, τον αυταρχικό και φαλλοκράτη Μανούσο. Είχε ενδιαφέρον για σένα; Κατάφερες να τον αγαπήσεις;

Πάντα όταν έρχεται η ώρα να ανακαλύψεις ένα ρόλο μπαίνεις σε μια απαιτητική αναζήτηση. Αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο δύσκολο, καθώς καλούμαι να υποδυθώ ένα ρόλο ο οποίος είναι πράγματι κόντρα σε μένα. Υπήρξαν στιγμές που ένιωσα άβολα με τους συνεργάτες μου, αφού τα λόγια τα οποία τους απεύθυνα, λόγω ρόλου, ήταν σκληρά.

Ποιος από τους χαρακτήρες του έργου, κατά τη γνώμη σου, έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Η Ζαμπία, κάνοντας την επανάστασή της, είναι τελικά αυτή που υποκινεί τη δράση;

Ο χαρακτήρας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τελικά, είναι όντως αυτός της Ζαμπίας, η οποία κάνει την επανάσταση της απέναντι σε μια καθημερινή καταπιεστική συμπεριφορά.

Αν σου ζητούσα να με πείσεις να δω την παράσταση χρησιμοποιώντας μόνο μια φράση, τί θα μου έλεγες; Θα επέλεγες μια ατάκα μέσα από το κείμενο;

Θα σου έλεγα “έλα και θα δεις”. Τώρα, μια αντιπροσωπευτική φράση του έργου θα έλεγα πως είναι “έρχεται μια στιγμή που τα σπας τα γυαλικά κι ύστερα δεν νοιάζεσαι για τίποτα”.

elefas2
Θοδωρής Ηλιόπουλος, Σόφη Καρατζά, Γιώργος Κουμπαρούλης, Μαρία Αδάμου

Ταυτότητα του έργου:

Συγγραφέας: Κώστας Μποσταντζόγλου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Ηλιόπουλος
Διασκευή – Δραματουργική Επεξεργασία: Θοδωρής Ηλιόπουλος
Σκηνικά: Another Kind Art
Σκηνογράφος: Βασιλική Μήνε
Κοστούμια: Βασιλική Μήνε
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιώργος Κουμπαρούλης, Μάνος Ηλιόπουλος
Επιμέλεια Μακιγιάζ: Φάλια Αντωνιάδου
Επεξεργασία Ήχων: Αριστοτέλης Νήρας
Γραφιστικά – Αφίσα: Στέλλιος Χουλάκης
Φωτογραφίες: Γεωργία Κατσούλα
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άγγελος Γεραιουδάκης
Παραδοσιακή Κρητική στολή: Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
Παραγωγή: ADESTE PRODUCTIONS

Πρωταγωνιστούν:

Θοδωρής Ηλιόπουλος, Σόφη Καρατζά, Γιώργος Κουμπαρούλης, Μαρία Αδάμου

Μέρες και ώρες Παραστάσεων:

Παρασκευή 16/3, Παρασκευή 23/3, Παρασκευή 30/3 και Μ. Τετάρτη 4/4 στις 21:00

Διάρκεια:

Διάρκεια: 75΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:

12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (προπώληση), 8 ευρώ (ανέργων), 5 ευρώ (ατέλεια)

Τοποθεσία:

Θέατρο 104 (Κεντρική Σκηνή), Ευμολπιδών 41, Αθήνα (Γκάζι) – Τηλ. 2103455020

“Έρχεται μια στιγμή που τα σπας τα γυαλικά κι ύστερα δεν νοιάζεσαι για τίποτα”.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και συνεντεύξεις, ακολουθείστε το

It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *