Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, το It Girl εξερευνά το Varadero και το Trinidad

 • Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, το It Girl εξερευνά το Varadero και το Trinidad
 • Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, το It Girl εξερευνά το Varadero και το Trinidad
 • Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, το It Girl εξερευνά το Varadero και το Trinidad
 • Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, το It Girl εξερευνά το Varadero και το Trinidad
 • Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, το It Girl εξερευνά το Varadero και το Trinidad

Αν βρεθείτε ποτέ στην Κούβα, σημασία έχει να την εξερευνήσετε και να αποκτήσετε τις δικές σας εμπειρίες. Το μόνο που μπορεί να κάνει το It Girl για σας είναι να βοηθήσει να βγείτε εκτός Αβάνας. Εξερευνήστε μαζί μου τις εξωτικές παραλίες του Varadero και τη γραφική πόλη του Trinidad.

Ετοιμάζοντας το ταξίδι στην Κούβα, στόχος μας ήταν να καταφέρουμε να βγούμε εκτός Αβάνας. Βλέποντας κανείς το νησί στο χάρτη δεν έχει την αίσθηση ότι η απόσταση από την πρωτεύουσα μέχρι το νοτιοανατολικό άκρο, το Santiago, ξεπερνά τα 900 χλμ. Απόσταση υπερβολικά μεγάλη για τα κουβανέζικα δεδομένα, το προβληματικό οδικό δίκτυο και τα πενιχρά μεταφορικά μέσα.

trinidad_cuba
900 χλμ με αυτό το αυτοκίνητο…

Με 10 μέρες στη διάθεσή μας και χωρίς σταθερό μεταφορικό μέσο (δε νοικιάσαμε αυτοκίνητο) περιοριστήκαμε σε αυτά που μπορούσαμε να δούμε. Χωρίσαμε το ταξίδι σε 5 μέρες στην Αβάνα, για την οποία μιλήσαμε ήδη, 1 μέρα στο Varadero και 3 μέρες στο Trinidad. Όχι κι άσχημα…

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τίποτα δεν ήταν κανονισμένο από πριν. Για καλή μας τύχη τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αβάνας οργανώνουν εκδρομές εκτός πόλης, δυνατότητα την οποία εκμεταλλευτήκαμε. Θέλοντας, όμως, να ζήσουμε και μια πιο αυθεντική εμπειρία, οι υπόλοιπες μετακινήσεις μας επιλέξαμε να γίνουν με taxi compartido (μοιρασμένο ταξί). Τα κουβανέζικα ταξί κρύβουν πάντα μια έκπληξη, μπορεί να ταξιδέψετε με λιμουζίνα του ’50, lada του ’70 ή και με ολοκαίνουριο αυτοκίνητο.

cuba_trinidad
Τα κουβανέζικα ταξί κρύβουν πάντα μια έκπληξη…

*Οι casas particulares, τα σπίτια που φιλοξενούν τουρίστες, λειτουργούν ως δίκτυο. Ζητήστε στους οικοδεσπότες σας από πριν ή μόλις φτάσετε να σας βρουν κατάλυμα και μεταφορικό μέσο για να βγείτε εκτός Αβάνας. Θα σας προτείνουν τη λύση του taxi compartido που είναι απολύτως ασφαλές. Οι τιμές κατ’ άτομο ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό και την απόσταση.

**Tα κεντρικά ξενοδοχεία της Αβάνας οργανώνουν εκδρομές. Τα πακέτα που προτείνουν είναι συνήθως all inclusive, μετακίνηση με van, διατροφή και διαμονή, αν χρειαστεί. Κάθε ξενοδοχείο έχει το δικό του tourist office. Δε χρειάζεται παρά να περάσετε από εκεί και να ζητήσετε πληροφορίες για τον προορισμό που σας ενδιαφέρει.

trinidad_shop
Θέλαμε να ζήσουμε μια πιο αυθεντική εμπειρία…

Varadero

Το Varadero, σχεδόν 2 ώρες μακριά από την Αβάνα, είναι ο πιο γνωστός τουριστικός προορισμός της Κούβας και όχι άδικα. Τα 20 χλμ αμμούδινων ακτών, κατατάσσουν τη χερσόνησο αυτή στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες παραλίες της Καραϊβικής. Μη σας τρομάζουν τα μεγάλα συγκροτήματα και ο μαζικός όγκος τουριστών με “βραχιολάκι” στον καρπό, η παραλία σας χωράει όλους.

Varadero
Το Varadero είναι την κορυφή της λίστας με τις καλύτερες παραλίες της Καραϊβικής.

Από την Αβάνα μπορείτε να οργανωσετε εύκολα μια μονοήμερη εκδρομή στο Varadero είτε ρωτώντας τον ιδιοκτήτη της casa particular σας, ο οποίος δε θα αργήσει να σας βρει οδηγό και κατάλυμα είτε καταφεύγοντας στη λύση tourist office, για την οποία μιλήσαμε παραπάνω.

Για να φτάσουμε στις μαγικές αυτές παραλίες επιλέξαμε την εύκολη λύση, μια μονοήμερη all inclusive εκδρομή. Κόστισε περίπου 80 τουριστικά πέσος το άτομο, αλλά μας αποζημίωσε πλήρως. Ένα van μας παρέλαβε νωρίς το πρωί από εκεί που μέναμε και μας μετέφερε σε ένα resort (δεκαετίας ’70) του Varadero. Μας παρείχαν πρόσβαση σε όλους τους χώρους, απεριόριστα πότα και 2 γεύματα (μπουφέ). Προτιμήσαμε να περάσουμε όλη τη μέρα στην παραλία κι, ευτυχώς, ξεχάσαμε ότι γίναμε κι εμείς τουρίστες με βραχιολάκι. Δεν ήταν, όμως, καθόλου άσχημα!

varadero1
Όπως βλέπετε, δεν ήταν καθόλου άσχημα!

*Το Varadero γνώριζε τουριστική ανάπτυξη από πολύ παλιά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή Punta Blanca είχε τη βίλα του ο Αλ Καπόνε.

**Αν δε σας ενδιαφέρει το Varadero, μια εναλλακτική κοντά στην Αβάνα είναι οι Playas del EsteΣτις παραλίες αυτές φτάνετε με λεωφορείο που ξεκινά από την κουβανέζικη πρωτεύουσα. Βρίσκονται κοντά στην πόλη, γι αυτό και τα τουριστικά γραφεία δεν αναλαμβάνουν να σας πάνε ως εκεί.

trinidad_itgirl
Μια εναλλακτική κοντά στην Αβάνα είναι οι Playas del Este

Taxi Compartido

Επόμενος προορισμός εκτός Αβάνας το Trinidad, η πόλη όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1800. Ο καλύτερος τρόπος για να πάμε ως εκεί το taxi compartido κι η καλύτερη επιλογή για διαμονή το σπίτι που πρότειναν από την casa particular μας.

Από την Αβάνα μέχρι το Trinidad, 3μιση ώρες μακριά, πληρώσαμε 30 τουριστικά πέσος το άτομο. Στην Κούβα, βέβαια, όταν κάποιος οδηγός λέει ότι θα ξεκινήσετε στις 9μιση το πρωί, ποτέ και για κανέναν λόγο μην τον περιμένετε πριν τις 11. Η εθνική οδός αποτελεί από μόνη της μια εμπειρία. Φανταστείτε ένα lada να τρέχει με 160 χλμ σε ένα δρόμο παλαιών προδιαγραφών. Προσπεράσαμε αυτοκίνητα, κάρα, άλογα, ακόμα κι ανθρώπους με χρήματα στα χέρια που έκαναν οτοστόπ. O Chino, ο οδηγός μας, θα μας μείνει αξέχαστος!

Trinidad4
Στο Trinidad ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1800.

*Στο Trinidad μπορείτε να φτάσετε και με λεωφορείο. Η γενικότερη συμβουλή, όμως, ήταν να μην το τολμήσουμε.

**Κι αν σε κάποιους έκαναν εντύπωση οι τεράστιες πινακίδες με τα συνθήματα της Επανάστασης στους αυτοκινητοδρόμους, εμείς μείναμε δίχως λόγια με τον τρόπο που οδηγούν οι Κουβανοί (160 χλμ/ώρα).

trinidad3
Από το πύργο του Museo Historico βλέπετε ολόκληρη την πόλη.

Trinidad

Το Trinidad αν και έχει τη φήμη του ήσυχου προοορισμού, είναι αρκετά τουριστικό. Το κέντρο σφύζει από κόσμο, δεν έχει αυτοκίνητα κι είναι στρωμένο με πέτρα. Περάστε από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Plaza Mayor, και μπείτε στην εκκλησία της Santisima Trinidad.

*Το ιστορικό κέντρο του Trinidad ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UΝΕSCΟ το 1988.

colonial_trinidad
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα παλιά αποικιακά μέγαρα.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα παλιά αποικιακά μέγαρα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί και συντηρούνται σε καλή κατάσταση. Αν θα πρέπει να επισκεφτείτε ένα από αυτά, αυτό είναι το μέγαρο του Museo Historico, με πύργο από τον οποίο βλέπετε ολόκληρη την πόλη.

*Στο Trinidad θα βρείτε παραρτήματα των γνωστών μπαρ της Αβάνας. Δεν θα πρέπει να σας ξαφνιάσουν, λοιπόν, τα δίδυμα αδελφάκια της Floridita και της Bodeguita del Medio.

**Για φαγητό προτείνω τη Ceibaένα εστιατόρια στη σκιά ενός τεράστιου αιωνόβιου δέντρου. Δοκιμάστε τις εκδοχές των πιάτων α λα “Canchanchara”, το τοπικό γλυκό ποτό.

Trinidad4
Το κέντρο του Trinidad δεν έχει αυτοκίνητα κι είναι στρωμένο με πέτρα.

Οι παραλίες, φυσικά, δε λείπουν. Η Playa Ancón και η Costa Azul, μπορεί να μη φτάνουν σε δημοφιλία το Varadero, αλλά δε θα σας απογοητεύσουν. Υπάρχει, βέβαια, κι η εναλλακτική του βουνού, αφού οι λόφοι πίσω από την πόλη προσφέρονται για πεζοπορία. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική.

*Το Trinidad μπορεί να αποτελέσει μεταβατικό σταθμό για να συνεχίσετε στο Νότο. Πολλοί επισκέπτες σταματούν εκεί για ένα βράδυ, ώστε να συνεχίσουν μέχρι το Santiago, το νοτιότερο άκρο της Κούβας.

Costa Azul
Η Costa Azul δε θα σας απογοητεύσει.

Πώς σας φάνηκαν οι πληροφορίες για την Κούβα; Εσείς έχετε να μοιραστείτε μαζί μου κάποιο ταξίδι σας σε εξωτικό προορισμό;

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Comments 2

 1. Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, εξερευνήστε το Varadero και το Trinidad | newsall.gr
  Reply

  […] Αναδημοσίευση από το It Girl […]

  3 Μάρτιος, 2018
 2. Κούβα: Ταξίδι εκτός Αβάνας, εξερευνήστε το Varadero και το Trinidad – Search.gr
  Reply

  […] Αναδημοσίευση από το It Girl […]

  3 Μάρτιος, 2018

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *