Μπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη “Χοντρή” της Ιταλίας

  • Μπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη “Χοντρή” της Ιταλίας
  • Μπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη “Χοντρή” της Ιταλίας
  • Μπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη “Χοντρή” της Ιταλίας
  • Μπολόνια: Γευστικές εξορμήσεις στη “Χοντρή” της Ιταλίας

Οι λάτρεις του καλού φαγητού γνωρίζουν πως η “βασίλισσα της ιταλικής κουζίνας” δεν είναι άλλη από τη Μπολόνια. Με τη “μακαρονάδα μπολονέζ” να προηγείται της φήμης της, η πόλη μπορεί επιπλέον να καυχιέται πως συγκεντρώνει τα καλύτερα ζυμαρικά, τυριά και αλλαντικά στην Ιταλία!

Η επαρχία της Εμίλια-Ρομάνια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπολόνια, έχει δεκάδες προϊόντα αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), ανάμεσα σ’ αυτά η παρμεζάνα, το προσούτο, η μορταδέλα, το προβολόνε και το βαλσάμικο.

Αυτές είναι και οι πρώτες ύλες για μερικά από τα πιο θρυλικά πιάτα της περιοχής, όπως οι Tagliatelle Bolognese, με σάλτσα από κιμά, τα Tortellini in Brodo, δηλαδή τορτελίνια γεμιστά με παρμεζάνα και τα Tortelloni, μεγάλα τορτελίνια γεμιστά με φρέσκο τυρί ρικότα και σωταρισμένα με βούτυρο και φασκόμηλο.

Tagliatelle Bolognese
Η “μακαρονάδα μπολονέζ” να προηγείται της φήμης της Μπολόνια.

Πρώτες ύλες

Στη Μπολόνια, η λέξη Quadrilatero, που σημαίνει τετράπλευρο στα ιταλικά, παραπέμπει στη γειτονιά της πόλης που από τα μεσαιωνικά χρόνια έχει ταυτιστεί με το φαγητό. Από τη Via Rizzoli στα βόρεια μέχρι τη Via Farini στα νότια και από τη Via dell’ Archiginnasio στα δυτικά μέχρι τη Via Castiglione στα ανατολικά θα βρείτε delicatessen, αρτοποιεία, μανάβικα, ψαράδικα και βέβαια πολλά εστιατόρια, οστερίες και στέκια για φαγητό στο χέρι. Εδώ λειτουργεί και η σκεπαστή αγορά τροφίμων Mercato di Mezzo, με δεκάδες μικρά μαγαζάκια, ανοιχτά κάθε μέρα από τις 8.30 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.

Στην άλλη κλειστή αγοράς της Μπολόνια, το mercato delle Erbe (via Ugo Bossi 25) θα βρείτε πάγκους με φρούτα, λαχανικά και άλλα ζαρζαβατικά ενώ αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το καλά κρυμμένο Bar Altro. Βιομηχανικός χώρος με πολύχρωμες καρέκλες, φυτά εσωτερικού χώρου και ωραία αισθητική. Μέσα σε αυτό υπάρχει bar cafe, μια μικρή πιτσαρία στον πάγκο που κάποτε ήταν κρεοπωλείο και ένα εστιατόριο.

mercato delle Erbe
Για πρώτες ύλες στο mercato delle Erbe

Ξενινήστε με ένα καλό πρωινό

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας από τα tigelle, μικρά στρογγυλά ψωμάκια που ψήνονται, κόβονται στη μέση και γεμίζονται με ό,τι τραβά η ορεξή σας, είτε γλυκό είτε αλμυρό.

Μια πολή καλή λύση για πρωινό, αλλά και για όλες τις ώρες τις μέρας, είναι το Fabrik”, κοντά στο κανάλι της οδού Piella. Γεμίστε τα tigelle σας με μορταδέλα και συνοδέψτε τα με το πρώτο εσπρεσσάκι της ημέρας, όπως επιβάλλουν οι ιταλικές συνήθειες.

tigelle
Tigelle με μορταδέλα για πρωινό

Ζυμαρικά και… παγωτό

Στην Trattoria dal Biassanot θα παραγγείλετε το πιο παραδοσιακό πιάτο της Μπολόνια, tortellini minestrone, δηλαδή σούπα με tortellini, το ζυμαρικό που ξεκίνησε από αυτή την πόλη της Ιταλίας.  Καθώς η Μπολόνια φημίζεται για τη μορταδέλα της, στο ίδιο εστιατόριο δοκιμάστε ravioli γεμιστά με μορταδέλα και φιστίκι.

vino
Συνοδέψτε το πιάτο σας με κρασί από την περιοχή!

*Αν θέλετε να επιστρέψετε πίσω στην Ελλάδα με ιταλικά καλούδια, το καλύτερο μέρος είναι η Salumeria Simoni (Via Drapperie 5/2A). Εκεί, από το 1860 παράγουν δικά τους αλλαντικά, με πιο φημισμένη τη μορταδέλα. Μπορείτε να επισκεφτείτε και το εργαστήριό τους, κατόπιν συνεννόησης (Via Pescherie Vecchie 3/b).

**Στη Μπολόνια γεννήθηκαν τα τορτελίνι, αλλά και άλλα είδη ζυμαρικών, και η πόλη είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα εργαστήρια, που τα φτιάχνουν φρέσκα και αποξηραμένα, σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα κόβουν με το χέρι. Στην Bottega Portici (Via Indipendenza 69) λειτουργεί ακαδημία με μαθήματα για μικρούς και μεγάλους, ενώ το Delicious Bologna Food Tours προσφέρει μαθήματα παραγωγής ζυμαρικών για βιοτεχνίες.

Ravioli
Ravioli γεμιστά με μορταδέλα

Η Μπολόνια, όπως και όλη η Ιταλία, φημίζεται για το παγωτό της, και ειδικά το artisanal. Απολαύστε το παγωτό σας στο αγαπημένο μαγαζί του Ουμπέρτο Έκο το Il Gelatauro (Via San Vitale 98). Αν τη βρείτε, δοκιμάστε οπωσδήποτε τη γεύση “κολοκύθα με κανέλα”.

*Επισκεφτείτε το Μουσείο Παγωτού (Via Emilia 45, Anzola Emilia), όπου θα μάθετε πολλά για την ιστορία και τις μεθόδους παραγωγής του λατρεμένου γλυκίσματος. Μπορείτε και να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες, όπως στην παραγωγή παραδοσιακού παγωτού, έχοντας κάνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας τους.

Il Gelatauro
Στο αγαπημένο μαγαζί του Ουμπέρτο Έκο

Κανείς δεν λέει όχι σε ένα aperitivo!

Η αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών είναι διαδεδομένη και στη Μπολόνια. Από τις 19.00 και μετά θα δείτε δεκάδες ανθρώπους να συναντιούνται στα μπαρ για ένα ελαφρύ ποτό συνοδευόμενο από κάποιο σνακ. Το spritz είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι, και το φτιάχνουν εξαιρετικά στο Ruggine (Vicolo Alemagna 2/c).

Περάστε μια βόλτα και από την κοντινή Piazza Santo Stefano με το τριγωνικό σχήμα, γνωστή και ως “η πλατεία των Επτά Εκκλησιών“, ενώ μπορείτε να συνεχίσετε για κοκτέιλ στο bar Stanze (Via Borgo di San Pietro 1), το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια παλιά εκκλησία.

bar Stanze
Το bar Stanze βρίσκεται μέσα σε μια παλιά εκκλησία.

Ξακουστή για το night life της είναι και η περιοχή των pub, η Via del Pratello, ενώ το καλοκαίρι το mercato delle Erbe, μέσα και έξω, σφύζει από ζωή.

mercato delle Erbe 2
Το καλοκαίρι όλα ζωντανεύουν!

Fico Eataly World

Το Fico Eataly World (Via Paolo Canali 8) είναι το πιο μεγάλο πάρκο φαγητού στην Ευρώπη. Επιβιβαστείτε στο Ficobus, το ειδικό λεωφορειάκι, που βρίσκεται στον κεντρικό σταθμό των τρένων και κοστίζει 7 ευρώ με επιστροφή και σε περίπου 20 λεπτά θα βρεθείτε σε έναν γαστρονομικό παράδεισο. Παραδοσιακά τοπικά προϊόντα από την Εμίλια-Ρομάνια αλλά και από την υπόλοιπη Ιταλία σας περιμένουν να να τα δοκιμάσετε.

mortadella
Στη Μπολόνια δοκιμάστε οπωσδήποτε μορταδέλα.

Εκτός Μπολόνια…

Είναι αδύνατον να προσπεράσετε την Πάρμα και το προσούτο της. Παράγεται στους λόφους γύρω από την πόλη από χοιρινά προερχόμενα από τρεις συγκεκριμένες ράτσες. Το κρέας καλύπτεται με χοντρό θαλασσινό αλάτι, αφήνεται να ωριμάσει για λίγες ημέρες, ξεπλένεται, περνιέται εξωτερικά με λαρδί και ξαναωριμάζει για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να δείτε τα διάφορα στάδια παραγωγής στην οικογενειακή βιοτεχνία La Perla.

breakfast
Προσούτο και παρμεζάνα…

Στην Πάρμα, επίσης, τεράστια κεφάλια παρμεζάνας ωριμάζουν πάνω σε ξύλινα ράφια, σε σκοτεινά κελάρια, για τουλάχιστον δώδεκα μήνες. Για καθένα από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 550 λίτρα γάλακτος. Επισκεφτείτε ένα εργαστήριο παραγωγής παρμεζάνας και δοκιμάστε το εκλεκτό τυρί στον τόπο παραγωγής του. Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται γύρω από την Πάρμα και σχεδόν όλες είναι επισκέψιμες.

Στη Μόντενα, 44 χλμ. βόρεια της Μπολόνια, θα σταματήσετε για το βαλσάμικο ξίδι και για την Osteria Francescana, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2018, που έχει διακριθεί με 3 αστέρια Michelin. Η κοινοπραξία παραγωγών βαλσάμικου προσφέρει ξεναγήσεις στα αμπέλια και στους χώρους παραγωγής, καθώς και γευσιγνωσίες.

caprese
Γεύση Ιταλίας…

Το It Girl περνά 24 ώρες στο κόκκινο, γεμάτες εικόνες και γεύσεις στη Μπολόνια. Διαβάστε παραπάνω εδώ.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *