Ταξίδι στη Βηθλεέμ: Επιστροφή στα πρώτα Χριστούγεννα!

Μέρες γιορτών κι η σκέψη ενός ταξιδιού στη Βηθλεέμ, στο μέρος όπου όλα ξεκίνησαν, φαντάζει τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Όταν επισκέπτεται κανείς τους Αγίους Τόπους την εποχή που διαδραματίστηκαν τα Θεία γεγονότα, μπορεί ίσως να νιώσει περισσότερο την αύρα των Χριστουγέννων. Πάμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε μαζί το “Άστρο” και να ανακαλύψουμε το πραγματικό νόημα των ημερών!

bethlehem_1
Πάμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε μαζί το “Άστρο“!

Αν βρεθείτε στην Παλαιστίνη και συγκεκριμένα τη Βηθλεέμ, τις ημέρες των γιορτών θα συναντήσετε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει από ολόκληρο τον κόσμο για να προσκυνήσουν στο Σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Χριστός.  Το θρησκευτικό κλίμα μάλιστα είναι τόσο έντονο, αφού παρά τον αυστηρό έλεγχο στα σύνορα, οι πιστοί επιμένουν στο στόχο τους.

Μόλις 10 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ βρίσκεται η μικρή πόλη των 25.000 κατοίκων, τόπος γέννησης τόσο του Δαβίδ όσο και του Ιησού. Παρά το περιορισμένο της μέγεθος, αποτελεί πόλο έλξης προσκυνητών, κυρίως λόγω της Βασιλικής της Γεννήσεως, του ναού που, σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκεται στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

bethlehem_2
Από την κεντρική πλατεία της Βηθλεέμ δεν θα μπορούσε να λείπει μια Χριστουγεννιάτικη Αγορά!

Ο ναός της Γεννήσεως

Κεντρική αρτηρία της Βηθλεέμ είναι η φιδωτή οδός Manger, που καταλήγει στην ομώνυμη πλατεία (Manger σημαίνει “Φάτνη“). Αξίζει να περιηγηθεί κανείς στην παλιά πόλη και στο σουκ, που βρίσκονται στο λόφο κοντά στην πλατεία της Φάτνης, για να “ρουφήξει λίγο από το βιβλικό άρωμα” της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία, απέναντι από το Δημαρχείο, θα συναντήσετε τη Βασιλική της Γεννήσεως. Χτίστηκε το 327-333 μ.Χ. από την Αγία Ελένη πάνω στο Σπήλαιο όπου εκπληρώθηκε η προφητεία του Ησαΐα με την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Ο χώρος με τη μεγαλύτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία είναι το Άγιο Σπήλαιο, που βρίσκεται κάτω από το Καθολικό του Ναού και το Ιερό Βήμα. Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης.

nativity_church
Το Άγιο Σπήλαιο βρίσκεται κάτω από το Καθολικό του Ναού.

*Στο σημείο της Γέννησης είναι τοποθετημένο ένα ασημένο αστέρι με 14 αχτίδες, το οποίο συμβολίζει το “Άστρο της Βηθλεέμ“.

Απέναντι από τον τόπο της Γέννησης είναι η Αγία Φάτνη. H Αγία Ελένη βρήκε την αυθεντική πήλινη Φάτνη και την αντικατέστησε με μια ασημένια. Αυτή μεταφέρθηκε στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη και σωζόταν έως το 12ο αι.

Πλάι στη Φάτνη βρίσκεται το Προσκύνημα των Μάγων και βορειοδυτικά του Σπηλαίου υπάρχει μια δεξαμενή από όπου η Παρθένος άντλησε νερό για να πλύνει το Θείο Βρέφος.

nativity_church_2
Η Βασιλική της Γεννήσεως χτίστηκε το 327-333 μ.Χ. από την Αγία Ελένη.

*Ο ελληνορθόδοξος Ναός της Γεννήσεως, καθώς και το έργο της αναστήλωσης, σήμερα τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.

Πώς να φτάσετε από την Ιερουσαλήμ στη Βηθλεέμ

Η Βηθλεέμ, όπως και τα περισσότερα βιβλικά προσκυνήματα, βρίκονται στην Παλαιστίνη. Αυτό που συνήθως θα σας συμβουλεύσουν τόσο οι ντόπιοι όσο και τα ταξιδιωτικά blogs είναι να ταξιδέψετε ως εκεί με γκρουπ η ξεναγό, για να σας διευκολύνει με τη διέλευση των συνόρων.

nativity_church_4
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά προσκυνήματα!

Η δεύτερη επιλογή είναι να πάρετε λεωφορείο που ξεκινάει από την πύλη της Δαμασκού στην Ιερουσαλήμ, κοστίζει ελάχιστα και σας μεταφέρει μέχρι τη Βηθλεέμ. Για την επιστροφή, μπορείτε να πάρετε ταξί μέχρι τα σύνορα, αφού διαπραγματευτείτε πρώτα την τιμή.

Έξω από το Ναό της Γεννήσεως θα δείτε πάρα πολύ κόσμο. Καλό θα ήταν να βρείτε έναν ξεναγό για να σας οδηγήσει πιο γρήγορα εντός του Ναού. Οι περισσότεροι μιλάνε και ελληνικά, οπότε μην εκπλαγείτε!

nativity_church_3
Ο Ναός της Γεννήσεως, καθώς και το έργο της αναστήλωσής του, σήμερα τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.

Πάμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε μαζί το “Άστρο” και να ανακαλύψουμε το πραγματικό νόημα των ημερών!

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *