Βερολίνο: Ταξίδι σε “Συμφωνία” με μια Μεγαλούπολη!

Το ταξίδι στο Βερολίνο ξεκινά παραλλάσοντας τον τίτλο μιας ταινίας του 1927. Αβάνγκαρντ διάθεση, γεμάτη από την ενέργεια και την ταχύτητα μιας ανερχόμενης μεγαλούπολης των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ποια η σχέση της άραγε με τη σημερινή πόλη; Το Βερολίνο το δίχως άλλο παραμένει ζωντανό κι ανήσυχο, με μια συνεχή τάση αμφισβήτησης προς τις καθιερωμένες τάσεις και στυλ. 

Το Βερολίνο είναι μια πόλη τόσο ιδιαίτερη όσο και η ιστορία της. Για να έρθει ο επισκέπτης σε “συμφωνία” μαζί της θα πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν της. Μια πόλη, που παρέμεινε διχασμένη επί σειρά δεκαετιών, ενώθηκε πριν τη δεκαετία του ’90, συνεπαίρνοντας δημιουργικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε ένα καζάνι πολιτιστικών αναζητήσεων. Το Βερολίνο απέχει από κάθετι παραδοσιακά γερμανικό, είναι μια σύγχρονη μητρόπολη του κόσμου!

berlin_winter
Ο χειμώνας στο Βερολίνο είναι ενίοτε βαρύς.

Οι δύο πόλεις που ενώθηκαν –Ανατολικό και Δυτικό– συντέλεσαν στη δημιουργία μια πρωτεύουσας αραιοκατοικημένης κι απλωμένης. Η πόλη διαθέτει πολλούς ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου. Ακόμη και αν του αρέσει το περπάτημα, ο επισκέπτης που θέλει να το εξερευνήσει και να αφουγκρασθεί το σφυγμό του Βερολίνου θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά τους προορισμούς, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι η πόλη μεταμορφώνεται και απολαμβάνει την κουλτούρα των πάρκων. Κάθε εποχή, βέβαια, δίνει σημαντικές αφορμές για ταξίδι: ο Φεβρουάριος για το διάσημο φεστιβάλ κινηματογράφου, ο Μάιος και ο Ιούνιος για το Culture Carnival και το Gay Pride, ο Σεπτέμβριος για τις εκθέσεις τέχνης και τα φεστιβάλ μουσικής και ο Δεκέμβριος για την κοσμοπολίτικη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

berlin_1
Το Βερολίνο είναι ένα “καζάνι” πολιτιστικών αναζητήσεων.

Γνωρίστε το Βερολίνο

Για να γνωρίσετε την πόλη, ξεκινήστε από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Από εκεί διασχίζετε με τα πόδια τη λεωφόρο Unter den Linden με κατεύθυνση το “νησί των μουσείων” ( www.museumsinsel-berlin.de ).

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μουσείο της Περγάμου με τα εκθέματα της Περγάμου, της Μιλήτου και της Εγγύς Ανατολής. Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην ισλαμική τέχνη. Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων εκεί βρίσκεται και το πανέμορφο ζωγραφιστό δωμάτιο του εμπόρου από το Χαλέπι.

ubahn
Ποδήλατο για τον επισκέπτη που θέλει να αφουγκρασθεί το σφυγμό του Βερολίνου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το Εβραϊκό Μουσείο. Αποτελεί ταυτόχρονα αρχιτεκτονικό ορόσημο και πρότυπο αισθητικής ως προς τον τρόπο προβολής των εκθεμάτων του. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό οικοδόμημα, σχεδιασμένο από τον Daniel Liebeskind, που αν το δείτε από ψηλά μοιάζει με κεραυνό ( www.jmberlin.de ).

Μη χάσετε τέλος τη θέα από το γυάλινο θόλο του Reichstag, της γερμανικής Βουλής, από τον οποίο έχετε όλη την πόλη στα πόδια σας. Ενδιαφέρον έχει το μουσείο-αρχείο Bauhaus, όπου φιλοξενούνται τα πρωτότυπα σχέδια του διάσημου καλλιτεχνικού ρεύματος.

Δυτικό ή Ανατολικό;

Αυτό το ερώτημα αποσχολεί όλους τους επισκέπτες. Στο Ανατολικό Βερολίνο περπατήστε την Karl Marx Alee, κατά μήκος των προσόψεων των άλλοτε τεράστιων σοσιαλιστικών μπλοκ, θα πάρετε μια ιδέα για το πώς ήταν η ζωή πριν την πτώση του τείχους. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε εναλλακτικά καφέ με πρωτότυπη διακόσμηση και πρωτοποριακή μουσική.

Alexanderplatz
Το αλλοτινό κέντρο του ανατολικού τμήματος…

Στη φημισμένη Alexander Platz, το αλλοτινό κέντρο του ανατολικού τμήματος, ορθώνεται ο ψηλότερος πύργος-παρατηρητήριο στην Ευρώπη. O Fernsehturm, πύργος της τηλεόρασης, με συνολικό ύψος 365 μέτρα, ορατός σχεδόν από παντού στο Βερολίνο, προσφέρει πλέον μοναδική θέα της πόλης από την κορυφή του.

Μην παραλείψετε τη βόλτα στα σωζόμενα τμήματα του τείχους. Το μεγαλύτερο κομμάτι τείχους, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, είναι καλυμμένο από γκράφιτι με σύγχρονα αλλά και με προ της πτώσης έργα. Επίσης υπάρχουν το πολύ μικρότερο σωζόμενο τμήμα στο μνημείο του τείχους ή αυτό κοντά στο διάσημο Checkpoint Charlie, την πιο γνωστή πύλη εισόδου στο Ανατολικό Βερολίνο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

flea_market
H κουλτούρα των παζαριών στο Βερολίνο

Ενδιαφέρουσα είναι η βόλτα και στην Potsdamer Platz, το επίκεντρο της άλλοτε νεκρής ζώνης. Στη θέση των εγκαταλειμμένων κτιρίων του ’50 υψώνονται ουρανοξύστες σχεδιασμένοι από παγκόσμια γνωστούς αρχιτέκτονες, ενώ δημοφιλής και πολύβουος έχει γίνει πλέον ο χώρος κάτω από τον τεράστιο θόλο του Sony Center, όπου στεγάζονται γραφεία, διαμερίσματα, σινεμά, εστιατόρια, το Μουσείο Κινηματογράφου και τα κεντρικά γραφεία της Sony στην Ευρώπη.

H κουλτούρα των παζαριών, τέλος, είναι κάτι το ιδιαίτερο στο Βερολίνο. Η υπαίθρια αγορά Nowkoelln θεωρείται προορισμός για ρούχα second-hand και είναι αυτή με τους περισσότερους πωλητές.

Berlin2
Σε “συμφωνία” με το Βερολίνο!

Το Βερολίνο είναι μια πόλη τόσο ιδιαίτερη όσο και η ιστορία της. Για να έρθει ο επισκέπτης σε “συμφωνία” μαζί της θα πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν της.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Comments 1

  1. Berlinale 2020: Εικόνες του Βερολίνου μετά την προβολή
    Reply

    […] Το Βερολίνο είναι μια πόλη τόσο ιδιαίτερη όσο και η ιστορία της. Για να έρθει ο επισκέπτης σε “συμφωνία” μαζί της θα πρέπει να γνωρίζει εξίσου καλά τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν της. Δείτε παραπάνω εδώ. […]

    2 Μάρτιος, 2020

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *