Βαλκανικό Κoκτέιλ Μέρος 1ο: Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο στη Σόφια

 • Βαλκανικό Κoκτέιλ Μέρος 1ο: Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο στη Σόφια
 • Βαλκανικό Κoκτέιλ Μέρος 1ο: Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο στη Σόφια
 • Βαλκανικό Κoκτέιλ Μέρος 1ο: Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο στη Σόφια
 • Βαλκανικό Κoκτέιλ Μέρος 1ο: Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο στη Σόφια

Υπάρχουν προορισμοί που σφηνώνονται στο νου σου για καιρό. Τα Βαλκανία, τι κι αν φαίνονται εύκολο ταξίδι, είναι ένας από αυτούς. Η γοητεία τους οφείλεται στο ότι βρίσκονται ταυτόχρονα τόσο κοντά και τόσο μακριά από τη χώρα μας, συγκεντρώνουν ετερόκλιτα μεταξύ τους στοιχεία και πολιτικά ενίοτε “βράζουν σαν καζάνι”.

Για το ταξίδι που θα βρίκεται για πάντα στην κορυφή της λίστας του It Girl γράφει σήμερα η Αμαλία. Με το αυτοκίνητο στα Βαλκάνια, λοιπόν, και πρώτη στάση η Σόφια, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Πάμε να γνωρίσουμε μια πόλη χαλαρή κι ευχάριστη, που συνδυάζει την Ανατολή και τη Δύση με το δικό της τρόπο. Ιδανικός προορισμός για ένα 2ήμερο, η Σόφια με όμορφο κέντρο, πάρκα, μουσεία, γκαλερί, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή μοιάζει να τα έχει όλα!

amalia_sofia
Βαλκανικό Road Trip παρέα με την Αμαλία Πώποτα.

Προετοιμαστείτε για τη Σόφια

Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα της ΕΕ, είναι ίσως και η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της ανομοιογένειας των Βαλκανίων. Δεν αποκλείεται να συναντήσετε στο δρόμο κάρα παράλληλα με πολυτελή, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, δίπλα στις θεόρατες, μουντές, σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες θα δείτε υπερσύγχρονα και ντιζαϊνάτα εμπορικά κέντρα.

Συνιστώ το ταξίδι με αυτοκίνητο, ειδικά αν ξεκινήσετε από τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ίσως πιο συναρπαστικό από κάθε άλλο είδος ταξιδιού κι ο μοναδικός τρόπος να συνειδητοποιήσετε τις διαφορές όχι μόνο στα τοπία αλλά και στους ανθρώπους, στον τρόπο ζωής, στην κάθε οικονομία ξεχωριστά.

Αν το να περάσετε τα σύνορα σας φαινεται βουνό, θα εκπλαγείτε. Εμείς επιλέξαμε να περάσουμε στη γειτονική χώρα από τον Προμαχώνα. Μετά από έναν απλό, σχεδόν μηδαμινό έλεγχο της αστυνομικής ταυτότητας, είστε ελεύθεροι να περάσετε στη Βουλγαρία. Η Σόφια σε 190 χλμ και σχεδόν τρεις ώρες ταξιδιού θα βρισκόταν μπροστά μας.

*Ο δρόμος είναι γρήγορος και αρκετά άνετος, αν εξαιρέσουμε το κομμάτι Σαντάνσκι-Μπλαγκόεβγκραντ, όπου δεν υπάρχει διπλή λωρίδα ανά κατεύθυνση.

**Είναι σημαντικό για τους οδηγούς να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να έχουν πάντα τα φώτα αναμμένα.

Vitosha
Η κεντρική εμπορική λεωφόρος της πόλης είναι η οδός Vitosha.

Φτάνοντας στη Σόφια

Η Σόφια είναι χτισμένη πλάι σε βουνό, γι αυτό και κάποια απ’ τα προάστια της είναι ημιορεινά, ενώ το χειμώνα κάνει κρύο και χιονίζει συχνά. Η πρώτη όψη που θα αντικρίσει κανείς καθώς την προσεγγίζει οδικώς δεν προμηνύει σε τίποτα αυτό που κρύβει στην καρδιά της. Το μάτι υπερνικούν τα κτίρια-κατάλοιπα του σοβιετισμού χτισμένα πυκνά-πυκνά σαν μανιτάρια ανάμεικτα με μοντέρνα κτίρια, άναρχα.

Μια βόλτα, ωστόσο, στο κέντρο της πόλης είναι σα να ξεφυλλίζεις φωτογραφικό άλμπουμ από διαφορετικές εποχές. Μεγάλοι λεωφόροι και πολύπλευρη αρχιτεκτονική χαρακτηρίζουν τη βουλγαρική πρωτεύουσα. Περίτεχνα νεοκλασικά του 18ου και 19ου αιώνα συνυπάρχουν με δημόσια κτίρια σταλινικού ρυθμού, ογκώδη και αυστηρά συμπλέγματα, εκκλησίες και τεράστια πάρκα. Σίγουρα πρόκειται για μια καταπράσινη πόλη.

yellow-tiles-sofia
Τα κίτρινα πλακάκια κάνουν την πόλη να φαίνεται κατακίτρινη!

Αξιοθέατα στη Σόφια

Η κεντρική εμπορική λεωφόρος της πόλης είναι η οδός Vitosha, που πήρε το όνομα της απ’ το βουνό δίπλα στη Σόφια. Προσφέρει ψώνια, καφέδες, φαγητό, πολυκοσμία, μουσικές… Ένας περίπατος τριγύρω οδηγεί σε άλλα βασικά κεντρικά σημεία. Τα χαρακτηριστικά κίτρινα πλακάκια, είναι αυτά που μπογιατίζουν την πόλη με χρώμα κίτρινο, φυσικά!

*Λέγεται πως όλες οι σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα παίρνονται στα κίτρινα πλακάκια, αφού τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια βρίσκονται εκεί.

Στο ίδιο περίπου οικοδομικό τετράγωνο συναντά κανείς το Εθνικό Θέατρο, ίσως το εντυπωσιακότερο και μεγαλοπρεπές νεοκλασικό της πόλης, το Παλάτι, τη Βουλή και τον καθεδρικό ναό Αλεξάντερ Νιέφσκι με τους εντυπωσιακούς χρυσούς τρούλους του. 

*Ο ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καθεδρικός στα Βαλκάνια, μετά την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι

alexander nevsky cathedral sofia
Ο καθεδρικός ναός της Σόφιας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

Λίγο πιο δίπλα απ’ το ναό υπάρχει ένα αυτοσχέδιο παζάρι μικροπωλητών με άφθονη πραμάτεια από αντικείμενα αντίκες, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής μέχρι και σουβενίρ.

sofia_bench
Συνάντηση στο διασημότερο παγκάκι της πόλης

Στην πλατεία Slaveykov υπάρχει το διασημότερο παγκάκι της πόλης, σημείο ραντεβού των περισσότερων Σοφιανών. Αξίζει μια φωτογραφία μαζί με τα αγάλματα των δύο βούλγαρων ποιητών που κάθονται στο παγκάκι και λίγος χρόνος, στο υπαίθριο παζάρι βιβλίου που γίνεται εκεί.

Στην πόλη υπάρχουν ακόμα τα δημόσια λουτρά, το Πανεπιστήμιο, η Βιβλιοθήκη με τα αγάλματα του Κύριλλου και του Μεθόδιου, η μικρή αλλά πανέμορφη ρωσική εκκλησία επίσης με χρυσούς τρούλους, το τζαμί, η κεντρική αγορά Halite και η Εβραϊκή Συναγωγή.

national_theatre-sofia
Το Εθνικό Θέατρο, ίσως το εντυπωσιακότερο και μεγαλοπρεπές νεοκλασικό της πόλης!

Κατηφορίζοντας προς το τζαμί, υπάρχει το Zhenski Pazar, το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο παζάρι της Σόφιας. Εκεί, εκτός των άλλων, θα βρείτε μαγαζιά αράβων μεταναστών, από κουρεία μέχρι κρεοπωλεία, μαγαζάκια με τυροκομικά και αλλαντικά, καθώς και φολκλόρ σουβενίρ.

russian_church_sofia
Η μικρή αλλά πανέμορφη ρωσική εκκλησία

Φαγητό στη Σόφια

Η Σόφια βρίθει σε καφέ και εστιατόρια. Θα βρείτε τόσο διεθνή όσο και παραδοσιακή κουζίνα. Υπάρχει ποικιλία γεύσεων, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε μερικά παραδοσιακά πιάτα. Παραδοσιακές ταβέρνες υπάρχουν πολλές. Η βουλγάρικη κουζίνα περιλαμβάνει σούπες, καλομαγειρεμένο κρέας, κυρίως χοιρινό, τουρσιά, πικάντικα ορεκτικά και αλλαντικά. Πολύ δημοφιλές είναι το λάχανο σε διάφορες παραλλαγές.

*Το φαγητό είναι πολύ καλό και δεν κοστίζει πολύ, αφού με περίπου 20 λέβα (10 ευρώ/άτομο), μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα λουκούλλειο γεύμα.

sofia_food
Η βουλγάρικη κουζίνα περιλαμβάνει σούπες, κρέας, κυρίως χοιρινό, τουρσιά, πικάντικα ορεκτικά και αλλαντικά.

Τα tips της Αμαλίας

Στη Σόφια θα σας κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της. Βυζάντιο, οθωμανισμός, νεοκλασικισμός και μπόλικη δόση σοσιαλισμού μαζί με την παράφορη ανάπτυξη μιας σύγχρονης Ευρώπης. Πρόσωπα άλλοτε ευδιάθετα και άλλοτε σκυθρωπά, πλούτος και φτώχεια, όλα αυτά μαζί σε ένα ντελίριο αέρα… βαλκανικού!

 • Στη Βουλγαρία ταξιδεύετε με ταυτότητα.
 • Σχετικά με τη διαμονή, υπάρχουν πολλές επιλογές και για όλα τα βαλάντια. Δύο οικονομικές λύσεις στο κέντρο της πόλης είναι ο ξενώνας Sofia Choice Guesthouse και το Hello Sofia Guesthouse.
 • Το τραμ προσφέρει την ευκαιρία για έξτρα περιπλάνηση μέσα στη Σόφια, ενώ το εισιτήριο κοστίζει κάτι λιγότερο από 2 λέβα, μόλις 0, 80 λεπτά του ευρώ. Η Σόφια διαθέτει και μετρό.
 • Ευρώ σε λέβα θα αλλάξατε στα ανταλλακτήρια της πόλης, ενώ συναλλαγές γίνονται και με κάρτα. Ένα ευρώ είναι περίπου δύο λέβα.
 • Στην επικοινωνία σας δε θα δυσκολευτείτε. Θα χρησιμοποιήσετε κυρίως τα αγγλικά.
 • Πλέον, δεν επιβαρύνεστε για τις κλήσεις από και προς την Ελλάδα.
tram_sofia
Έξτρα περιπλάνηση με το τραμ

Μήπως θέλετε κι εσείς να μοιραστείτε μαζί μου ένα ταξίδι σας;

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Comments 3

 1. Βαλκανικό κοκτέιλ μέρος 2ο: Με την Αμαλία και τον Γιάννη στο Βελιγράδι
  Reply

  […] ταξιδέψαμε μέσω Βουλγαρίας με ενδιάμεσο σταθμό τη Σόφια, όπως διαβάσατε ήδη. Από τη Σόφια το ταξίδι διαρκεί […]

  1 Φεβρουάριος, 2018
 2. Κάλη
  Reply

  Η αλήθεια είναι ότι με τις τιμές που δίνει η Ryannair για Σόφια αξίζει να πας με τα χίλια και με αεροπλάνο. Στην Βουλγαρία μου αρέσει το φαγητό τους, πλούσιο και γευστικό και πάμφθηνο! Με ξεσηκώνεις λεμε!

  24 Οκτώβριος, 2018
  • Γιώτα Μπουγά
   Reply

   Ταξιδιωτική διάθεση στο έπακρο!

   24 Οκτώβριος, 2018

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *