Στεμνίτσα-Δημιτσάνα: Ένα διήμερο στις γειτονιές του Λούσιου!

Ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα Γορτυνία. Πέτρινα χωριά, βουνά γεμάτα έλατα, φαράγγια, ορμητικά νερά, περιπατητικά μονοπάτια και μοναστήρια σκαρφαλωμένα στα βράχια. Το It Girl περνά ένα διήμερο στις γειτονιές του Λούσιου κι εξερευνά τη Στεμνίτσα και τη Δημιτσάνα!

Η Στεμνίτσα και η Δημητσάνα είναι τα “πέτρινα κοσμήματα” της Αρκαδίας. Εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη πρώτα απ’ όλα με την ομορφιά τους. Ακολουθούν τα πέτρινα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα καταπράσινα τοπία, τα σπουδαία αξιοθέατα αλλά και η αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη που κατέστησε τις δύο κωμοπόλεις αγαπημένους προορισμούς για τους εκδρομείς.

mainalo
To Μαίναλο υψώνεται σαν τείχος φορτωμένο έλατα!

Πιο πάνω, Μαίναλο και όρη Γορτυνίας υψώνονται σαν τείχη φορτωμένα έλατα και κέδρους. Στα χαμηλά, κυλά ο Λούσιος με γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους, μπαρουτόμυλους κάποτε. Πηγή ενέργειας από την προβιομηχανική περίοδο το νερό, πηγή ζωής έως σήμερα.

“Τόσο κοντά στην Αθήνα και ταυτόχρονα τόσο μακριά, πραγματική ξεκούραση για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Δεν ξέρω ποια εικόνα έρχεται πρώτα στο νου. Η θέα των πετρόχτιστων χωριών από ψηλά, όπου τίποτα δεν μπορούσε να διαταράξει την ησυχία, σε αντίθεση με το Λούσιο και τον ήχο του ορμητικού νερού που έφτανε στ’ αυτιά μου, σχεδόν 300 μέτρα πιο πάνω.”

lousios_gorge
Το φαράγγι του Λούσιου, 300 μέτρα πιο κάτω…

Δημητσάνα

Κτισμένη στη θέση της αρχαίας Τεύθιδος, η Δημητσάνα δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται και να αποτελεί διοικητικό και εμπορικό κέντρο. Τα στενά καλντερίμια της καθοδηγούν τον επισκέπτη όχι μόνο σε ένα πανέμορφο χωριό αλλά σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

Ο παραδοσιακός οικισμός, με τα ψηλά, πέτρινα πυργόσπιτα, απλώνεται σε δυο αντικριστούς λόφους. Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα επιβλητικά αρχοντικά και επισκεφθείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.

Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο.

dimitsana
Η Δημητσάνα, το “πέτρινο κόσμημα” της Αρκαδίας

*Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, η Δημητσάνα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι.

**Στη Δημητσάνα θα βρείτε μερικούς από τους καλύτερους ξενώνες της περιοχής και βέβαια ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και cafes και bars.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δημητάνα εδώ.

stemnitsa_2
Βόλτα στη Στεμνίτσα

Στεμνίτσα

Λίγο πιο πέρα από τη Δημήτσάνα, στα 8 χλμ. απόσταση, βρίσκεται η Στεμνίτσα. Χτισμένη στα 1.080 μέτρα, ανάμεσα σε τέσσερις ρεματιές, έγινε γνωστή για την αμυντική της αρχιτεκτονική κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Οι άνθρωποι είναι απλοί και φιλόξενοι. Ως γνήσιοι ορεσίβιοι έμαθαν να σέβονται τη φύση, να φροντίζουν και να υπερασπίζονται το χωριό τους!

Ακολουθώντας τα λιθόστρωτα καλντερίμια μέχρι τη συνοικία του Κάστρου θα αντικρίσετε τα παλιά σπίτια με τα ανώγια, τα κατώγια και τα ξύλινα χαγιάτια αλλά και τα μεταγενέστερα πολυώροφα και πυργοειδή κτίσματα. Η Στεμνίτσα δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται κι, έτσι, είναι ορατή η εξέλιξη στην αρχιτεκτονική της, προσθήκη μπαλκονιών, διάνοιξη περισσότερων παραθύρων κ.λπ.

prodromos_monastery
H Μονή Προδρόμου στέκει “κρεμασμένη” στο φαράγγι του Λούσιου.

Η Στεμνίτσα παραμένει ένα ζωντανό χωριό χάρη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που διατηρεί μια παράδοση αιώνων και απ’ την οποία αξίζει να περάσετε μια βόλτα. Ωστόσο, το μεγάλο της προσόν είναι η θέση της, αφού αποτελεί εξαιρετική βάση για βόλτες στην ευρύτερη περιοχή.

*Αν ο καιρός το επιτρέπει, αξίζει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στο Λούσιο, ποδήλατο βουνού και πεζοπορίες στο Μαίναλο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Στεμνίτσα εδώ.

stemnitsa
Τίποτα δεν θα μπορούσε να διαταράξει την ησυχία στη Στεμνίτσα.

Φαράγγι του Λούσιου

Ο Λούσιος είναι ένα μικρό ποτάμι, το οποίο, αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, καταλήγει στον Αλφειό ποταμό, έχοντας διασχύσει ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας, με μήκος 15 χλμ. και ύψος που ξεπερνά τα 300 μέτρα. Το φαράγγι, εκτός από τη σπάνια ομορφιά του, έχει μακραίωνη ιστορία και έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου. Σ’ αυτά τα ιστορικά μοναστήρια οφείλεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως το “Άγιο Όρος της Πελοποννήσου“. Το φαράγγι από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως “περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου” και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ancient_gorthys
Το γεφύρι του Πολυγένη οδηγεί στην αρχαία Γόρτυνα!

Ακριβώς κάτω από τη Δημητσάνα ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου, στο οποίο δεσπόζει η Μονή Φιλοσόφου. Κρυφό Σχολειό επί Τουρκοκρατίας, ιερατική σχολή αργότερα, έδωσε τα σκήπτρα στη Νέα Μονή τον 17ο αιώνα, όπου λειτούργησε αρχικά η Σχολή Δημητσάνας. Στα πόδια σας το υπερθέαμα του Λούσιου. Πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά, γεφύρια και νερόμυλοι αναλαμβάνουν την κάθαρση του μυαλού και της ψυχής.

Αν ξεκινήσετε την εξόρμηση από τη Στεμνίτσα, μέσω του χωριού Ελληνικό, ο δρόμος τερματίζει στο γεφύρι του Πολυγένη. Εδώ βρίσκεται η αρχαία Γόρτυνα, με το φημισμένο στην αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού. Αν κινηθείτε νότια, ακολουθείστε τη σήμανση για τα Κυκλώπεια τείχη (40 λεπτά), αν κινηθείτε βόρεια, σας περιμένει η Μονή Προδρόμου, κρεμασμένη στην κυριολεξία μέσα στο φαράγγι του Λούσιου. Μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που θα αντικρίσετε ποτέ.

Περισσότερες πληροφορίες για το φαράγγι του Λούσιου εδώ.

church_lousios
Ο ναός του Αγίου Ανδρέα, κι αυτός μέρος του “Αγίου Όρος της Πελοποννήσου”.

Πληροφορίες

Στην περιοχή μπορείτε να πάτε είτε μέσω Τριπόλεως, περνώντας από το Χρυσοβίτσι, είτε μέσω Μεγαλόπολης. Συντομότερη διαδρομή είναι μέσω Τριπόλεως, ωστόσο δεν ενδείκνυται όταν έχει χιόνι. O πιο σίγουρος δρόμος για Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι μέσω Νεστάνης. Από αυτή την έξοδο, η Δημητσάνα απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα και η Στεμνίτσα 58. Συνολικά η περιοχή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Αν και η high season διαρκεί από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, το καλοκαίρι στα αρκαδικά βουνά έχει άλλη χάρη και οι πιστοί ολοένα πληθαίνουν.

lousios_gorge2
Το φαράγγι έχει σπάνια ομορφιά.

Στην τοπική κουζίνα κυριαρχούν τα ντόπια κρέατα και τυροκομικά, ενώ τα χειροποίητα ζυμαρικά νοστιμίζουν το μενού των εστιατορίων. Χοιρινό λαγωτό με καρυδάτη σκορδαλιά, αρνάκι με σέλινο ή, ακόμα καλύτερα, με μυρώνια, πίτες με τραχανά και αλανιάρης κόκορας με χυλοπίτες, πέστροφα ποταμίσια, αρνίσια παϊδάκια από ντόπια κρέατα που κόβονται επιτόπου και γίδα ή ζυγούρι βραστό με το ζωμό σερβιρισμένο χωριστά είναι μερικά από τα κλασικά πιάτα.

*Για φαγητό λειτουργεί η ταβέρνα Στεμνίτσα (τηλ. 27950-81371) με ψητά και μαγειρευτά και το καφενείο Γερουσία (τηλ. 27950-81253) για τσίπουρο με μεζέ και σπιτικά γλυκά. Νέα άφιξη το Κάστρο (τηλ. 6981-457661) με νόστιμα πιάτα.

**Στη Δημητσάνα οι επιλογές είναι πιο πολλές. Θα βρείτε ταβέρνες, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και cafes και bars.

It_girl_archadia
Μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που θα αντικρίσετε ποτέ!

“Τόσο κοντά στην Αθήνα και ταυτόχρονα τόσο μακριά, πραγματική ξεκούραση για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή.”

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *