Μόλις μία ώρα από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής, η Αίγινα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους Αθηναίους τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Όμως, το Σεπτέμβριο, μόλις ολοκληρωθεί και το δημοφιλές πλέον Φεστιβάλ Φιστικιού, το νησί αλλάζει όψη. Οι τουρίστες φεύγουν, τα ξενοδοχεία κλείνουν, οι παραλίες αδειάζουν και οι σαφώς λιγότεροι πια επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να το εξερευνήσουν με την ησυχία τους!
Βοηθά και ο καιρός, καθώς δροσίζει μεν, αλλά σπάνια βρέχει πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Στη μία πλευρά του νησιού κυριαρχεί το άρωμα του πεύκου, ενώ στην άλλη του φασκόμηλου, ευωδιές που θα συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο τους ξέγνοιαστους περιπάτους σας.
Οι αρχαίοι ναοί
Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην Αίγινα είναι η Κολώνα, μια μαρμάρινη στήλη που στέκει μονάχη της σε ύψωμα πάνω από το λιμάνι. Πρόκειται για το τελευταίο απομεινάρι ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα (520 π.Χ.). Αξίζει μια βόλτα στον χώρο της ανασκαφής –όπου τα παλαιότερα ευρήματα χρονολογούνται από το 3000 π.Χ.–, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας. Υπολογίστε περίπου μία ώρα για την επίσκεψή σας και στα δύο.
Στην άλλη πλευρά του νησιού, περιτριγυρισμένος από πεύκα και με θέα στη θάλασσα, ο δωρικού ρυθμού ναός της Αφαίας (500-490 π.Χ.) δεσπόζει στον λόφο πάνω από την Αγία Μαρίνα. Είναι το σημαντικότερο μνημείο που σώζεται σήμερα από το ιερό της τοπικής θεάς Αφαίας, την οποία αναφέρει και ο Παυσανίας.
Εδώ η μαγεία δεν έχει εποχές. Αλλά η κορυφή του λόφου είναι πολύ πιο φιλόξενη χωρίς τον ήλιο από πάνω. Η θέα από το ναό είναι μεθυστική, το τοπίο σε συνεπαίρνει και ο χρόνος χάνεται ανάμεσα στους κίονες όσο ρεμβάζεις τη θάλασσα, τον πευκόφυτο περίγυρο και τη γείτονα πρωτεύουσα.
• Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας και αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας: Πατριάρχου Γρηγορίου Ε1, τηλ. 22970-22248, καθημερινά 10.00-17.15 πλην Τρίτης, είσοδος 4 ευρώ.
• Ναός της Αφαίας: Αγία Μαρίνα, τηλ. 22970-32398, καθημερινά 10.00-17.30. Το ομώνυμο μουσείο είναι ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα. Είσοδος 6 ευρώ.
Τα μουσεία και τα καποδιστριακά κτίρια, που τα γυρνάς όλα σε μία ημέρα
Το Αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και στον ναό της Κολώνας. Το Λαογραφικό, μέσα στην πόλη. Του Καπράλου, σπίτι και μουσείο μαζί. Όλα μικρά σε μέγεθος και απόσταση, όλα τεράστια σε αξία και ιστορία. Σας προτείνουμε να ξεναγηθείτε επίσης στα κτήρια της εποχής του πρώτου Κυβερνήτη, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης: Το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, το Κυβερνείο, η Εθνική Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη, ο Πύργος του Μαρκέλλου, το Ορφανοτροφείο (οι περιβόητες φυλακές), το Δημοτικό Θέατρο.
Οι ταβέρνες… και οι ψαροταβέρνες
Από τη μια επιλέγετε ανάμεσα σε αυτές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, τις πιο βουνίσιες, με τα βαριά τζάκια και την μυρωδιά του ψητού. Με κλασικά, χειμερινά πιάτα εκτελεσμένα σε παραλλαγές με ντόπια πεντανόστιμα υλικά. Κόκορας με μακαρόνια, κοκκινιστά, σταβλίσιες, ρεβυθάδες. Από την άλλη, οι γνωστές θαλασσινές ταβέρνες. Στο λιμάνι, στις Πόρτες και στην Πέρδικα. Με το ψάρι να βγαίνει φρέσκο από τους ψαράδες και τους ψήστες να βγάζουν όλο το μεράκι τους, απαλλαγμένοι από το φόρτο του καλοκαιριού.
Με απογευματινό δρομολόγιο Παρασκευής, αν θέλεις να πας όλο το ΠΣΚ. Με 2 πρωινά Σαββάτου, αν θες να πας ΣΚ. Με 2 πρωινά Κυριακής, αν θες να πας απλά μονοήμερο. Μονοήμερο μπορείς να πας και το Σάββατο, γιατί έχει και απογευματινά επιστροφής. Και όλα τα δρομολόγια, μπορείς να τα βρεις στο sf.gr.
Στην Πέρδικα
Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, δύο χερσόνησοι μοιάζουν να «στοχεύουν» το νησάκι της Μονής απέναντι, σαν ανοιχτό στόμα πεινασμένου ψαριού. Εδώ βρίσκεται το μικρό ψαροχώρι που ακούει στο όνομα Πέρδικα, παραπέμπει αρκετά στις Κυκλάδες και συγκεντρώνει επισκέπτες τόσο το καλοκαίρι όσο και τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου. Κάντε μια βόλτα στα στενά σοκάκια του και φτάστε μέχρι την άκρη της νότιας χερσονήσου, όπου θα βρείτε σε ένα κυκλικό κτίριο μια εντυπωσιακή camera obscura 360°.
Στη συνέχεια καθίστε σε μία από τις ψαροταβέρνες της Πέρδικας μπροστά στη θάλασσα και γευτείτε μπαρμπούνια, κουτσομούρες ή το ντόπιο κοκκινωπό ψαράκι κατσούλα: και τα τρία αυτόν τον καιρό είναι στα καλύτερά τους. Καλαμάρια, χταπόδια, γαύροι, μαρίδες και γαρίδες –όλα προερχόμενα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας– συμπληρώνουν άριστα το μενού της εποχής.
Πού να κολυµπήσεις στην Αίγινα
Μέσα στην πόλη θα βρεις τις παραλίες Αύρα, Παναγίτσα και Κολόνα, λίγο πιο κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο. Ένα βήµα από τη Χώρα, στον δρόµο προς Πέρδικα, βρίσκεται ο Άγιος Βασίλης –όταν φυσάει νοτιάς ο χώρος γεµίζει µε λάτρεις των windsurf και kitesurf–, ενώ παρακάτω βρίσκονται ο πρώτος και δεύτερος Μαραθώνας (οργανωµένες) µε ρηχά νερά, ξαπλώστρες, εστιατόρια, καφετέριες.
Η Πέρδικα έχει τα βραχάκια της για βουτιές, η Αγία Μαρίνα έχει τη µεγάλη αµµουδερή της παραλία µε τη γαλάζια σηµαία, και η Σουβάλα τα πρώην ιαµατικά λουτρά. Σταθερές επιλογές είναι: Κλειδί, Μουριώτη και Σαρπάς, ενώ πιο ήσυχες είναι η Bαγία, η παραλία στον Tούρλο και οι Πόρτες. Οι πιο κοσµοπολίτικες είναι το Bocampo στη Β΄ Μαραθώνα, το FykiBeachRestaurant στην περιοχή της Αιγινήτισσας και το KlimaBeachBar στο Κλειδί.
Γεύσεις από φιστίκι
Στη σύγχρονη εποχή πάντως, με τις ελάχιστες βροχές, ένα δέντρο που έχει καταφέρει να ευδοκιμήσει είναι η φιστικιά (στο νησί καλλιεργούνται 120.000 φιστικόδεντρα), αλλά και ο καρπός της, το μικρό και πολύ αρωματικό φιστίκι Αιγίνης, που αποτελεί προϊόν ΠΟΠ. Τα φετινά φιστίκια έχουν μόλις ψηθεί και σας προτείνουμε να τα προμηθευτείτε είτε από την «Κυψέλη» (Λεωφ. Δημοκρατίας 4 και Λεονάρδου Λαδά, τηλ. 22970-23729), είτε από το πρατήριο του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας» στο λιμάνι (Κανάρη 10), είτε από τo «Μούρτζης Παραδοσιακά Γλυκά» (Π. Ηρειώτη 57, τηλ. 22970-27649), όπου θα βρείτε επίσης νοστιμότατα παστέλια, φιστικάτα κ.ά.
Έξοδος για ποτό
Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, καθώς η νυχτερινή ψύχρα αυξάνεται προοδευτικά, η βραδινή διασκέδαση στο νησί δεν έχει θέα θάλασσα. Στο wine bar «Tortuga Artcafè» (Π. Ηρειώτη 43, τηλ. 22970-22210) θα βρείτε περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιού τόσο του ελληνικού όσο και του ξένου αμπελώνα. Στην «Αυλή» (Π. Ηρειώτη 17, τηλ. 22970-26438) θα συναναστραφείτε ντόπιους όλων των ηλικιών και στα «Περδικιώτικα» (Αφαίας 38, από Παρασκευή έως Κυριακή, τηλ. 22970-27171) θα πιείτε το ποτό σας στο ίδιο υπέροχο διατηρητέο κτίριο όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας υποδεχόταν τους καλεσμένους του στις δεξιώσεις που διοργάνωνε ως κυβερνήτης της Ελλάδας και το οποίο στέγασε αργότερα την πρώτη τράπεζα της Ελλάδας.
TIPS
• Εννέα μονοπάτια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που οδηγούν στην κορυφή του Ελλάνιου όρους και από το Σφεντούρι στον Αρχαίο Ελαιώνα, έχουν σηματοδοτηθεί και συντηρούνται από τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας και από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» (monopatiapolitismou.gr), το οποίο υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και κατεβάστε χάρτες για κάθε μονοπάτι στο energoi-aegina.gr.
• Η τέχνη της κεραμικής έχει μακρά παράδοση στο νησί της Αίγινας. Από τις 20 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα παραδίδονται μαθήματα αγγειοπλαστικής στον νέο χώρο του Εργαστηρίου Κεραμικής Τέχνης Κοττάκη (τηλ. 6976-843600 για κράτηση θέσης).