7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!

  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!
  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!
  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!
  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!
  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!
  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!
  • 7 ημέρες στα Δωδεκάνησα: Island hopping σε Ρόδο, Χάλκη και Τήλο!

Σεργιάνια στη Ρόδο, όπως η Αλίκη στο “Δόλωμα”, βουτιές σε κρυστάλλινα νερά στη Χάλκη και πεζοπορίες στην Τήλο. Υπάρχει χώρος για όλα σε 7 ημέρες διακοπών; Η απάντηση είναι ναι, αν κάνετε island hopping… Με αεροπλάνα, βαπόρια, καταμαράν, δελφίνια και καΐκια, το It Girl επιστρατεύει όλα τα μέσα και “ξανοίγεται” στα Δωδεκάνησα!

Island hopping σημαίνει να “πηδάς” από το ένα νησί στο άλλο και αποτελεί ταξιδιωτικό trend. Αντί για 7 ημέρες σε ένα μόνο νησί, γιατί να μην πάτε σε ένα δεύτερο ή και τρίτο; Διαφορετικοί προορισμοί, πολλές -μα πάρα πολλές- παραλίες, τοπικές κουζίνες, γεύσεις, ήχοι και μια συλλογή από καλοκαιρινές εικόνες ξεγνοισιάς.

Island hopping στο Αιγαίο, λοιπόν, και ποιος καταλληλότερος προορισμός από τα Δωδεκάνησα! Αρκετά μακριά από την Αθήνα και με κάπως ιδιότροπες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, κανείς δεν θα τα επιλέξει για μόνο ένα τριήμερο. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, επιλέξτε για βάση σας τη Ρόδο και από εκεί κατευθυνθείτε στα γύρω “μικρά” που θα αγαπήσετε. 3 μέρες στη Ρόδο, 1 μέρα στη Χάλκη κι ύστερα άλλες 3 μέρες στην Τήλο… για το σβήσιμο.

Island_hoping_1
Το It Girl επιστρατεύει όλα τα μέσα και “ξανοίγεται” στα Δωδεκάνησα!

Ρόδος… παραπάνω από ιπποτικά κλισέ

Πρώτη φορά στη Ρόδο και το check στη λίστα επιβάλει βόλτα στην Παλιά Πόλη, φωτογραφίες στα Λουτρά της Καλλιθέας, πεζοπορία στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και επίσκεψη στην Ακρόπολη της Λίνδου.

Περιηγηθείτε στη μεσαιωνική πόλη μέρα και νύχτα. Διαβείτε μία από τις έντεκα πύλες και χαθείτε στα στενά δρομάκια έκτασης 420.000 τ.μ., που έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες το 12ο αιώνα και αναστήλωσαν οι Ιταλοί στις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα η πόλη κατοικείται από 2.000 ανθρώπους και συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Περπατήστε στο Δρόμο των Ιπποτών, μπείτε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και μη χάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Rhodes_1
Περιηγηθείτε στη μεσαιωνική πόλη μέρα και νύχτα.

Στο Μανδράκι, το λιμάνι της νέας πόλης, χαζέψτε τα κτίρια που χτίστηκαν από το 1925 έως το 1939 από Ιταλούς αρχιτέκτονες σε διάφορα στιλ. Το ενδιαφέρον μονοπωλεί το παραλιακό μέτωπο με το Δημαρχείο, τη Νομαρχία, το Εθνικό Θέατρο και την Εκκλησία του Ευαγγελισμού, με τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Rhodes_3
Μη χάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο!

Από εκεί κατευθυνθείτε στα Λουτρά της Καλλιθέας που κατασκεύασαν οι Ιταλοί ως κέντρο θεραπείας, με σήμα κατατεθέν τα βοτσαλωτά δρομάκια. Μετά θα οδηγήσετε μέχρι την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, για να εντυπωσιαστείτε, από Ιούνιο έως και Αύγουστο, από τα αμέτρητα έντομα. Η πεζοπορική διαδρομή μέσα στο φαράγγι έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και τρία σημεία εισόδου με αναψυκτήρια.

Rhodes_2
Θα εντυπωσιαστείτε από τα αμέτρητα έντομα!

Κλείστε τη μέρα σας στη Λίνδο, όπου θα περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια, θα χαζέψετε τα κατάλευκα σπίτια -ό, τι πιο κοντινό στα κυκλαδίτικα πρότυπα στη Ρόδο- και τα καπετανόσπιτα του 17ου αιώνα, όταν η πόλη γνώρισε την ακμή της. Θα ανεβείτε, τέλος, στην αρχαία Ακρόπολη, με τον ναό της Λινδίας Αθηνάς του 4ου αιώνα π.Χ., την οποία οι ιππότες μετέτρεψαν σε κάστρο.

Lindos
Κλείστε τη μέρα σας στη Λίνδο

Χάλκη, όπως βουτιές σε κρυστάλλινα νερά

Επόμενη στάση στο island hopping η Χάλκη. Η μοναδική περιοχή του νησιού που κατοικείται σήμερα είναι ο Ημπορειός, με τα βοτσαλωτά μπαλκόνια και τις αυλές, τα δίπατα αρχοντικά που “μπαίνουν” κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, συνθέτοντας μια εικόνα αρχοντιάς.

Εκτός από τις τρεις εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια παραλίες, τον Πόνταμο, τα Φτενάγια και τα Κάνια, υπάρχουν κι άλλες, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα ή με αρκετή ώρα δύσκολης πεζοπορίας. Το τοπίο και, φυσικά, οι βουτιές σε κρυστάλλινα νερά θα σας ανταμείψουν.

Chalki
Τα δίπατα αρχοντικά “μπαίνουν” κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, συνθέτοντας μια εικόνα αρχοντιάς.

Ανάλογα με τη γωνία από την οποία θέλετε να θαυμάσετε το τοπίο, θα διαλέξετε ταβερνάκι. Θα δοκιμάσετε χαλκίτικα μακαρόνια, κατσικάκι οφτό, φακόρυζο και ντολμάδες. Θα πάρετε για σουβενίρ θυμαρίσιο μέλι, κουλούρια και χειροποίητα γλυκά.

Rhodes_4
Κρυμμένοι θησαυροί…

Αν αποφασίσετε να μείνετε παραπάνω από μια μέρα, επισκεφτείτε τις όμορφες, παλιές και καλοδιατηρημένες εκκλησίες με τις αξιόλογες τοιχογραφίες στο Παλαιό Χωριό, που ήταν κατοικημένο από την αρχαιότητα έως τα μέσα του 20ού αιώνα και σήμερα είναι γεμάτο ερείπια, αλλά και στο Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου του 15ου-16ου αιώνα. Από εκεί θα απολαύσετε τη μοναδική θέα προς την Κάρπαθο, τη Ρόδο, την Αλιμιά και το σύμπλεγμα νησίδων στα ανατολικά.

*Μη χάσετε τη φυσική θαλάσσια σπηλιά που λέγεται “του Μαριού του Κουτσούτη η Σκίστρα”, με τις δύο εξόδους και τα εντυπωσιακά νερά.

Chalki_2
Το τοπίο θα σας ανταμείψει…

Τήλος… για το σβήσιμο

Τρίτη στάση στο island hopping η Τήλος. Το νησί έχει έκταση 65 τ.χλμ., μπορείτε δηλαδή να πάτε απ’ τη μία άκρη του στην άλλη σε τρεις ώρες περίπου, ενώ υπάρχουν 54 χλμ. σηματοδοτημένων διαδρομών.

Μερικοί έχουν ακούσει την Τήλο, λόγω των νάνων ελεφάντων. Σε ένα σπήλαιο βρέθηκαν απολιθώματα ηλικίας 4.000 ετών 40 περίπου ζώων, το μεγαλύτερο δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για τους τελευταίους νάνους ελέφαντες στην Ευρώπη και υπολογίζεται ότι είχαν ύψος μόλις 120-150 εκατοστά.

*Επισκεφθείτε το Μουσείο Νάνων Ελεφάντων στο Μεγάλο Χωριό, όπου σύντομα θα φιλοξενείται και ένα 3D μοντέλο ζώου που έχει κατασκευαστεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Tilos_1
Η θέα είναι εξαιρετική και από το κάστρο στο Μεγάλο Χωριό.

Το απόλυτο meeting point στο νησί μετά τις 23.00 είναι το Μικρό Χωριό, ένας εγκαταλελειμμένος μεσαιωνικός οικισμός που έχει ξαναζωντανέψει, αφότου μια παρέα δημιούργησε εκεί ένα μπαρ. Έχουν τοποθετηθεί δηλαδή τραπεζάκια στα χαλάσματα και σερβίρονται κοκτέιλ και ποτά μέχρι το πρωί.

island_hoping_2
Mια συλλογή από καλοκαιρινές εικόνες ξεγνοισιάς

Στην Τήλο θα φάτε καλά. Σχεδόν σε όλα τα ταβερνάκια σερβίρεται γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και συκωτάκι που μαγειρεύεται από το προηγούμενο βράδυ στον ξυλόφουρνο. Μη χάσετε την παραλία Πλάκα με άμμο, φοινικόδεντρα και… παγόνια που θα έρθουν στα πόδια σας.

Το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, για σβήσιμο, θα το δείτε από το μπαλκόνι του μοναστηριού του Αγ. Παντελεήμονα που είναι χτισμένο τον 16ο αιώνα και έχει θέα όλο το νότιο κομμάτι του νησιού, το οποίο είναι ακατοίκητο. Η θέα είναι εξαιρετική και από το κάστρο στο Μεγάλο Χωριό.

Tilos_2
Παγόνια θα έρθουν στα πόδια σας!

Συμβουλές για… island hopping

Στη Ρόδο θα φτάσετε εύκολα με το αεροπλάνο και αφού χαρείτε τις γωνιές που σου ταιριάζουν, μπορείτε να αρχίσετε τα σεργιάνια. Τα πλοία από τον Πειραιά που περνούν από όλα τα λιμάνια πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη Ρόδο (Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο τα Blue Star Ferries, επιπλέον Νίσυρο και Τήλο του Αγούδημου, Χάλκη, Κάρπαθο και Κάσο της LANE)… είναι μια λύση.

Θα κάνετε, όμως, τη ζωή σας πιο εύκολη, αν εκμεταλλευτείτε τα τοπικά δρομολόγια. Στη Χάλκη πηγαίνει καθημερινά καϊκάκι από τη ροδίτικη Σκάλα Καμίρου. Επιπλέον, η Ρόδος θα σας δώσει την πιο άνετη δίοδο και για την Τήλο, τόσο με το πλοίο της γραμμής από το κεντρικό λιμάνι όσο και με το καϊκάκι από την Κάμιρο.

Tilos_3
Βουτιές σε κρυστάλλινα νερά…

Island hopping στο Αιγαίο και ποιος καταλληλότερος προορισμός από τα Δωδεκάνησα, 3 μέρες στη Ρόδο, 1 μέρα στη Χάλκη κι ύστερα άλλες 3 μέρες στην Τήλο για το σβήσιμο.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *