60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αυλαία και πάμε!

Το Φεστιβάλ φέτος γιορτάζει τα 60 του χρόνια με ταινίες, καλεσμένους, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά. Η αυλαία του 60ού ΦΚΘ μόλις σηκώθηκε στο Ολύμπιον, με την Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπακ, ενώ δέκα μέρες αργότερα, θα πέσει με το Τζότζο (Jojo Rabbit) του Τάικα Γουατίτι. Ο Νοέμβρης από κει και μετά έπεται… δύσκολος!

60 χρόνια Φεστιβάλ κι οι λόγοι για να πάτε αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη πολλαπλασιάζονται! Το θέμα του φετινού ΦΚΘ είναι το Overview Effect, το φαινόμενο δηλαδή της πανοραμικής εντύπωσης, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια στον πυρήνα της και αυτό είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο το φεστιβάλ βλέπει τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Τα 60 χρόνια φέρνουν κι ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο Meet the Neighbors το οποίο περιλαμβάνει 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Οι ταινίες αυτές θα διαγωνιστούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο, ο οποίος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

tiff60_1
Tα μαγικά γραμματόσημα του επετειακού #TIFF60

Όσο για το φετινό πρόγραμμα, 60 χρόνια δεν μπορούσαν να φέρουν στο Φεστιβάλ  τίποτα λιγότερο από τον “Πάπα του Trash”, τον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, Τζον Γουότερς, το αφιέρωμα στον καταλανό σκηνοθέτη Αλμπέρτ Σέρα, που επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την κοινωνική ματιά της αγγλίδας δημιουργού Τζοάνα Χογκ.

Θα γνωρίσουμε, επίσης, το πρωτοποριακό σινεμά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς, μέσα από ένα αφιέρωμα με σπάνιες ταινίες. Θα θυμηθούμε ταινίες από την πιο παρεξηγημένη δεκαετία, τις οποίες επιλέγει ο The Boy. Θα βουτήξουμε στον αναρχικό κόσμο του γιουγκοσλάβου σκηνοθέτη Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ενώ στο αφιέρωμα “Διαφορετικοί αλλά ίδιοι” θα δούμε ταινίες που κατεδαφίζουν κάθε νοοτροπία που υψώνει φραγμούς και τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους.

tiff60_2
«Το πρόσωπο στην αφίσα είναι ο θεατής. Κουβαλάει μέσα του ταινίες, στιγμές, ανθρώπους, ιδέες από τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ.»

Οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ

Με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου στο 60ό ΦΚΘ προβάλλονται 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, ενώ θα προβληθούν και οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το κοινό του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές δύο ταινίες-σταθμούς του ελληνικού σινεμά. Τιμώντας τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος σκηνοθέτη Γιώργου Καρυπίδη, κάνει καθολικά προσβάσιμη την ταινία Στη σκιά του φόβου (1988), ενώ καθολικά προσβάσιμη θα είναι και η προβολή της ταινίας το Ποτάμι (1959) του Νίκου Κούνδουρου.

tiff60_3
Ο πολυβραβευμένος illustrator John Mavroudis βρίσκεται πίσω από το concept της φετινής αφίσας.

Αγορά κι εκθέσεις

Οι εκθέσεις κατέχουν ξεχωριστή θέση στο 60ό ΦΚΘ, αρχίζοντας με μία μεγάλη έκθεση για τον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο, στην οποία περιλαμβάνονται ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα. Παρουσιάζεται, επίσης, η πρωτότυπη έκθεση Overview Effect – Encountering the Cosmos με έργα νέων ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις 14 ταινίες του Διαγωνιστικού.

Τέλος, τα 60 χρόνια του Φεστιβάλ θα εορταστούν με μία έκθεση στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες, τις στιγμές, τους ανθρώπους και τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξή του.

Δυναμικές δράσεις, βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά, με ambassador τον ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος που θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 60ού ΦΚΘ.

Αστέρες, κόκκινα χαλιά, πηγαδάκια, παρέες, ιστορικά σημεία του Φεστιβάλ θα διατρέχουν όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης με 120 φωτογραφίες που θα εκτίθενται σε καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ μέσα από τη δράση “Βρες το Φεστιβάλ”.

tiff60_4
Το γραμματόσημο είναι ένα διεθνές σύμβολο επικοινωνίας!

Ο Νοέμβρης είναι δύσκολος. Βασικά… μετά τις 10 του μηνός!

Κι επειδή δε γίνεται να λείπει η γνώμη των locals, ζητήσαμε από τον Aloha Moloha να μας πει δυο λόγια για το φετινό φεστιβάλ.

Το να μένεις στη Θεσσαλονίκη, είναι σαν να έχεις υπογράψει μία συνθήκη που βασίζεται σε τρία πράγματα. Εγώ θα μιλήσω για ένα από αυτά, που ακούει στο όνομα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, σβήνει κεράκια που ανέρχονται στα 60 και έχει ένα πρόγραμμα τόσο juicy, που πρέπει να πας τουλάχιστον σε μία προβολή ταινίας.

Ρωτώντας με σχετικά με το αν είναι προσβάσιμο, θα σου πω ότι η προσβασιμότητα ανέρχεται σε αρκετούς άξονες, οι οποίοι αφορούν καταρχάς την οικονομική προσβασιμότητα, μιας και υπάρχουν ταινίες που είναι δωρεάν, καθώς και την προσβασιμότητα ορισμένων χώρων με αναπηρικά αμαξίδια. Πέραν αυτών, θα προβληθούν 2 ταινίες με υπότιτλους SDH για κωφούς και βαρήκοους, καθώς και με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Το σκεπτικό είναι απλό. Όλοι αξίζουν να δουν μία ταινία!

Εάν υπάρχει κάτι που περιμένω να δω στο 60ο #TIFF τότε αυτό είναι diversity. Diversity στις ταινίες (χώρες Ασίας, Αφρικής κλπ), diversity στον κόσμο (μεγάλοι, μικροί) και diversity, καθώς και inclusion της LGBTQI+ κοινότητας σε ένα φεστιβάλ που αγγίζει πλέον και το mainstream κοινό. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν πέρυσι (βλέπε Mermaid Award για LGBT ταινία), μα φέτος στοχεύω υψηλότερα και θα ήθελα να πληθήνουν τα «κρούσματα» diversity.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε. Βάλε τη yukata σου, το παπιγιόν σου, τις γκέτες σου ή το 60s φόρεμα σου και πάνε να δεις μία ταινία η οποία λειτουργεί σαν πύλη τηλεμεταφοράς. Ίσως η Lufthansa σε εμπόδισε να πας Taiwan λόγω του απλησίαστου ναύλου του εισιτηρίου, μα τουλάχιστον το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι εκεί για εσένα. Πάνε μόνος/η ή με παρέα. Ο Νοέμβρης είναι δύσκολος. Βασικά.. μετά τις 10 του μηνός!

tiff60_5
Όσο περισσότερο κατανοούμε το διαφορετικό τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος δεν απέχει από εμάς.

Το Φεστιβάλ φέτος γιορτάζει τα 60 του χρόνια με ταινίες, καλεσμένους, δράσεις στην πόλη, ένα κόμικ, εκθέσεις, αφιερώματα, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά.

Για περισσότερες φωτογραφίες, νέα και προορισμούς, ακολουθείστε το

 It Girl στο Facebook

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *